Sağlıklı kişilerde ayak bileğine uygulanan iki farklı eksternal destek yönteminin propriyoseps iyon ve denge üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of two ankle different external support methods on propriososption and balance in healthy persons
- Tez No: 466329
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak Bileği, Band, Bandaj, Ayak Bileği Burkulması, Denge, Propriosepsiyon, Ankle joit, Taping, Bandaging, Ankle Sprain, Balance Proprioception
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı kişilerde farklı eksternal tespit (bantlama ve elastik bandajlama) yöntemlerinin propriyosepsiyon ve denge üzerine olan etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmamız kesitsel bir çalışmadır. Araştırmaya Dokuz Eylül Üniversitesi fizik tedavi ve rehabilitasyon Yüksek Okulunda eğitim gören 74 öğrenci alınmıştır. Her öğrenciye iki farklı eksternal tespit uygulanmıştır. Eksternal tespit yöntemleri uygulanmadan önce propriosepsiyon iki değerlendirme yöntemiyle ölçülmüştür: 1. telefon tabanlı goniometre, 2, evrensel goniometre kullanılarak test edilmiştir. Dengeleri de, Star Excursion Balance testi kullanarak değerlendirilmiştir. Propriosepsiyon ve denge 4 kez değerlendirilmiştir, eksternal tespit uygulamadan önce, eksternal tespit uyguladıktan 20 dakika sonra, eksternal tespit uyguladıktan 24 saat sonra (hemen çıkarılmadan önce), ve eksternal tespit hemen çıkarıldıktan sonra (24 saat sonra çıkarılmıştır) yapılmıştır. Katılımcılar alınma kriterlerine uyan gönüllü bireylerden oluşmuştur. Katılımcılar için bir veri kayıt formu oluşturulmuştur. Veri kayıt formu; demografik bilgiler, ve ayak bileği propriosepsiyon ve denge değerlendirme kısmından oluşmaktadır. Bulgular: Her iki grupta (bandajlama grubu ve bantlama grubu) eksternal tespit kullandıklarında, eksternal tespit 20 dakkika uyguluduktan sonra, eksternal tespet 24 saat uyguluduktan sonra (hemen çıkarılmadan önce), ve eksternal tespet hemn çıkarıldıktan sonra (24 saat sonar çıkarılmıştır), standart hata değerleri arasında dört ROM açısını destekler anlamlı farklılıklar olduğunu bulduk P 0.05. Destek kullanmadan önce, eksternal tespit kullanırken 20 dakika sonra, eksternal tespit kullanırken 24 saat sonra ve hemen çıkardıktan sonra, dört durum ile dış normal değerlere ulaşma mesafesi her iki grupta (bandajlama grubu ve bantlama grubu) karşılaştırıldığında, dış desteğin çıkarılması durumuna kıyasla (eksternal tespit kullanırken 20 dakika sonra ve eksternal tespit kullanırken 24 saat sonra) normal ulaşma mesafeye değerleri arasında, sekiz farklı yönde anlamlı farklılıklar olduğunu bulduk (Dış destekleri kullanmadan önce) P 0.05, diğer durumlarda gruplar arasında (eksternal tespiti kullanmadan önce, eksternal tespiti kullanırken 20 dakika sonra, eksternal tespiti kullanırken 24 saat sonra ve eksternal tespiti çıkardıktan hemen sonra) sekiz yönde anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to invistigate the effects of different Ankle join external fixations (Taping and bandiging) on proprioception and balance in healthy persons. Method: This study is a cross-sectional study. 74 volunteers participated in this study, all of them are students Dokuz Eylul University, Physical Therapy and Rehabilitation High School. Each student received two different external fixation method. Before the external fixation methods were applied, the proprioception was evaluated by measuring ROM by using two measurement methods: 1. Phone-based goniometer, 2. universal goniometer. Balances were also evaluated using the Star Excursion Balance test. Proprioception and balance evaluated at 4 occasions, before applying the external fixation, 20 minutes after applying the external fixation, 24 hours after applying the external fixation (immediately before removing the external fixation), and immediately after removing the external fixation (after 24 hours removed). All participants shpıld meet the inclusion criteria. A data registration form about health information was created for participants health information. The evaluation form consist of, demographic information, and ankle proprioception and balance assessment parts. Results: During the use of the external fixation in both groups (bandage group and banding group), at 20 minutes after applying the external fixation, 24 hours applying the external fixation (immediately before removing the external fixation), and immediately after removing the external fixation (after 24 hours removed) occasions, we found a significant difference at the 4 different ROM angles, P 0.05. İn both groups, when reaching distance of the Star Excursion Balance Test at the four occasion were compared, there was significant between the two occasion (before applying the external fixation, and immediately after removing the external fixation) and the another two occasions (20 minutes after applying the external fixation, and 24 hours after applying the external fixation), P < 0.05. At the occasion (20 minutes after applying the external fixation), the normalized reach distance of the Star Excursion Balance Test was the highest, especially in the lateral and posteriolateral directions, also the improvement was the least t the medial direction, but it was significant as P < 0.05. Conclusion: In comparison of the two groups, (taping and bandaging,) proprioception and balance were improved throughout the use period. Because the normalized reach distance values were close to each other, P> 0.05, in the other ocasions (before applying the external fixation, 20 minutes after applying the external fixation, 24 hours after applying the external fixation, and immediately after removing the external fixation) there was a significnt diference between groups in the 8 directions of the Star Excurtion Balance Test.