Benign Eklem Hipermobilite sendromu olan hastalarda plantar fascia kalınlığının ultrasonografik olarak değerlendirilmesi: Kesitsel klinik çalışma
Ultrasonographic evaluation of plantar fasciathickness in patients with Benign Joint Hypermobility syndrome: A cross-sectional clinical study
  1. Tez No: 933349
  2. Yazar: SIDDİK ALTUĞ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR KESİKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem hipermobilitesi, ultrasonografi, plantar fascia, eklem, Joint hypermobility, ultrasonography, plantar fascia, joint
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Benign Eklem Hipermobilite Sendromu (BEHS) tanısı almış kadınlarda ultrasonografi (USG) ile değerlendirilen plantar fascia kalınlık ölçümlerinin sağlıklı gönüllülerin ölçümleri ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu klinik çalışmaya Aralık 2023-Aralık 2024 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SUAM FTR Polikliniği'ne başvuran, BEHS tanısı konulan 25 kadın hasta ve yaş olarak uyumlu 25 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri kaydedildi. Beighton kriterlerine göre 4 ve üzeri skor alan ve aynı zamanda revize Brighton kriterlerini karşılayan kişiler BEHS olarak kabul edildi. Plantar fascia ölçümü için hastalar muayene masasına yüz üstü yatırıldı.Ölçümler kalça ve diz ekstansiyonda, ayak bileği hafif plantar fleksiyon ve inversiyondayken plantar fasyanın kalkaneusa yapıştığı yer ve en proksimal liflerinin 1 cm distalinden yapıldı. Hipermobil grupta hastaların ayak ağrısı visuel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada, nötral pozisyonda kalkaneus yapışma yeri BEHS grubunda anlamlı derecede daha büyükken (p0.05). Sonuçlar: Sonuçta, bu araştırmada hipermobilite tanısı alanların kalkaneus yapışma yeri ve kalkaneus 1 cm değerlerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular, hipermobil bireylerde ayak ve eklem sağlığının değerlendirilmesi ve korunması açısından önemli olabilir. Bu sonuçlar, ilerleyen araştırmalar için klinik yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the plantar fascia thickness measurements obtained by ultrasonography (USG) in women diagnosed with Benign Joint Hypermobility Syndrome (BJHS) with those of healthy volunteers. Materials and Methods: This cross-sectional clinical study included 25 female patients diagnosed with BJHS and 25 age-matched healthy volunteers who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic of SBÜ Istanbul Physical Therapy and Rehabilitation SUAM between December 2023 and December 2024. The demographic data of the participants were recorded. Individuals with a Beighton score of 4 or higher who also met the revised Brighton criteria were classified as BJHS. For plantar fascia measurement, patients were placed in a prone position on the examination table. Measurements were taken with the hip and knee in extension and the ankle in slight plantar flexion and inversion, at the calcaneal attachment of the plantar fascia and at the most proximal fibers 1 cm distal to the origin. Foot pain in the hypermobile group was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Results: In the study, the calcaneus attachment site in the neutral position was significantly larger in the BJHS group (p0.05). Conclusion: This study identified significant differences in calcaneus attachment site and calcaneus 1 cm values between individuals diagnosed with hypermobility and the control group. These findings suggest the importance of evaluating and preserving foot and joint health in hypermobile individuals. The results may contribute to the development of clinical approaches in future research.