Akciğer kanserlerinde F-18 FDG PET/BT metabolik tümör volümü ve total lezyon glikolizisin prognostik önemi
The prognostic significance of metabolic tumor volume (mtv) and total lesion glycolysis (TLG) with F18 FDG PET/CT in non-small cell lung cancer (NSCLC)
- Tez No: 466393
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP YÜREKLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, FDG PET/BT, prognoz, SUVmax, MTV, TLG, Lung Cancer, FDG PET/CT, prognosis, SUVmax, MTV, TLG
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde (KHDAK) F-18 FDG PET/BT ile metabolik tümör volümü (MTV) ve total lezyon glikolizisin (TLG) prognostik önemi Amaç: Tanı sonrası evreleme yapılan KHDAK olgularında lezyonların SUVmax, MTV, TLG gibi semikantitatif parametrelerinin hastalığın evresi, alt histolojik tipleri ile ilişkisinin ve prognozu öngörmeye katkısının araştırılmasıdır. Gereç-Yöntem: KHDAK tanısı alan ve evreleme için PET/BT görüntülemesi yapılan toplam 102 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların histopatolojik tanı, evre, kitle SUVmax-MTV-TLG değerleri, tanı tarihi kayıt altına alınmıştır. Sağ kalım süreleri tüm hastalar aranarak belirlenmiştir. Bulgular: Hastaların 71'i skuamöz hücreli karsinom (%69.6), 31' i adenokarsinom (%30.39) tanısı almıştır. TNM ile sağ kalım arasındaki ilişki bakıldığında, ileri evredeki hastalarda yaşam süresi kısa olarak izlenmiştir (p= 0.002). MTV-sağ kalım arasında (p=0.020), TLG-sağ kalım arasında (p=0.027) istatistiksel olarak anlamlı, negatif korelasyon saptanmıştır. SUVmax-sağ kalım arasında (p=0.861) ve SUVmax-evre arasında (p=0.473) istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Ortalama MTV değeri evre 1,2' de 22.32, evre 3,4' te 68.2 (p=0.012); ortalama TLG değeri evre 1,2' de 232.27, evre 3,4' te 569.69 (p=0.037) olarak hesaplanmıştır. Evre yükseldikçe MTV ve TLG değerlerinin yükseldiği, sağ kalımın ise azaldığı saptanmıştır. MTV-TLG ile histopatolojik alt tip arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. SCC' lerde ise SUVmax değeri anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Sonuç: KHDAK' lerinde FDG PET/BT' de MTV-TLG değerleri, sağ kalım ve prognozu öngörmede hastalığın evresinden bağımsız anlamlı bir belirteçtir.
Özet (Çeviri)
The prognostic significance of metabolic tumor volume (MTV) and total lesion glycolysis (TLG) with F18 FDG PET/CT in non-small cell lung cancer (NSCLC) Purpose: To investigate the relationship between the semi-quantitative parameters such as SUVmax, MTV and TLG and the stage of disease and histological subtype and contribution of these parameters to prediction of prognosis in NSCLC. Materials and Methods: A total of 102 patients with the diagnosis of NSCLC and underwent PET/CT imaging for staging were included in the study. Histopathological diagnosis, stage of the disease, SUVmax-MTV-TLG values of mass lesions and date of diagnosis were recorded. Survival times of the patients were determined by phone calls to all patients. Findings: 71 patients had a pathological diagnosis of squamous cell carcinoma (69.61%) and 31 patients had adenocarcinoma (30.39%). When the relationship between TNM stage of the disease and survival was examined, survival times were shorter in patients with advanced stage (p=0.002). Statistically significant negative correlation was determined between MTV and survival (p=0.020) and TLG and survival (p=0.027). No statistically significant relationships between SUVmax and survival (p=0.861) and SUVmax and stage of the disease (p=0.473) have been determined. Mean MTV value was 22.32 in stage 1,2 and 68.2 in stage 3,4 (p=0.012); the mean TLG value was calculated as 232.27 in stage 1,2 and 569.69 (p=0.037) in stage 3,4. As the stage increased, MTV and TLG increased and survival time decreased. There was no significant relationship between the MTV-TLG and histopathological types of the lesions. SUVmax values were higher in SCC. Conclusion: MTV and TLG of FDG PET/CT contribute significantly in predicting survival and prognosis in non-small cell lung cancers independently from stage and histopathological subtype.