İleri evre akciğer adenokanserinde mutasyon analizi ve (18)f-fdg PET/BT metabolik parametrelerinin prognoz üzerine etkisi
- Tez No: 852330
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, adenokanser, mutasyon, PET/BT, SUVmax, MTV, TLG, prognoz, lung cancer, adenocarcinoma, mutation, PET/CT, SUVmax, MTV, TLG, prognosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Akciğer kanseri kanser ilişkili ölümlerde kadınlarda ve erkeklerde ilk sırada görülmektedir. Akciğer adenokanseri ise akciğer kanserlerinin %40 kadarını oluşturmakta, dünyada ve ülkemizde en sık görülen histolojik alt tiptir. Son yıllarda hız kazanan çalışmalarda tümörün genetik profilinin daha net anlaşılmaya başlamasıyla, hedefe yönelik tedaviler için mutasyon analizinin önemi her geçen gün artmaktadır. PET/BT (Pozitron Emisyon Sintigrafisi – Bilgisayarlı Tomografi) tetkiki ise bu hasta grubunda tanı ve evrelemede sıklıkla kullanılan bir tetkiktir. Bu çalışmada; patolojik olarak akciğer adenokanseri tanısı almış, klinik ve radyolojik evreleme ile ileri evre akciğer adenokanseri olarak takip edilen hastalarda; mutasyon analizi sonuçlarıyla birlikte, PET/BT sonucundaki metabolik parametrelerin (Standardized Uptake Value, Maximum: SUVmax; Metabolic Tumour Volume: MTV; Total Lesion Glycolysis: TLG) hastaların progresyonsuz (hastalıksız) sağkalım ve genel sağkalım süresini öngörmedeki değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastaların cinsiyeti, sigara öyküsü, komorbidite varlığı, tanı anında performans durumu, tanıda laboratuvar parametrelerinin (laktat dehidrojenaz, C-reaktif protein, hemoglobin, nötrofil/lenfosit oranı) progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım süresini öngörmedeki değerinin araştırılması çalışmanın ikincil amaçlarıdır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'na 2018 – 2023 tarihleri arasında başvuran; 18 yaş ve üstü, tarafımızca FOB – EBUS aracılığıyla alınan patolojik/sitolojik örneklerinde adenokanser tanısı kanıtlanmış, hastanemizde PET/BT tetkiki yapılan, patolojide yeni nesil dizileme analizi ile (NGS) mutasyon analizi yapılmış olan, klinik olarak ileri evre olan 109 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar Kasım 2023'e kadar izlenerek demografik verileri, sigara kullanım öyküleri ve paket-yıl parametreleri, ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) ve CCI (Charlson Comoborbidity Index) skorları, tanı sırasında laboratuvar tetkiklerinde CRP, Hb, LDH, NLR değerleri, mutasyon analizi sonuçları, PET/BT metabolik parametreleri (SUVmax, MTV, TLG), hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süreleri retrospektif olarak kaydedilerek analiz edilmiştir. PET/BT metabolik parametreleri primer tümör ve varsa ipsilateral nodül ile lenf nodları lokal ileri kanser olarak kabul edilip toplanarak“toraks”olarak, uzak metastazlarla birlikte tüm vücut PET parametreleri toplanarak“toplam”olarak sadeleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma sırasında, çalışmamıza dahil edilen 109 ileri evre adenokanser hastasının 73'ü (%67) ölmüş, 36'sı (%33) yaşıyordu. Yaş ortalaması 64,48 ± 9,94 ve 76'sı erkek 2 (%69,7), 33'ü kadındı (%30,3). Hastaların ortalama hastalıksız sağkalımı 23,35 ± 3,33 ay, genel sağkalımı 37,17 ± 4,50 ay olarak görüldü. Çalışmamızda aktif sigara içen hastaların ortalama genel sağkalım süresi, özellikle sigarayı bırakmış olanlara göre, daha kısaydı (25,03 ± 4,60 ay vs 33,66 ± 4,33 ay; p3 olan ve ECOG PS >2 olan hastaların hastalıksız ve genel sağkalımının belirgin olarak daha düşük olduğu görüldü. CCI 0 – 3 olan hastaların hastalıksız sağkalımı ortalama 26,06 ± 4,07 ay, genel sağkalımı ortalama 42,36 ± 5,62 ay; CCI >3 olan hastaların hastalıksız sağkalımı ortalama 13,23 ± 2,66 ay, genel sağkalımı ortalama 18,30 ± 3,31 ay olarak saptandı (p1 olan grubun hastalıksız sağkalımı ortalama 9,15 ± 2,19 ay, genel sağkalımı ortalama 12,71 ± 2,70 ay bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha kısaydı (p1, CCI >3 olan hastaların hastalıksız ve genel sağkalımının belirgin olarak düşük olduğu gösterildi. Tanıya giderken sıklıkla başvurulan laboratuvar parametrelerinden CRP ve NLR değerlerinin ölen hastalarda daha yüksek olduğu görüldü. NGS yöntemi ile yüksek bir oranda (%79,8) en az bir mutasyon saptanmış olup, mutasyonlar içinde en sık EGFR ilişkili mutasyonlar olduğu gösterildi. KRAS 2. Ekzon mutasyonu olan hastaların, bu mutasyonun saptanmadığı hastalara göre daha kötü bir prognoza sahip olduğu görüldü. Çalışmamız NGS ile belirlenen mutasyon profillerinin gelecekte hastaların sınıflandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini öngörmektedir. PET/BT metabolik parametreleri değerlendirildiğinde; primer tümör, toraks ve toplam SUVmax, MTV, TLG değerlinin ROC eğrilerine göre belirlenen eşik değerlerine göre daha yüksek metabolik aktivite gösteren hastaların hem hastalıksız sağkalım hem de genel sağkalım sürelerinin daha kısa olduğu saptandı. Bu parametreler arasında progresyonu ve mortaliteyi öngörmede en duyarlı parametrenin toplam SUVmax (sırasıyla %89,5 ve %79,5) olduğu gösterildi. Çalışmamız, ileri evre adenokanser hastalarında primer tümöre ait PET-BT parametrelerinin yanı sıra tüm vücut değerlerinin de kötü sağkalımla ilişkili olduğunu göstermektedir. PET/BT metabolik parametrelerinin, özellikle SUVmax, MTV ve TLG'nin tanı ve evreleme sırasında kullanılarak prognoz tahmininde etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung cancer is the leading cause of cancer-related deaths in both men and women. Lung adenocarcinoma constitutes approximately 40% of all lung cancers and is the most common histological subtype worldwide and in our country. With recent advancements in understanding the tumor's genetic profile, the importance of mutation analysis for targeted therapies is increasing. PET/CT (Positron Emission Tomography - Computed Tomography) is commonly used for diagnosis and staging in this patient group. This study aims to investigate the predictive value of metabolic parameters in PET/CT results (Standardized Uptake Value, Maximum: SUVmax; Metabolic Tumour Volume: MTV; Total Lesion Glycolysis: TLG), along with mutation analysis results, for predicting progression-free survival and overall survival in patients diagnosed with pathological lung adenocarcinoma undergoing clinical and radiological staging, followed as advanced-stage lung adenocarcinoma. This study also aims to explore the predictive value of patients' gender, smoking history, comorbidities, performance status at diagnosis, and laboratory parameters (lactate dehydrogenase, C-reactive protein, hemoglobin, neutrophil/lymphocyte ratio) for progression-free and overall survival. Materials and Methods: A total of 109 patients diagnosed with advanced-stage lung adenocarcinoma, who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases between 2018 and 2023, with pathology/cytology samples obtained through FOB- EBUS, proven adenocarcinoma, and underwent PET/CT in our hospital, were included in the study. Demographic data, smoking history, pack-year, ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) and CCI (Charlson Comoborbidty Index) scores, laboratory test results at the time of diagnosis (CRP, Hb, LDH, NLR values), mutation analysis results, PET/CT metabolic parameters (SUVmax, MTV, TLG), progression-free survival, and overall survival durations were retrospectively recorded and analyzed. PET/CT metabolic parameters were simplified as“thorax”by collecting primary tumor and, if any, ipsilateral nodules with lymph nodes as local advanced cancer, and“total”by collecting whole-body PET parameters along with distant metastases. Results: During the study, 73 (67%) of the 109 included patients with advanced-stage adenocarcinoma had deceased, and 36 (33%) were alive. The mean age was 64.48 ± 9.94, with 76 (69.7%) males and 33 (30.3%) females. The average progression-free survival was 23,35 ± 3,33 months, and overall survival was 37,17 ± 4,50 months. 5 The overall survival of actively smoking patients was significantly shorter compared to those who had quit smoking (25,03 ± 4,60 months vs. 33,66 ± 4,33 months; p3 and ECOG PS >2 had significantly lower progression-free and overall survival. The progression-free survival mean was 26.06 ± 4.07 months, and overall survival mean was 42.36 ± 5.62 months for CCI 0-3 patients, while for CCI >3 patients, it was 13.23 ± 2.66 months and 18.30 ± 3,31 months, respectively (p1 group had significantly lower values, with progression-free survival at 9.15 ± 2.19 months and overall survival at 12.71 ± 2.70 months (p1 and CCI >3 at the time of diagnosis, exhibited significantly lower progression-free and overall survival. It was observed that commonly referred laboratory parameters, CRP and NLR were found to be higher in deceased patients when heading for diagnosis. It was demonstrated that a high percentage (79.8%) had at least one mutation detected using NGS, and among the identified mutations, the most common were EGFR-associated mutations. It was observed that patients with KRAS exon 2 mutations had a worse prognosis compared to those without this mutation. Our study anticipates that mutation profiles identified by NGS may play a significant role in classifying patients in the future. When evaluating PET/CT metabolic parameters, it was observed that patients with higher metabolic activity, determined based on threshold values determined by ROC curves for primary tumor, thoracic, and total SUVmax, MTV, and TLG values, had shorter progression- free and overall survival. Among these parameters, total SUVmax was shown to be the most sensitive parameter in predicting progression and mortality (89.5% and 79.5%, respectively). Our study indicates that PET/CT parameters related to the primary tumor as well as whole-body values are associated with poor survival in advanced-stage adenocarcinoma patients. The use of PET/CT metabolic parameters, especially SUVmax, MTV, and TLG, during diagnosis and staging is considered to be effective in predicting prognosis.