İlk trimester tarama testindeki biyokimyasal parametrelerin maternal ve fetal morbiditeyi öngörmedeki değerinin araştırılması
Value of first trimester screening test biochemichal parameters in predicting maternal and fetal morbidity
  1. Tez No: 466402
  2. Yazar: VOLKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALPER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Papp-A, ß-hCG, gebelik kompikasyonu, birinci trimester tarama testi, PAPP-A, ß-hCG, pregnancy complication, first trimester screening test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Birinci ve ikinci trimester tarama testleri kromozomal hastalıkları tanımlamak için yıllardır kullanılmaktadır. Bu araştırma maternal serum gebelikle ilişkili plazma protein A, serbest beta human koryonik gonadotropin düzeylerinin obstetrik komplikasyonlar ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma retrospektif vaka-kontrol çalışması niteliğindedir. Araştırma, Aydın ilinde bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2015 ve Kasım 2016 tarihleri arasında doğum yapmış ve down sendromu riskini belirlemek için birinci trimester tarama belirteçleri ve ense kalınlığı bakılmış, doğum sonrası down sendromu olmayan, tekil 250 gebe ile yapılmıştır. Araştırmada çoğul gebeliği olan ve fetal kromozomal anomalileri olan kadınlar çalışma dışı bırakılmıştır. Araştırma verileri kadınların obstetrik özellikleri, gebelik boyunca yaşanan komplikasyonları, yenidoğanın özellikleri ve birinci trimester tarama testi sonuçlarını sorgulayan soru formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare testi, Fisher's Exact test ve Continuity Correction (Yates) test kullanılmıştır. Araştırmaya alınan kadınların yaş ortalaması 29,52±6,17 olup, gebelik haftası ortalaması 12,2±0,8' dir. Olguların pregnancy associated plasma protein A (PAPP-A) düzeyleri ortalaması 0,92±0,40 multiples of the median (MoM), Beta human chorionic gonadotrophin (ß-hCG) düzeyleri ortalaması 1,36±0,98 MoM nukal translüsensi (NT) MoM değerleri ortalaması 0,92±0,31 MoM'dir. Olguların %28,8'inde erken doğum tehdidi, %20'sinde gebelik yaşına göre küçük bebek (small for gestational age (SGA)), %18,8'inin gestasyonel diyabetis mellitus (GDM), %15,6'sında fetal distress, %15,6'sında erken doğum eylemi, %14,4'sında intrauterin gelişme geriliği (IUGR), %12,8'inde oligohidramnioz ve %12'sinde erken membran rüptürü (EMR) komplikasyonu geliştiği saptanmıştır. Maternal serum PAPP-A≤0,5 MoM değeri ile GDM, erken doğum tehdidi (EDT), erken doğum, EMR, oligohidramnioz, polihidramnioz, IUGR, SGA ve preterm doğum arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda serbest ß-hCG için düzeltilmiş sınır değer ≥2,5 MoM olarak alınmış olup irdelediğimiz gebelik sonuçları ile anlamlı birliktelik saptanmamıştır. Birinci trimester tarama testi sonuçları kromozomal anomaliler ile birlikte birçok istenmeyen gebelik sonucu için erken dönemde uyarıcı ölçüt olarak kullanılarak hastaların erken tanı ve uygun yönetimi planlamak için yararlanılabilir.
Özet (Çeviri)
The first and second trimester screening tests have been used for years to diagnose chromosomal disorders. The purpose of this study was to determine whether maternal serum levels of pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A), free-beta subunit human chorionic gonadotropin (ß-hCG) level are associated with obstetric complications. This retrospective case control study included singlet 250 pregnant women giving birth Adnan Menderes University Training and Research Hospital in Aydın and having the first trimester screening test and nuchal translucency (NT) measurement between January 2015 and November 2016. Women with multiple pregnancies and fetal chromosomal abnormalities were not included into the study. The data were collected using a questionnaire composed of items related to obstetric characteristics, complications experienced during pregnancy, characteristics of newborn and first trimester screening test results. Descriptive statistics, t-test, Fisher's Exact test, Continuity Correction (Yates) test and Chi-square analysis were employed while assessing the data. The average age of the women in the study was 29,52±6,17 and gestational week average was 12,2±0,8. The average PAPP-A levels of the cases were 0,92±0,40 MoM, ß-hCG levels were 1,36 ± 0,98 MoM and NT multiples of the median (MoM) size were 0,92 ± 0,31 MoM. Mainly development of the complication in women were preterm delivery (28,8%), small for gestational age (SGA) (20%), gestational diabetes mellitus (GDM) (18,8%), fetal distress (15,6%), preterm labor (15,6%), intrauterine growth restriction (IUGR) (14,4%), oligohydramnios (12,8%) and premature rupture of membrans (PROM) (12%). Maternal serum PAPP-A≤ 0,5 MOM levels was found to increase the possibility of preterm delivery, SGA, GDM, fetal distress, preterm labor, IUGR, oligohydramnios and PROM. The adjusted cut off value for free ß-hCG in our study was taken as ≥2,5 MoM and no significant association was found with the pregnancy results. Considering first trimester screening test for chromosomal anomalies and many unwanted pregnancy outcomes may be useful as early stimulus criteria for planning and appropriating management of patients.