İkinci trimesterdeki hemogram parametrelerinin doğum ağırlığıyla ilişkisi
The relationship between the second trimester hemogram parameters and bi̇rth wei̇ght
  1. Tez No: 466401
  2. Yazar: ABDULHAKİM DABANKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ATAKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hct, MCV, MCHC, RBC, RDW, Demir Eksikliği Anemisi, Düşük Doğum Ağırlığı, Hct, MCV, MCHC, RBC, RDW, Iron deficiency anemia, Low birth weight
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun %30'unu etkileyen demir eksikliği anemisi okul öncesi çocukların %43'ünü ve gebe kadınların %51'ini etkilemektedir. Özellikle gebelikte çok daha sık görülen demir eksikliği anemisi, tedavisi basit bir hastalık olmasına karşın, kontrol altına alınmadığında anne ve bebek sağlığı açısından birçok ciddi soruna yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü gebelikte 1. ve 3. trimesterde hemoglobin konsantrasyonunun 11 g/dl, 2. trimesterde 10,5 g/dl ve altında olmasını anemi olarak tanımlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Adnan Menderes Üniversitesi obstetri polikliniğine Ocak 2012 ile Haziran 2016 yılları arasında başvuran gebelerin anemi prevalansınıretrospektif olarak değerlendirip bebeğin doğum kilosuna etkisini tespit etmektir. Bu çalışmada; 37 Hafta ve üstünde sezeryan doğum veya normal vajinal doğum yapmış, demir eksikliği anemisi dışında başka bir nedenle anemisi olmayan, çoğul gebelik, preeklampsi, plesenta dekolmanı, kanamalı plasenta previa, intrauterin gelişme geriliği, geçirilmiş splenektomi öyküsü, maternal sistemik hastalığı ve gebeliği sırasında gastrointestinal sistem ve üriner sistem kanaması olmayan gebelerin dosyaları incelenerek, ikinci trimester (14-28 gebelik haftası) hemogram parametrelerinin ( Hb, Hct, MCV, MCHC, RBC, RDW) doğum kilosuna etkisi değerlendirilmiştir.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken değişkenlerin analizinde SPSS 22.0 (IBM Corparation, Armonk, New York, United States) programı kullanıldı. Çalışmamız yaşları 15 ile 47 arasında değişmekte olan toplam 1051 gebe olgu üzerinde yapılmıştır. Olguların ortalama yaşları 29.96±5.74'tür. Olguların 237'sinin hemoglobin değeri 10.5gr/dl'nin altında idi.Yani %22.5'i anemik idi.Yine 1051 olgunun 54'ünün yenidoğan doğum kilosu 2500'ün altında idi.Yani olguların % 5.1 düşük doğum ağırlıklı yenidoğana sahipti.Olguların 247'si (%23.5) normal vajinal yolla 804'ü (%76.49) sezeryanla doğum yapmıştı. Çalışmamızdadüşük doğum ağırlığıyla annenin 2.trimester hemoglobin, hematokrit, MCV, MCHC, RBC, RDW parametreleri arasında bir ilişki saptanmamıştır.Çalışmamızda SAT,anne yaşı,gravide, parite,yaşayan çocuk sayısı ile bebeklerin doğum kiloları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir kolerasyon tespit ettik.Ayrıca abort sayısı ile bebeklerin doğum kiloları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit etmedik. Düşük doğum ağırlığının multifaktöryel nedenlerden kaynaklandığını; demir eksikliği anemisinin sadece bu nedenlerden biri olabileceğini ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde gelişenkomplikasyonlar düşünüldüğünde bütün gebelere demir desteğinin yapılması ve mümkün olduğunca preterm doğumdan kaçınılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Iron deficiency anemia is the most common type of the anemia all over the world. According to the World Health Organisation (WHO) datas, 43% of preschool age children and 51% of pregnant women suffers from iron deficiency anemia that affects 30% of whole world population. The iron deficiency anemia that especially more frequent in pregnancy has a simple treatment. However, if it is not managed and treated properly, it may cause several serious problems for both mother and baby health. WHO defines the iron deficiency anemia in pregnancy as, in 1st and 3rd trimesters maternal blood hemoglobin concentration below 11 g/dl and below 10,5 g/dl in 2nd trimester. The aim of this study is to evaluate the prevalence of anemia in pregnant women who applied to Adnan Menderes University obstetric clinic between January 2012 and June 2016 and determine the effect of the baby on the birth weight. In this study; the effects of second trimester (14-28 gestational weeks) hemogram parameters ( Hb, Hct, MCV, MCHC, RBC, RDW) on birth weight were assessed by examining files of pregnant whose cesarean birth or normal vaginal delivery for 37 weeks or more, except for the anemia of iron deficiency anemia for any other reason,multiple pregnancy, preeclampsia, placental abruption, bleeding placenta previa, intrauterine growth retardation, previous splenectomy story, maternal systemic diseaseand examining the files of the patients without gastrointestinal system and urinary system bleeding during pregnancy.In this study findings were analyzed by using SPSS 22.0 (IBM Corparation, Armonk, New York, United States) program. The study was conducted on 1051 pregnant women aged between 15 and 47 years old. The mean age of the cases is 29.96 ± 5.74.The hemoglobin level of 237 of the cases was below 10.5 gr / dl. It means 22.5 percent of these were anemic. Also, the birth weight of 54 of 1051 newborns was less than 2500.That is, 5.1 percent of the cases had low birth weight neonates. 247 (23.5%) of the cases had normal vaginal delivery and 804 (76.49%) of cases delivered by cesarean section. In our study, relationship between maternal secondtrimester hemoglobin, hematocrit, MCV, MCHC, RBC and RDW parameters with low birth weight is not determined. And also, we found a statistically significant correlation between last mentrual period, maternal age, gravida, parity, number of living children and birth weight of babies.In addition, we did not detected a statistically significant difference between abort number and birth weight of infants. Low birth weight is due to multifactorial reasons; we suggest that anemia of iron deficiency may be only one of these reasons and that iron deficiency support should be given to all pregnant women and preterm birth as much as possible should be avoided when considering complications developing in low birth weight babies.