Understanding of political and moral thought of Benjamin Constant in his historical and intellectual context
Tarihi ve entellektüel bağlamında Benjamin Constant'in siyaset ve ahlak düşüncesini anlama
- Tez No: 466421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMİN KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Benjamin Constant, Liberalizm, Fransa, Özgürlük, Benjamin Constant, Liberalism, France, Liberty
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Benjamin Constant (1767-1830), on sekizinci yüzyılın sonlarında ve on dokuzuncu yüzyılın başında yaşamış İsviçre kökenli Fransız filozoftur. Fransa'nın önde gelen yazarlarından biri olmasının yanı sıra Constant ayrıca bir gazeteci ve aktif bir politikacıdır. Constant'ın önemi, siyasi duruşunu Fransa'da liberal olarak tanımlayan ilk kişi olmasından kaynaklanmaktadır. Constant fikirlerini esas olarak özgürlük, daha özel olarak da bireysel özgürlük ile despotizm ve mutlak otoriteye karşıtlık üzerine kurmuştur. Aydınlanma Çağı'nı tecrübe etmesine rağmen romantizm akımından da etkilenmiştir ve bu yüzden sadece saf aklı yüceltmemiş, aynı zamanda duyguların önemini de kabul etmiştir. Bu bağlamda, bu tez temel olarak literatür taramasına ve Constant'ın kendi eserlerine dayanan betimsel bir çalışma olmuştur. Tezde Constant'ın siyaset ve ahlak felsefesini kendi tarihsel ve entelektüel bağlamında ele almak amaçlanmıştır. Bunun için, Constant'ın entelektüel biyografisi ile özgürlük, egemenlik, anayasal düzen, ticaret, romantizm ve din kavramları üzerine düşüncelerine odaklanılmıştır. Çalışmada, Constant'ın fikirlerinin cumhuriyetçi, muhafazakar ve liberal değerlerin bir kompozisyonu olduğu ve fikirlerini toplumun yapısına ve dönemin koşullarına göre yeniden oluşturduğu için pragmatik bir liberal olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, Türkiye'de Constant üzerine yapılmış yeterli çalışma yoktur. Bu nedenle, bu tezin Constant'ın felsefesini detaylı analiz ederek siyaset teorisi literatürüne katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Benjamin Constant (1767-1830) was a Swiss-French philosopher in the late eighteenth and early nineteenth century. As well as one of the France's leading writers, Constant was also a journalist and an active politician. The importance of Constant stems from the fact that he was the first thinker in France who used the term 'liberal' to describe his political stance. Constant constructed his ideas mainly on liberty, more specifically individual liberty, and opposition to despotism and absolute authority. Although he experienced the Age of Enlightenment, he got inspired by romanticism and therefore he did not only eulogize pure reason, but also he embraced the importance of sentiments. In this context, this thesis was a descriptive study which is mainly based on literature review and Constant's own works. It was aimed to analyze Constant's political and moral philosophy in his intellectual and historical context from a liberal perspective. It was focused on his intellectual biography and his thoughts on the concepts of liberty, sovereignty, constitutional order, commerce, romanticism and religion. It was reached the conclusion that Constant's ideas were a composition of republican, conservative and liberal values and because he modified or reconstructed his ideas in accordance with social structure and conditions of the period, he was a pragmatic liberal. Finally, there were no sufficient studies on Constant in Turkey. Therefore, it is thought that this thesis contributed to the literature of political theory by introducing Constant's philosophy in details.