Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen yenidoğanlarda mortalite ve morbidite risk faktörleri
Mortality and morbidity risk factors of newborns who are hospitalized in newborn intensive care unit
  1. Tez No: 466489
  2. Yazar: NİHAN TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALİ AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, morbidite, mortalite, prematürite, Newborn, morbidity, mortality, prematurity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Yeni doğmuş bir bebek; intrauterin hayattan dış ortama geçiş sürecinde pek çok değişime maruz kalmaktadır. Bu nedenle neonatal dönem mortalite ve morbidite açısından bebeğin en duyarlı olduğu dönemdir. Tüm doğumların %9'u özel bakıma ya da YDYBÜ'de izleme ihtiyaç duymaktadır. Gerek gelişmiş ülkelerde gerekse ülkemizde ise özel bakıma ihtiyaç duyan düşük doğum ağırlıklı (LBW) bebeklerin %70'i pretermdir. Bu çalışmada 2014-2015 yıllarında kliniğimiz YDYBÜ 2. ve 3. düzeydeki neonatal mortalite ve morbidite sıklığımızı ve bunlara etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Metot: Bu çalışmanın kesitsel tanımlayıcı nitelikte olması hedeflendi. Bunun için de çalışmamıza YDYBÜ'mizde 01.01.2014-31.12.2015 tarihleri arasında 3. ve 2. Düzey YDYBÜ'de yatmış olan tüm hastalar (2055 hasta) dahil edildi ve tüm veriler retrospektif olarak incelendi. Hastaların prenatal ve maternal, perinatal ve postnatal risk faktörleri, hastanede kalışları süresince yaşanan klinik durumlar, morbidite ve mortalite sonuçları hastane kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Adölesan yaş grubundaki annelerde prematüre doğum ve LBW bebek oranı anlamlı şekilde daha fazla idi. Annede EMR varlığı ile prematür doğum arasında anlamlı bir ilişki vardı. Bebekler doğum haftasına göre değerlendirildiğinde doğum haftası ile birinci ve beşinci dakika APGAR skorları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Gestasyonel yaş arttıkça APGAR skorlarının da arttığı saptandı. Aynı şekilde doğum haftası ile surfaktan, mekanik ventilasyon (MV) ihtiyacı, MV'de kalma süresi, erken ve geç neonatal sepsis arasında anlamlı bir ilişki vardı. Ex olan bebeklerin ortalama gestasyon yaşı 36,75 ±3.16 (min:28W max:41W) olup %11.3'ü (n=9) erken preterm; %8.8'i (n=7) orta dereceli preterm; %32.5'i (n=26) geç preterm ve %47.5'i (n=38) matür idi. Ölen bebeklerin %57.8'i (n=48) erkek; %42.2'si (n=35) kız idi. Taburcu olan bebeklerde günlük tartı alımı ortalama 5.97 gr ± 47.72 (min: -848.28 max:412.5 gr) idi. Ex olan bebeklerde günlük tartı kaybı ortalama -1.47gr ± 39.50 (min: -110 max:222.22 gr) idi. Ünitemizin yıllık mortalite oranı %2 idi. En önemli mortalite nedeni prematürite idi. En sık tanı alan hastalık prematürelerde respiratuar distres sendromu (RDS); termlerde ise indirek hiperbilirubinemi (İHB) idi. Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde erken neonatal ölümleri önlemek için maternal ve perinatal risk faktörlerini belirlemek ve erken doğumları önlemek; geç neonatal ölümleri önlemek için de prematüriteyle ilgili morbiditeleri tanımlamış olmak önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: A newborn baby, experiences many changes while passing from intrauterine life to outer circle. Therefore neonatal period is the most sensitive period about mortality and morbidities.nine percent of all live births needs to hospitalize in a neonatal intensive care unit (NICU). Seventy percent of Low birth weight (LBW) newborns who need to hospitalizedin a NICU are preterms in not only our country but also high-in-come countries. In this study we aimed to evaluate our mortality and morbidity frequency and the risk factors in our n level II and level III neonatal intensive care unit between 2014-2015. Method: This study is a cross-sectional study. We evaluated all patients who are hospitalized in our level II and level III newborn intensive care unit between 01.01.2014-31.12.2015. We analysed all data retropectively. We achieved prenatale, maternal, perinatale and postnatale risk factors of newborns, all morbidities while they were hospitalized and mortality and morbidity results from hospital records. Results: Adolescent pregnancies are associated with breterm births and LBW. Early membrane rupture (EMR) is associated with preterm birth. Low gestationel age is significantly associated with low five minute APGAR. At the same time low gestationel age is associated with higher surfactant, mechanic ventilation (MV) need and longer, MV period and early-late onset neonatal sepsis. The mean gestationel age of ex newborns is 36,75 ±3.16 (min:28W max:41W). Ex newborns' %11.3 (n=9) early preterm; %8.8'i (n=7) moderately preterm; %32.5'i (n=26) late preterm and %47.5'i (n=38) term; 57.8'i (n=48) male and %42.2'si (n=35) female. Mean daily weighing is 5.97 gr ± 47.72 (min: -848.28 max:412.5 gr) of discharged newborns. Mean daily weight loss is -1.47gr ± 39.50 (min: -110 max:222.22 gr) of ex newborns. The mortality ratein a year of our newborn intensive care unit is %2. The most important reason of mortality is prematurity. The most frequently morbidity of prematüre newborns is respiratuar distress syndrome (RDS) and indirect hyperbillirubinemia among term newborns. Conclusion: It is important to determine maternal and perinatal risk factors and to prevent preterm births to prevent newborns from early neonatal death. It is important to determine morbidities of premature infants to prevent newborns from late neonatal death.