Miyokard perfüzyon sintigrafisi sonucu iskemi tesbit edilen hastalarda iskeminin kan soluble ST-2 düzeyi ile ilişkisi
- Tez No: 466490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ BAKTIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Soluble ST-2 IL-33 receptor, myocardial perfusion scintigraphy, coronary artery disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
AMAÇ: Koroner Arter Hastalığı tüm dünyada ve ülkemizde mortalite ve morbiditenin en önemli nedenidir. Vücuttaki inflamasyona yanıt olarak yükselen serumçözünür ST-2 IL- 33 reseptörün düzeyi ile Koroner Arter Hastalığıarasındaki ilişkiyi gösteren sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmamızda myokard perfüzyon sintigrafi sonucu iskemi tesbit edilen hastalarda serum çözünür ST-2 IL-33 reseptörünün düzeyi ile Koroner Arter Hastalığıarasındaki ilişkisini ve tanı değerini incelemeyi amaçladık. YÖNTEMLER: Bu çalışmaya Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi kardiyoloji polkliniğinden koroner arter hastalığı ön tanısıyla myokard perfüzyon sintigrafisi istenen; myokard perfüzyon sintigrafi sonucu iskemiyle uyumlu hastalar alındı. Kararlı anjina pektoris tanısı ile myokard perfüzyon sintigrafisi istenen 66 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalarda myokard perfüzyon sintigrafi sonrası ilk 24 saatde kan alınarak, satrifüj sonrası plazma -20 derecede muhafaza edildi. Hastalardan alınan kanlardan serum sST-2 IL-33 reseptörün düzeyi ölçüldü. ST-2 IL-33 reseptörü Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Biyokimya Laboratuvarında ELISA yöntemi ile çalışıldı. Hastaların ST-2 IL-33 reseptör düzeyi koroner anjiografi sonuçlarıyla karşılaştırıldı. BULGULAR: Mİyokard perfüzyon sintigrafisi sonucu iskemi olan hastalarda serum sST-2 IL-33 reseptör düzeyi ile koroner anjiografi sonuçları karşılaştırıldığında, Koroner Arter Hastalığı olan hastalarla Koroner Arter Hastalığı olmayan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05) ve sST-2 IL-33 reseptör düzeyinin Koroner Arter Hastalığı tahmin etmek için % 57,6 duyarlılık ve % 72,5 özgüllük elde edildi.Sigara içiciliği, hipertansiyon, diyabet ve yaşa göre gruplar randomize edildiğinde serum sST2 IL-33reseptör düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). SONUÇ: Serum ST2 IL-33 reseptör düzeyi ile koroner arter hastalığı varlığı arasında ilişki bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Soluble ST-2 IL-33reseptör, Myokard perfüzyon sintigrafisi, Koroner Arter Hastalığı
Özet (Çeviri)
Objective: Coronary Artery Disease is the most important cause of morbidity and mortality in our country and all over the world. There is limited number of studies showing a relationship between elevated serum soluble ST-2 IL-33 receptor levels and Coronary Artery Disease. In this study, we aimed to investigate the relationship between serum soluble ST-2 IL-33 receptor level and Coronary Artery Disease and its diagnostic value in patients with myocardial ischemia demonstrated by myocardial perfusion scintigraphy. Methods: This study included 66 patients who underwent myocardial perfusion scintigraphy to investigate suspicious stable Coronary Artery Disease and had positive test results at Kayseri Training and Research Hospital Cardiology Clinic. Blood samples were obtained from all of the patients after myocardial perfusion scintigraphy and levels of soluble ST-2 IL-33 receptor were measured using ELİSA assay at our biochemistry laboratory. The results of soluble ST-2 IL-33 receptor levels were compared with the results of coronary angiographies of the patients. Results: A comparison of serum soluble ST-2 IL-33 receptor levels with coronary angiography results in patients with ischemia at MPS revealed statistically significant difference between patients with Coronary Artery Disease and patients without Coronary Artery Disease (p 0,05). Conclusion: Serum ST2 IL-33 receptor levels were correlated with Coronary Artery Disease.