Profesyonel futbolcularda kendi taraftarları ve rakip taraftarların yaptıkları kötü tezahüratın etkileri
The effects of negative fan chants from both own and against team supporters on professional football players
- Tez No: 466515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Olumsuz Tezahürat, Taraftar, Football, Negative Cheers, Fan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma profesyonel futbolcuların kendi taraftarlarının ve karşı takımın taraftarlarının olumsuz tezahüratlarından etkilenip etkilenmediğini ölçmeyi amaçlamıştır. Araştırma grubunu Spor Toto Süper Ligi 2014-2015 sezonunda bulunan 10 farklı takımdan toplamda 226 profesyonel futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada Çepikkurt ve Erkuş tarafından 2004 yılında geliştirilen SLISBP (Scale on the Level of Influence of Supporter Booing on the Player) ve Türkçeleştirilmesi araştırmacı tarafından yapılan Profesyonel Futbolcuların Olumsuz Tezahürattan Etkilenme Düzeyleri Ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle ölçeğin güvenirliliği ve geçerliliği test edilmiştir. Ölçeğin güvenilirliğini test etmek için Cronbach alfa skorlarına bakılmıştır. Daha sonra ölçeğin geçerliliği PCA (principal component analysis) ile test edilmiş ve futbolcuların kendi taraftarlarından etkilenmeleri ile karşı takımın taraftarlarından etkilenmeleri iki faktör olarak belirlenmiştir. Daha sonra futbolcuların kendi takımlarının taraftarlarının ve karşı takımın taraftarlarının olumsuz tezahüratlarından etkilenme skorları karşılaştırılmıştır. Ayrıca futbolcuların yaşları ve profesyonel oyunculukta geçirdikleri sene ile olumsuz tezahürattan etkilenmeleri arasındaki ilişki korelasyon ve regresyon analizi ile araştırılmıştır. Analizler SPSS 22 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda futbolcuların hem kendi taraftarlarının hem de karşı takımın taraftarlarının olumsuz tezahüratlarından etkilenme düzeyleri belirlenmiştir. Özellikle kendi takımlarının taraftarlarının olumsuz tezahüratlarından daha fazla etkilendikleri saptanmıştır. Ayrıca futbolcuların yaşları ve profesyonel oyunculukta geçirdikleri sene ile olumsuz tezahürattan etkilenme süreleri arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Bu ilişki futbolcuların yaşları ve profesyonel futboldaki seneleri arttıkça olumsuz tezahürattan daha etkilenme düzeylerinin düştüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine effects of negative cheering, which is made by rival and home team fans, on professional footballers. The study group consists of 226 professional footballers from 10 different teams from Turkey Spor Toto Super League season 2014-2015. This study aimed to find if negative cheer affects footballers or not. To investigate this subject, SLISBP (Scale on the Level of Influence of Supporter Booing on the Player) which was developed by Çepikkurt ve Erkuş in the year of 2004 has been used. Trustworthiness and validity of the scale has been tested. In order to test the trustworthiness of the scale, Cronbach Alpha Scores has been checked. Later, for the validity of the scale, it is tested by PCA (principal component analysis) and two factors determined. First one is effects by home fans and effects by rival team fans. These factor scores compared. Moreover, ages of footballers and the relationship between the professional sport life and getting affected by negative cheers examined and this relationship has investigated with correlation and regression analysis. Analysis made with the SPSS 22 package program. As results of study, the levels of effects of negative cheers from both side of fans has been determined. Especially, it has been seen that, players get more affected from the negative cheer of their own team fans. Also, positive relationship has been found between the ages of footballers and professional sport life and periods of getting affected by negative cheers. This relationship implies that the level of getting affected from negative cheers is inversely proportional to each other.