Kadın futbolcularda akıl dışı performans inancının takım direnci üzerine etkisi
The effect of irrational performance belief on team resilience in women football players
  1. Tez No: 768822
  2. Yazar: HİLAL NECLA CİHANGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ADİLOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcu, akıldışı inanç, takım direnci, Football player, irrational belief, team resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, kadın futbolunda farklı liglerde oynayan kadın futbolcularda akıldışı performans inancının takım direnci üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2021-2022 futbol sezonunda kadınlar 1.lig, 2.lig ve 3.liglerde aktif olarak futbol oynayan toplam 270 profesyonel kadın futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, demografik bilgi formuna ek olarak, akıldışı inanç düzeylerini belirlemek amacıyla Akıldışı Performans İnançları Envanteri, takım direncine ilişkin veriler ise Sporda Takım Direnci Özellikleri envanteri ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda profesyonel kadın futbolcuların akıl dışı performans inançları eğitim durumları ve lig türüne göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Takım direnci özellikleri düzeyinin eğitim durumu, ve lig türüne göre direnç özellikleri gösterme alt boyutunda ortalamalar arasında anlamlı fark yoktur. Felaketleştirmenin baskı altında gösterilen zayıflıklar üzerinde % 6, değersizleştirmenin % 10 etkisi olduğu söylenebilir. Sonuç olarak bakıldığında akıldışı performans inancı alt boyutları olan felaketleştirme ve değersizleştirmenin kadın futbolcuların kendi takımlarına yönelik algıladıkları takım direncinin olumsuz etkilediği baskı altında zayıflıkta belirleyici bir unsur oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of irrational performance belief on team resilience in female football players playing in different leagues in women's football. 270 professional women football players who are actively playing football in 1st, 2nd and 3rd divisions of Turkish Football Federation (TFF) were participated in this study. In addition to the demographic information form, the Irrational Performance Beliefs Inventory was also administred in order to determine the levels of irrational beliefs, and the data on team resilience were collected by the Team Resilience Characteristics inventory in Sports. SPSS program was used to analyze the data. As a result of the findings obtained, it was determined that the irrational performance beliefs of professional female football players did not show a significant difference according to their educational status and league type. There is no significant difference between the averages in the sub-dimension of showing resilience characteristics according to their level of team resilience characteristics, educational status, and league type. It can be said that catastrophizing has a 6% effect on weaknesses shown under pressure, and deprecation has a 10% effect. To sum up, , it was seen that catastrophizing and deprecation, which are sub-dimensions of irrational performance belief, were a decisive element in female football players' weakness under pressure, which was negatively affected by the perceived team resilience towards their teams.