Yüzey aktif maddeler ve ilaç etken maddeler arasındaki etkileşimlere iyonik sıvıların etkilerinin incelenmesi
Effects of ionic liquids on the interactions between surfactants and drugs
- Tez No: 466540
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: triflupromazin hidroklorür, yüzey aktif madde, misel, etkileşim, bağlanma sabiti, triflupromazine hydrochloride, surfactant, micelle, interaction, binding constant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Triflupromazin hidroklorür (TFP)'ün noniyonik yüzey aktif maddeler (YAM) Brij 35, Brij 30 ve Brij 56 ile olan etkileşimlerini sulu ortamda ve iyonik sıvılar varlığında spektrofotometrik ve yüzey gerilim ölçümleri ile incelemektir. Gereç ve Yöntem: Brij 35, Brij 30 ve Brij 56'nın farklı derişimlerinde sabit derişimdeki TFP ile etkileşimi sulu ortamda ve iyonik sıvılar varlığında spektrofotometre ve yüzey gerilim ölçümleri kullanılarak 298 K'de çalışıldı. Benesi-Hildebrand denklemi kullanılarak TFP'nin noniyonik misellere bağlanma sabitleri hesaplandı. Noniyonik YAM'lerin yüzey özelliklerine TFP'nin etkisi Gibbs Adsorpsiyon İzotermi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Benesi-Hildebrand denklemi ile hesaplanan bağlanma sabitleri (Kb) karşılaştırıldığında TFP'nin noniyonik misellere bağlanma eğiliminin en çok Brij 56 varlığında olduğu tespit edildi. TFP'nin YAM'lerin yüzey özelliklerine etkisini incelemek için yürütülen yüzey gerilim ölçümleri ile hesaplanan YAM'lerin maksimum yüzey fazlalığı azalırken molekül başına kapladığı alan artmıştır. Bu da TFP'nin miselin arayüzeyinde bağlanma eğilimi gösterdiğini açıklamaktadır. Sonuçlar: Farmasötik uygulamalarda son yıllarda kullanılmaya başlanan ve bu çalışmada model olarak seçilen misel sistemlere etkisini incelemek için ortama katılan iyonik sıvıların bağlanma sabitlerini azalttığı görülürken spektrofotometrik ölçümlerle izlenen gerek sulu ortamda gerek ise iyonik sıvılar varlığında gözlemlenen bu değişimler yüzey gerilim ölçümleri ile uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the interaction of triflupromazine hydrochloride (TFP) with nonionic surfactants; Brij 35, Brij 30 and Brij 56 by spectrophotometric and surface tension measurements in aqueous media and in the presence of ionic liquids. Methods: Interaction of constant concentration of TFP at different concentrations of Brij 35, Brij 30 and Brij 56 was studied at 298 K in aqueous media and in the presence of ionic liquids using spectrophotometer and surface tension measurements. Non-ionic micelle binding constants of TFP were calculated by Benesi-Hildebrand equation. The effect of TFP on the surface properties of nonionic surfactants was evaluated using the Gibbs Adsorption Isotherm. Results: When the binding constants (Kb) calculated by the Benesi-Hildebrand approach were compared, it was observed that the most binding tendency of TFP to nonionic micelles was in the presence of Brij 56. Surface tension measurements were performed in order to see the effect of TFP on surface properties of surfactants. It has been found that the calculated surface area of the surfactants decreased while the maximum surface excess increased. This implies that TFP tends to bind at the interface of micelle. Conclusion: These changes observed in the presence of ionic liquids which have been introduced in recent years in pharmaceutical applications and in aqueous media, as required by spectrophotometric measurements, were consistent with surface tension measurements. It has been observed that the binding constants of TFP to micelles in the presence of ionic liquids decreased.