Silindirle sıkıştırılmış beton yol: Kocaeli İlinde bir durum çalışması
Roller compacted concrete pavement: a case study in the City of Kocaeli
  1. Tez No: 466643
  2. Yazar: YAVUZ ABUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TANER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşümlü Asfalt Agregası (RAP), Kaplama Maliyeti, Rehabilitasyon, Silindirle Sıkıştırılmış Beton, Yol Tasarımı, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP), Pavement Cost, Rehabilitation, Roller Compacted Concrete, Pavement Design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) dünya ölçeğinde bir karayolu kaplama alternatifi olarak yaygın bir şekilde uygulanmakta ve ülkemizdeki kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ancak SSB için numune üretimi ve laboratuvar ile saha uygulamasının birbirleriyle mukayese edilmesi konusunda literatürde standart bir prosedürün olmaması, test sonuçlarının değerlendirilmesi sürecinde birtakım zorlukları ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, numune üretimindeki bu uyuşmazlıkların gerçek bir saha uygulaması yapılarak belirginleştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ilk aşamada SSB karışımında ağırlıkça %15-20 oranlarında RAP (Geri Dönüşümlü Asfalt Agregası) kullanımının betonun mekanik performansı üzerindeki göreli etkileri incelenmiş, RAP'in iyi derecelendirilmesi durumunda betonun dayanım ve dayanıklılık özelliklerinde bir azalma gerçekleşse bile, yol üstyapı kaplaması için uygun performans düzeylerinin elde edilebileceği görülmüştür. İkinci bölümde, ilk aşamada özellikleri belirlenen kontrol karışımı ile 2,2 km uzunluğunda bir test yolu yapılmış ve tahribatlı yöntemlerle numuneler alınarak, laboratuvarda üretilenler ile karşılaştırmalı bir analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, araziden alınan numunelerin laboratuvarda üretilenlerden düşük dayanım göstergelerinde, daha yüksek aşınma ve geçirimlilik özelliklerinin olduğu Ultrasonik Ses Dalgası Hızı, basınç ve yarmada çekme dayanımı, kılcallık, yoğunluk, su emme, porozite ve aşınma deneyleri ile tespit edilmiştir. Basınç dayanımındaki farklılık %19-32 aralığında iken, yarmada çekme dayanımında bu fark %9,5-30 olarak saptanmıştır. En büyük farklılık %280-307 ile kılcallık deneyinde gözlenmiştir. İki farklı yöntemle elde edilen numunelerde değişkenliklerin oluşmasında, sıkıştırma tekniği, kür koşulları ve tek seferde sıkıştırılan malzeme hacminin farklı olmasının etkili olduğu anlaşılmıştır. Son olarak yapılan bir ekonomik değerlendirmede 43,6 TL/m2 ile SSB yolun ilk yapım maliyetinin asfalt yoldan %39,4 daha ekonomik olduğu, yaşam döngüsü maliyeti ile bu oranın %46'ya çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Roller Compacted Concrete (RCC) is widely used as a highway pavement alternative around the world and its use in our country is increasing day by day. However, the lack of a standardized procedure in the literature for RCC sample production and comparison of laboratory and in-situ specimens with each other causes some difficulties in the process of evaluating the test results. In this study, it is aimed to contribute to the clarification of these disputes in sample production by an actual field application. As a first phase of this study, the use of RAP (Reclaimed Asphalt Pavement) at 15-20% by weight in the RCC mixture, the relative effects on the mechanical performance of concrete were investigated and it was observed that even though there is a reduction in strength and durability properties, satisfactory performance levels can be obtained for the pavement layer when RAP is well classified. In the second phase of the study, a test track of 2.2 km length was constructed with the control mixture optimized in the first phase and a comparative analysis of the samples taken from this track by destructive methods was performed with the samples produced in the laboratory. According to the results obtained by Ultrasonic Pulse Velocity, compressive and splitting-tensile strength, sorptiviy, density, water absorption, porosity and abrasion tests, it was determined that the samples taken from the test track have lower strength properties, higher wear and permeability characteristics than the ones produced in the laboratory. While the difference in the compressive strength is in the range of 19-32%, this difference is found to be 9.5-30% in the splitting-tensile strength. The most difference was observed on the sorptivity test with 280-307%. It was observed that the compaction technique, curing conditions and the difference in volume of material compacted at one time are effective in the observed changes on the samples obtained by the two different methods. As a final economical assessment, it was determined that the initial construction cost of the RCC pavement with 43.6 TL/m2 is more economical at 39.4% than the asphalt pavement, and this ratio has increased to 46% with life cycle cost.