Eşcinsel kadınlarda azınlık stresi ve yakın ilişki şiddeti deneyimleri
Minority stress and intimate partner violence experiences among homosexual women
  1. Tez No: 466652
  2. Yazar: CEMİLE HÜRREM AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, içselleştirilmiş homofobi, ayrımcılık, azınlık stresi, yakın ilişki şiddeti, Homosexuality, internalized homophobia, discrimination, minority stress, intimate partner violence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Eşcinsel kadınlarda azınlık stresi ve yakın ilişki şiddeti deneyimini belirlemek amacıyla planlanan bu çalışma kesitsel tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini amaçlı örneklemeye ve kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenen 149 eşcinsel kadın oluşturmuştur. Veriler Bilgi Formu (kişisel özellikler, cinsel yönelimle ilgili özellikler-ayrımcılık ve açılma deneyimleri-) ve yakın ilişkide lezbiyenliğe özgü durumlar olmak üzere 3 bölümden oluşan), Lezbiyenler için İçselleştirilmiş Homofobi Ölçeği, Çatışmaların Çözümüne Yaklaşım Ölçeği kullanılarak, yüz yüze görüşme ve online anket uygulaması aracılığıyla özbildirime dayalı olaraktoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum-maksimum değerler), nonparametrik test özelliklerinin uygun olmasına bağlı karşılaştırma ve ilişki arama testleri(Kruskal Wallis, Mann Whitney-U ve Spearman-rank Korelasyon Analizi) uygulanmıştır. Eşcinsel kadınların yaş ortalaması 25,296,44 (min:18-max:60) olup, %65,3'ünün (n:98) şu anda yakın bir ilişkisi vardır. Eşcinsel kadınların sosyal yaşantılarında cinsel yönelimlerini en çok arkadaşlarıyla paylaştığı ve kamusal alanlarda bakış ve jestlerle rahatsız edilerek ayrımcılığa maruz kaldığı ve lezbiyen olarak kimliklerini yönetmekte zorlandığı, yakın ilişkilerinde ise benzer oranlarda şiddete uğradığı ve şiddet uyguladığı belirlenmiştir. Eşcinsel kadınların açılma düzeyleri, ayrımcılıkla ilgili algılamaları, içselleştirilmiş homofobi düzeyleri ile yakın ilişkide şiddet davranışları ve çatışmalara yönelik uzlaşmacı tutumlar arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ruh sağlığı açısından riskli bir grup olan eşcinsel bireylerin yaşadığı ayrımcılık, içselleştirilmiş homofobi, cinsel yönelimini gizlemek zorunda kalma ve yakın ilişki şiddeti göz önüne alındığında LGBT bireylerin toplumla bütünleşmesine ve olumlu kişilerarası ilişkiler geliştirilmesine yönelik girişimlerin düzenlenmesinde ruh sağlığı ve psikiyatri hemşirelerine önemli roller düşmektedir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional descriptive study was conducted to determine the experiences of minority stress and intimate partner violence in homosexual women. The sample was comprised of 149 individuals contacted via online friendship sites and other people reached by the help of the participants and individuals who completed the questionnaire based on the web. The data were collected using the Information Form (having three parts including personal characteristics, characteristics related to sexual orientation (experiences of discrimination, outness and closely related lesbian situations), Lesbians Internalized Homophobia Scale, Revised Conflict Tactics Scale In data analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, minimum-maximum values), Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis test and Spearman's rank Correlation tests were used. The mean age of homosexual women is 25, 29± 6, 44 (min: 18-max: 60) and % 65,3 of sample has a relationship now. It was determined that homosexual women share their sexual orientations mostly with their friends and %74,5 of them (n: 111) was subjected to discrimination by being disturbed by glances and gestures in public places and had difficulty managing their identities as a lesbian, also in intimate relationships; they were subjected to violence and subject violence in similar rates. It was also found that there was relation between outness level of homosexual women, perceptions of discrimination, internalized homophobia level and violence behaviors in intimate relationship and compromising attitudes towards conflicts. With regard to discrimination, internalized homophobia, concealing sexual orientation and violence of intimate partner violence experienced by homosexual individuals, which is a risky group in terms of mental health, mental health and psychiatric nurses have an important role to integrate LGBT individuals into society and build positive relations with people.