Retinal ven tıkanıklığı olan hastalarda intravitreal deksametazon (ozurdex) implantasyonunun damar çaplarına etkisi
Impact of intravitreal dexamethasone implant on vessel diameters in patients with retinal vein occlusion
- Tez No: 466707
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL LEVENT KARABAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: maküla ödemi, dinamik retinal damar analizi, deksametazon implant, makular edema, dynamic retinal vessel analysis, dexamethasone implant
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Deksametazon intravitreal implant ile tedavi edilen retinal ven tıkanlıklığı (RVT) sekonder maküler ödemi olan hastalarda vazomotor cevapların ve retinal ven çaplarının araştırılması Metod: RVT' na sekonder maküler ödemi olan 17 hastanın 17 gözünü çalışmamıza aldık. Hastalara deksametazon intravitreal implant öncesi, enjeksiyon sonrası 1.hafta, 1. ay ve 2. ayda optik koherans tomografi ve Dinamik Damar Analizörü(Imedos, Jena, Germany) kullanarak dinamik ve statik damar analizini de içeren oftalmolojik muayene yapıldı. RVT hastalarının ölçümleri 17 yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular: Dinamik analizde arter çaplarında enjeksiyon öncesine göre (114.39±22.34 MU) enjeksiyon sonrası 1. ay da (111.86±22.85 MU) anlamlı azalma olduğu görülmüştür [p=0.009]. Venöz çap enjeksiyon öncesi 137.15± 29.08 MU olup, enjeksiyon sonrası 1.haftada 124.08±27.30 MU[P [.009], 1. ay da 128.56±31.86 MU [P [.041], ve 2. ayda 120.99±28.31 MU [P [.002] saptanmıştır. Maksimum venöz ve arteriyal dilatasyonlar enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1. haftada, 1. ayda ve 2. ayda anlamlı istatistiksel anlamlı fark göstermemiştir. Statik analize göre santral retinal ven eşdeğerinde (CRVE) enjeksiyon öncesine göre, enjeksiyon sonrası 1. hafta,1. ay ve 2. ayda anlamlı azalma görülmüştür (sırasıyla 208.20(192.40-224.30) MU, 187.60(174.10-204.35) MU, 182.50(173.20-201.75) MU ve 174.00(158.40-199,85) MU. Santral retinal arter eşdeğeri (CRAE) enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1. hafta, 1. ay ve 2. ay arasında anlamlı istatistiksel anlamlı fark göstermemiştir [P [.086]. Kontrol grubunda CRAE 176.24 ±22.45 MU idi ve hastaların enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1.hafta, 1.ay ve 2. ay ölçümleriyle istatistiksel anlamlı farklılık gösterdi (sırasıyla 144.37 ±39.79 MU, 143.05 ±36.30 MU, 164.10 (115.25-173.95) MU and 147.25 ±37.61 MU). Kontrol grubunda CRVE 183.59 ±21.79 MU olup hastaların enjeksiyon öncesi CRVE değeri (207.00 ±26.35 MU) ile istatistiksel anlamlı farklıydı [P [.008] ancak RVT hastalarının enjeksiyon sonrası 1.hafta, 1.ay ve 2. ay değerleriyle kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. (sırasıyla 187.15 ±20.31MU , 183.74 ±24.30 MU ve 180.19 ±30.08 MU). Sonuç: Dinamik Damar Analizörü kullanarak, RVT hastalarında deksametazon intravitreal implantın arter ve ven dilatasyon oranlarını değiştirmediğini ve venler üzerinde vazokonstriktif etkisinin olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the vasomotor responses and diameter of retinal vessels in patients with macular edema secondary to retinal vein occlusion (RVO) who were treated with dexamethasone intravitreal implant. Methods: We enrolled 17 eyes of 17 consecutive patients with macular edema secondary to RVO. All patients underwent a complete ophthalmic evaluation, including optical coherence tomography and dynamic and static retinal vessel analysis, using the Dynamic Vessel Analyzer (Imedos, Jena, Germany) before (baseline), 1week, 1 month and 2 month after administration of intravitreal dexamethasone. Investigations of RVO patients were compared to 17 eyes of age- and sex-matched control subjects. Results: In RVO patients, dynamic analysis showed a significant decrease of artery diameter from 114.39±22.34 measurement units [MU] at baseline to 111.87±22.85 MU at 1month [p=0.009]. Venous diameter decreased from 137.15±29.08 MU at baseline to 124.08±27.30 MU at 1 week [P [.009], to 128.56±31.86 at 1 month [P [.041], and to 120.99±28.31 at 2 month [P [.002]. Maximum venous and arterial dilations did not statistically differ from baseline to 1 week, 1 month or 2 month. Static analysis showed significant decrease of central retinal vein equivalent(CRVE) from baseline to 1 week, 1 month and 2 month (from 208.20(192.4-224.3) MU to 187.60(174.1-204.35), to 182.50(173.2-201.75) and to 174.00(158.4-199.85) MU, respectively. Central retinal artery equivalent(CRAE) did not statistically differ from baseline to 1 week, 1 month or 2 month[P [.086]. CRAE in healthy control subjects was 176.24 ±22.45 and significantly different from baseline, week 1, month 1 and month 2 of RVO eyes (144.37 ±39.79 , 143.05 ±36.30 , 164.10 (115.25-173.95) and 147.25 ±37.61 respectively). CRVE in healthy control subjects was 183.59 ±21.79 MU which was significantly different from the obtained CRVE of RVO eyes at baseline (207.00 ±26.35 MU) [P [.008]. However, there was not any statistically significant difference between CRVE in healthy control subjects and CRVE of RVO eyes at week 1, month 1 and month 2 (187.15 ±20.31 MU , 183.74 ±24.30 MU ve 180.19 ±30.08 MU respectively). Conclusion: Using the Dynamic Vessel Analyzer in patients with RVO, we found that intravitreal dexamethasone implant did not change artery and vein dilatation rates and had vasoconstrictive effect on veins.