İnflamatuvar bağırsak hastalıkları ve anemi
Inflamatory bowel diseases and anemia
- Tez No: 466715
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Crohn, ülseratif kolit, anemi, demir parametreleri, Crohn Disease, ulcerative colitis, anemia, iron parameters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları etyolojisi tam olarak aydınlatılamayan, primer olarak gastrointestinal sistemi tutan kronik seyirli hastalıklardır. Anemi de İBH için önemli bir problem teşkil etmektedir çünkü primer hastalığın prognozunu, tedaviye yanıtını ve hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Araştırmamızda amacımız İBH ve anemi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Polikliniği' ne 2015 yılı içinde ayaktan başvuran ve yine aynı yıl içinde Gastroenteroloji Kliniği'ne yatırılan İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları tanılı ve/veya yeni tanı almış hastalar tek seferde anemi parametreleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında değerlendirilen 102 hastanın 53'ü CH (%52), 49'u ÜK tanısı almıştı (%48). Hastaların 65' i erkek (%63,7) olup tüm hastaların yaş ortalamaları 41,24 ±14,86 idi. CH ve ÜK cinsiyet açısından değerlendirildiğinde; 65 erkek hastanın 32'si CH (%49,2) ve 33'ü de ÜK (%50,8) tanılı ve 37 kadın hastanın 21'i CH (%56,8), diğer 16 hasta da ÜK (%43,2) tanılıydı. Bu 65 erkek hastanın 33'ünde (%50,8) anemi mevcuttu ve 37 kadın hastanın ise 28'inde anemi saptandı (%75,7). 35 hastada DEA (%57,4), 12 hastada KHA (%19,7), 10 hastada KHA+DEA (%16,4) ve 4 hastada azatiyopurin'e bağlı anemi (%6,5) olduğu görüldü. CH ve ÜK hastaları anemi tipi yönünden değerlendirildiklerinde ise: CH tanılı 31 anemik hastanın 14'ünde (%45,1) DEA, 8'inde (%25,8) KHA ve 5'inde de (%16,1) KHA+DEA ve 4 hastada (%12,9) azatiyopurin'e bağlı anemi saptandı. ÜK grubunda ise 30 hastada anemi tespit edildi. Bu grupta 21 hastada DEA (%70), 4 hastada KHA (%13,3) ve 5 hastada da KHA+DEA (%16,7) saptandı. Sonuç: Toplamda 61 hastada anemi saptandı (%59,8). Kadın cinsiyette aneminin erkeklere göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü (%75,7). Anemi tiplerinden en fazla DEA (%57,4) saptandı ve ÜK'li hastalarda anlamlı olarak DEA'nın daha sık olduğu görüldü. Kesitsel çalışmanın bu ilişkiyi saptamada yeterli olmayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: : İnflamatory bowel disease (IBD) is a chronic disease of gastrointestinal system, and etiology of IBD is not clear. Anemia is important problem and affect the prognosıs of disease, response of theraphy, life quality. The aim of this study is to evaluate the relationship between anemia and IBD, furthermore contribute to literature with this relationship Materials and Methods: We evaluated the patients with a diagnosis of IBD, admitted to outpatient and inpatient clinic of Gastroenterology department of Kocaeli University followed in 2015. Anemia parameters were examined in the patients oncely. Results: 53 of 102 patients were diagnosed with chrohn and the other 49 patients were ulcerative colitis(%52, %48 respectively).65 of 102 patients were male and the other 37 patients were female(%63.7, %36.3 respevtively) and mean age was 41,24 ±14,86. 32 of 65 male patients were with chrohn and 33 of the other male patients were ulserative colitis(%49,2 , %50,8 respectively); on the other hand 21 of 37 female patients were with chrohn , the other 16 female patients were with ulserative colitis(%56.8, %43,2 respectively).33 of 65 male patients were diagnosed with anemia however 28 of 37 female patients were diagnosed with anemia(%50,8, %75,7 respectively). Iron deficiency anemia (IDA), chronic disease anemia (CDA), chronic disease anemia plus iron deficiency anemia and azathiopurine related anemia( ARA) diagnosis were obtained in anemic patients, %57.4, %19.7, %16.4, %6.5 repectively. Of the patients with Chrohn Disease 45,1 % ( n=14) has IDA, 25.8% (n=8) has CDA%16,1 (n=5) has IDA+CDA and %12.9 has ARA. Of the patients with ulcerative colitis %70 ( n=21) has IDA, 13.3% (n=4) has CDA%13.3 (n=4) and %16.7 (n=5) has IDA+CDA. Conclusions: The result of this study indicate that 61 of 102 patients have anemia and female gender is statistically higher than men; %75, %25 respevtively. Iron deficiency is the most common type of anemia in patients with IBD in the study.