12-15 yaş grubu kadın hentbolcuların müsabaka öncesi kaygı durumlarının fair play tutumlarına etkisinin incelenmesi (Amasya ili örneği)
Examine the effect of state anxiety on fair-play attitudes in 12-15 aged stars female handball players in Amasya
- Tez No: 466795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hentbol, müsabaka, durumluk kaygı, fair play tutum, Handball, event, state anxiety, fair play attitudes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı Amasya' da 12-15 Yaş Gurubu Kadın Hentbolcuların Müsabaka Öncesi Kaygı Durumlarının Fair Play Tutumlarına Etkisinin İncelenmesidir. Araştırmanın evrenini; 2015-2016 sezonunda Amasya İlinde Türkiye Hentbol yıldız kadın yarı final müsabakalarına katılan 103 kadın sporcu oluşturmaktadır, (n=95) sporcuya müsabakalardan bir saat önce ölçekler uygulanmıştır. Hentbolcuların sportmenlik düzeylerini ölçmek amacıyla Sezen-Balçıkanlı tarafından Türk diline uyarlanmış Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimleri Ölçeği (ÇBSYÖ) kullanılmıştır.Kaygı durumlarını ölçmek içinde Spielberger tarafından geliştirilmiş ve Türkçe diline uyarlanmış, geçerliliği ve güvenirliliği Öner ve LeCompte tarafından ölçülmüş Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ) kullanıldı. Verilerin analizinde, frekans analizi, tanımlayıcı istatistik,farklılık analizlerinde parametrik yöntemler arasında yer alan indepentend t testi ve pearson-korelasyon analizi kullanılmıştır.Veriler % 95 güven aralığında ve % 5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Durumluluk kaygının sportmenlik puanlarına ilişkin bağımsız örneklemler (independent) t-testi sonuçlarına göre alt boyutlar arasında ceza alma durumuna göre durumluluk kaygı t=(,658) / (,610),p=(,512) / (,550), p >0.05), sosyal normlara uyum t=(-,837) / (-,639),p=(,405) / (,532), p >0.05), sporda sorumluluklara bağlılık t=(,923) / (,996),p=(,358) / (,332), p >0.05), kurallara ve yönetime saygı t=(,473) / (,615),p=(,637) / (,544), p >0.05), rakibe saygı t=(-1,120) / (-,955),p=(,266) / (,354), p >0.05) puanları ortalamaları anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Korelasyon analizi sonuçları göre durumluluk kaygı puanları sosyal normlara uyum (r= -.36, p < .01), sporda sorumluluklara bağlılık (r= -.37, p < .01), rakibe saygı (r= -.30, p < .01) puanlarıyla orta düzeyde negatif yönde ilişkilidir. Ancak, durumluluk kaygı puanları kurallara ve yönetime saygı puanlarıyla ilişkili değildir (r= -.14, p >.05). Bu bulgulardan yola çıkarak müsabaka öncesinde antrenörlerin oyuncuların kaygı düzeylerini azaltmaya yönelik aktiviteler gerçekleştirmesi hem oyuncuların performansının arttırılmasında hem de sportif davranışların daha fazla gösterilmesinde faydalı olabilir. Sporcuların müsabaka içerisinde gösterdikleri olumsuz tavır ve davranışları, aldıkları uyarı ve cezalar sporcuların eksik ve olumsuz fair play anlayışından değil müsabaka öncesi durumluk kaygıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of state anxiety on fair-play attitudes in 12-15 aged stars female handball players in Amasya. The population of this study consisted of handball players composed of 103 players in 2015-2016 season Turkey's Handball star league in Amasya. The sample of study composed of 95 female athletes participating in semifinal competitions. Respondents completed The Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale (SDSS), adapted by Sezen-Balçıkanlı to Turkish language, and The State and Trait Anxiety Scale (DSQS) developed by Spielberger one hour before the athletic events. Data was analyzed using parametric methods including descriptive statistics, frequency analysis, independent sample t tests and pearson-correlation analysis. The data were evaluated with 95% confidence interval and 5% significance level. The independent samples t-test results showed that and the state anxiety among the the sportpersonship sub-dimensions of respect for social conventions of sport, respect for rules and officials t = (, 658) / (, 610) 0.05), respect for one's commitment toward participation in sport t = (-, 837) / (-, 639), p = (, 405) ), P = (, 358) / (, 332), p> 0.05), respect and concern for the opponen t = (, 473) / ), and t = (-1,120) / (- 955), p = (, 266) / (, 354), p> 0.05) did not show a significant difference according to the punishment situation. The correlation analyses results showed that state anxiety scores were found to be negatively correlated with respect for social conventions of sport, social norms (r = -.36, p .05). From these findings, it may be beneficial for the coaches to perform activities to reduce the anxiety levels of the players before the competition, in order to increase the performance of the players as well as increase sportpersonship behaviors. The negative attitudes and behaviors of the athletes in the competition are thought to be caused by the state anxiety before the competition.