Özofagus kanserinde neo-adjuvan kemoradyoterapinin patolojik evre üzerine etkisi
The effect of neo-adjuvan chemoradyotherapy on the pathological stage of esophageal cancer
  1. Tez No: 466833
  2. Yazar: MAHMUT BARAN YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZTEKİN ÇIKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Trimodal Tedavi, Özofagus Kanseri, Patolojik Yanıt, Trimodal Therapy, Esophageal Cancer, Pathological Response
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Özofagus kanseri bölgemizde ülkemizde ve dünyada giderek artan insidansa sahip mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Gün geçtikçe tedavi protokolleri geliştirilmesine rağmen kesin kabul gören standart bir tedavi protokolü yoktur. Amacımız bu retrospektif çalışmada trimodalite ile tedavi edilmiş hastalarda cerrahi materyalde patolojik yanıt oran değerlendirmesi ile tedavi modalitelerine yeni bir bakış açısı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi tek merkezdir. 2012-2016 yılları arası neoadjuan KRT yapılıp sonrasında cerrahi uygulanan 27 lokal ileri özofagus kanserli hastanın yaş, görüntüleme yöntemleri, cerrahi öncesi-sonrası hastalık evreleri, cerrahi prosedür, mortalite, morbidite ve patolojik spesmende tedavi etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada hastalara trimodalite tedavisi uygulanması cerrahi onkoloji konseyi üyelerinin ortak kararıdır. Bulgular: Cerrahi prosedürü ile mortalite ve morbidite arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. CT ve PET klinik gerileme tespiti ile patolojik yanıt ilişki tespitinde sensivite ve spesifite oranı benzerdir. Distal özofageal tümörlerde %63 patolojik tam yanıt görüldü. (p=0,012) Distal yerleşimli özofagus kanserlerinde Trimodal tedavi ile tam yanıt oranı diğer lokalizasyonlara göre daha yüksektir. SCC de patolojik tam yanıt oranı daha yüksektir. Sonuç: Tedavi modaliteleri çok değişken ve gelişmeye açık olmasına rağmen özofagus kanserlerinde mortalite hala çok yüksektir. Trimodal tedavi sonrası özellikle SCC hastalarında patolojik komplet yanıtın yüksek olması her ne kadar cerrahinin gereksiz olabileceğini düşündürtse de bu grupta verilerin yetersizliği ve prospektif randomize çalışmalar ile desteklenmemesi nedeni ile lokal ileri özofagus kanserleri küratif tedavisinde cerrahi kol olmazsa olmazdır. Lokal ileri özofagus kanserlerinde trimodal tedavi standart kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Esophageal cancer has a increasingly high incidence and mortality rate in our region, country and in the World. Although the treatment protocols are being developed day by day, there is no standard treatment protocol which is accepted as definite. In this retrospective study, we aimed to add a new perspective to treatment modalities in pathologic response and rate assessment in surgical material in patients treated with trimodalite Materials and Methods: This study is a one-centered study. The age, imaging modalities, preoperative and postoperative stages, surgical procedure, mortality, morbidity and pathological specific treatment effects of 27 patients who underwent neoadjuvant CRT than surgery between 2012-2016 were investigated. In this study, application of trimodalite treatment in patients is a joint decision of members of the surgical oncology council Results: There is no significant relationship between surgical procedure and mortality and morbidity. Sensitivity and specificity ratio are similar in detecting pathological response relationship with CT and PET clinical regression. 63% pathological complete response was seen in distal esophageal tumors. (p=0,012) The rate of complete response with Trimodal therapy is higher in distal colonized esophagus cancers than in other localizations. SCC has a higher pathological response rate. Conclusion: Although the treatment modalities are very variable and open to development, mortality in esophageal cancers is still very high. The high level of pathologic complete response in SCC patients after trimodal treatment suggests that surgeons may be unnecessary, but it is not without the surgical arm in curative treatment of locally advanced esophageal cancers. Trimodal therapy is accepted as the standard in local advanced esophageal cancer.