Ankilozan spondilit tanılı erkek hastalarda anti-tnf ilaç tedavisinin erektil fonksiyon ve serum testosteron düzeylerine etkisi
The effect of anti-tnf drug treatment on erectile function and serum testosterone levels in male patients diagnosed with ankylosing spondylitis
- Tez No: 466834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT EDİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Erektil Disfonksiyon, Testosteron, SHBG, BASDAİ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Ankilozan Spondilit( AS) Seronegatif Spondiloartropatiler içinde sık görülen etiyolojisi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Hastalık belirtileri genellikle genç-erişkin çağda görülmektedir. Erektil disfonksiyon (ED); seksüel aktivite için yeterli ereksiyonu sağlayamamak ve/veya sürdürememek olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız Ankilozan Spondilit tanısı almış erkek hastalarda Anti-TNF ilaç tedavisi ile NSAİİ ve Sulfasalazin tedavisi alanlarda erektil disfonksiyon görülme sıklığı, şiddeti ve serum testosteron düzeylerinde farklılık olup olmadığını araştırmaktı. Yöntem: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Romatoloji polikliniğine başvuran Ankilozan Spondilit tanısıyla takipli hastalar araştırmaya alındı. Çalışmaya iki grup olarak toplam 64 hasta alındı. 32 hasta Anti-TNF tedavi grubunu, NSAİİ-Sulfasalazilin kullanan 32 hasta kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya alınan tüm hastalardan kan örnekleri alınarak biyokimya laboratuarında SHBG ve Total Testosteron düzeylerine bakıldı. Erektil fonksiyon düzeyi IIEF anket formuyla değerlendirildi. Ankilozan Spondilit hastalık aktivitesi BASDAİ ile değerlendirildi. Çıkan sonuçlar her iki grup arasında karşılaştırıldı ve Anti-TNF ilaç tedavisi alanlar ve almayanlar arasında Erektil Disfonksiyon sıklığı, şiddeti ve serum Testosteron seviyelerinde bir farklılık olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş aralalığı 18 ile 53 arası olup iki grup arasında anlamlı yaş farklılığı yoktu (p:0,085). Anti-TNF grubunda SHBG düzeyleri ortalama 34,49±11,51 nmol/l, kontrol grubunda SHBG düzeyi ortalama 33,83±13,97 nmol/l olup iki grup arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulunamadı (p:0,837). Anti-TNF grubunda Total Testosteron düzeyleri ortalama 18,96±5,95 nmol/l, kontrol grubunda Total Testosteron düzeyi ortalama 19,04±6,09 nmol/l olup iki grup arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulunamadı (p:0,955). Anti-TNF grubunda Serbest Testosteron düzeyleri ortalama 0,33±0,1 ng/ml, kontrol grubunda Serbest Testosteron düzeyi ortalama 0,34±0,11 ng/ml olup iki grup arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulunamadı (p:0,738). Anti-TNF grubunda BASDAİ skorları ortalama 4,08±1,96, kontrol grubunda BASDAİ skorları ortalama 4,47±2,16 olup iki grup arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulunamadı (p:0,460). Anti-TNF grubunda Erektil Fonksiyon skorları ortalama 19,88±7,52, kontrol grubunda Erektil Fonksiyon skorları ortalama 20,26±8,41 olup iki grup arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulunamadı.(p:0,850). Anti-TNF tedavi grubundaki ED prevalansı %65,62 , kontrol grubunda ED prevalansı %62,5 olarak bulunmuştur. 64 Ankilozan Spondilit hastasından oluşan çalışmamızda total ED prevalansı %64,06 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Ankilozan Spondilit tanısıyla takip edilen ve farklı tedaviler almakta olan hastalardan oluşan çalışmamızda gruplar arasında Erektil Disfonksiyon görülme sıklığı ve serum Testosteron düzeylerinde istatistiksel açıdan herhangi bir anlamlı fark bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Anti-TNF Drug Treatment on Erectile Function and Serum Testosterone Levels in Male Patients Diagnosed with Ankylosing Spondylitis Objective: Ankylosing Spondylitis (AS) is a rheumatic disease with unknown etiology that is common among other Seronegative Spondyloarthropathies. Symptoms usually appear during young adulthood. Erectile dysfunction (ED) is defined as the failure to achieve and/or maintain an erection adequate for sexual activity. Our aim in this study was to determine the incidence and severity of erectile dysfunction in male patients diagnosed with Ankylosing Spondylitis who received Anti-TNF drug therapy and NSAID and Sulfasalazine treatment and to investigate whether or not there was a difference in serum testosterone levels. Method: Patients who were admitted to the Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, Physical Medicine and Rehabilitation Rheumatology outpatient clinic and were on follow-up with diagnosis of Ankylosing Spondylitis were included in the research. A total of 64 patients were included, in the form of two groups. 32 patients formed the Anti-TNF therapy group and the other 32 patients using NSAID and Sulfasalazine formed the control group. Blood samples were taken from all the patients included in the study and SHBG and Total Testosterone levels were checked in the biochemistry laboratory. The erectile function level was evaluated with the IIEF questionnaire. Ankylosing Spondylitis disease activity was evaluated with the BASDAI. The results obtained were compared between both groups and whether or not there was a difference in the incidence and severity of Erectile Dysfunction and serum Testosterone levels between those who received Anti-TNF drug therapy and those who did not was assessed. Findings: The age range of the patients included in the study was between 18 and 53 years old, with no significant age difference between the two groups (p:0.085). SHBG levels were 34.49±11.51 nmol/l on average in the anti-TNF group and 33.83±13.97 nmol/l on average in the control group, with no statistically significant difference found between the two groups (p:0.837). Total Testosterone levels were 18.96±5.95 nmol/l on average in the Anti-TNF group and 19.04±6.09 nmol/l on average in the control group, with no statistically significant difference found between the two groups (p:0.955). Free Testosterone levels were 0.33 ± 0.1 ng/ml on average in the Anti-TNF group and 0.34 ± 0.11 ng/mL on average in the control group, with no statistically significant difference found between the two groups (p:0.738). BASDAI scores were 4.08±1.96 on average in the anti-TNF group and 4.47± 2.16 on average in the control group, with no statistically significant differences found between the two groups (p:0.460). Erectile Function scores were 19.88±7.52 in the Anti-TNF group and 20.26±8.41 on average in the control group, with no statistically significant difference found between the two groups (p:0.850). The prevalence of ED was found to be 65.62% in the Anti-TNF group and 62.5% in the control group. In our study comprised of 64 Ankylosing Spondylitis patients, the total prevalence of ED was determined as 64.06%. Conclusion: No statistically significant difference was found in the incidence and of Erectile Dysfunction and serum Testosterone levels between the groups in our study comprising of patients who were on follow-up with a diagnosis of Ankylosing Spondilitis and who were receiving different treatments.