Acil servise migren tipi baş ağrısıyla başvuran erişkin hastaların tedavisinde intravenöz metoklopramid ile intravenöz metoklopramid + intranazal lidokainin etkinliklerinin karşılaştırılması: çift kör randomize klinik çalışma
İntravenous metoclopramide versus intravenous metoclopramide with intranasal lidocaine for the emergency department treatment of acute migraine headaches in adults: A double-blind, randomized, clinical trial study
- Tez No: 466866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: migren, baş ağrısı, lidokain, intranazal uygulama, acil tıp (MeSH Veritabanı), migraine, headache, lidocaine, intranasal administration, emergency medicine (MeSH Database)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Akut migren atağının tedavisinde, acil servislerde uygulanabilecek hızlı ve etkin ilaç arayışları sürmektedir. Bu araştırmanın amacı, acil servise akut migren atağıyla başvuran hastaların tedavisinde intranazal lidokainin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif, randomize, çift kör, kontrollü klinik araştırma üçüncü basamak bir acil serviste gerçekleştirilmiştir. International Headache Society kriterlerine göre, migren olduğuna karar verilen hastalar araştırmaya dahil edilmişlerdir. Tüm hastalara 10 mg intravenöz metoklopramid uygulanırken; ilaç grubuna intranazal %10'luk lidokain sprey (10-20 mg), kontrol grubuna ise intranazal normal salin uygulanmıştır. Hastaların baş ağrısı şiddetindeki değişimi değerlendirmek için 11 puanlık Numeric Rating Scale (NRS) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın primer sonlanım ölçütü; lidokain ve kontrol gruplarında, tedavi sonrası 15. ve 30. dakikalarda ağrı skorundaki değişim olarak belirlenmiştir. Bulgular: Araştırma için 162 hasta her iki gruba randomize edilmiştir. Her iki grubun başvurudaki NRS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p=0.557), 15. dakikada lidokain grubunun baş ağrısında meydana gelen median gerilemenin 3 (IQR:2-5), kontrol grubunun 2 (IQR:1-4) [ortalama fark = 0.54 (%95 GA: – 0.03-1.11)] olduğu, 30. dakikadaki gerileme değerlerinin de lidokain grubunda 4 (IQR:3- 7), kontrol grubunda 5 (IQR:2-7) [ortalama fark = 0.41 (%95 GA: –0.14-0.95)] olduğu görülmüştür. Baş ağrısı başlangıcından itibaren ilk 9 saatinde başvuran hastalarda ise, lidokain grubundaki ağrıdaki gerileme, kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur. Her iki grubun kurtarıcı tedavi ihtiyaçları arasında bir fark saptanmazken; yan etki olarak, lidokain grubunda yüksek oranda lokal irritasyon gözlenmiştir. Sonuç: Acil servise akut migren atağıyla başvuran hastalarda intranazal lidokainin plaseboya karşı etkinliği gösterilememiş olmakla birlikte, ağrının ilk dokuz saatinde başvuranlarda faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Many ongoing researches have been seeking for rapid and effective treatment of acute migraine attack in the emergency departments (EDs). The present study aimed to evaluate the efficacy of intranasal lidocaine for treatment of patients who presented to the ED with migraine attack. Materials and Methods: This single-center, prospective, randomized, double-blind, controlled clinical trial was conducted in a tertiary care ED. The patients were enrolled to the study according to migraine criteria of the International Headache Society. While 10 mg metoclopramide was administered to all study patients simultaneously, treatment group received 10-20 mg 10% lidocaine spray and placebo group received normal saline intranasally. Patients' pain intensity was assessed with 11-point numeric rating scale (NRS). The primary outcome of the study was defined as change in pain scores between the lidocaine and control group at 15th and 30th minutes after treatment. Results: A total of 162 patients were randomized into two groups. There was no statistically significant difference between baseline NRS scores in two groups (p=0.557). Median reduction in NRS score at 15th minute was 3 (IQR:2-5) for lidocaine group and 2 (IQR:1-4) for control group [difference=0.54 (95%Cl : –0.03-1.11)]. Reduction of pain score at 30th minute was 4 (IQR:3-7) for lidocaine group and 5 (IQR:2-7) for control group [(difference = 0.41 (95% Cl: –0.14-0.95)]. Also there was a significant higher pain reduction in patients who admitted to the ED within 9 hours after headache onset and received lidocaine. There was no significant difference between rescue medication need in both groups and local irritation was the most common adverse event in lidocaine group. Conclusion: Although the efficacy of intranasal lidocaine was not proven against placebo in patients with acute migraine attack in the ED, this treatment may be beneficial in patients who present within nine hours after the onset of headache.