Postmenopozal kanamalı hastalarda transvajinal ultrasonografi ile endometriyal kalınlık ölçümü ve histopatoloji sonuçlarıyla ilişkisinin retrospektif değerlendirmesi
Retrospective evaluation of the relationship between transvaginal ultrasonography and endometrial thickness measurement and histopathology in postmenopausal blood
  1. Tez No: 466942
  2. Yazar: MUSTAFA OKAN İYİKESİCİ
  3. Danışmanlar: UZMAN BAŞAK CINGILLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin kanama, postmenopozal kanama, endometrial küretaj, Endometrium kanseri, Uterine bleeding, postmenopausal bleeding, endometrial curettage, Endometrium cancer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Postmenopozal kanama sık görülen bir jinekolojik yakınma olup, endometriyum kanserinin ve diğer endometriyal patolojilerin belirtisi olabileceğinden önemlidir. Bu nedenle postmenapozal kanamalı hastalarda tanı ve tedavi gecikmektedir. Bizim yaptığımız çalışmada hastalar grup1 ve grup2 olarak endometrial bulgularına göre iki grupta incelenmiş olup, endometrial patolojilere sebep olacak risk faktörleri araştırılmıştır. Endometrial patolojiye sebep olabilecek risk faktörleri olarak yaş, parite, VKI, menopoz yaşı, postmenopozal kanama atağı sayısı, reprodüktif dönem süresi, diyabet, hipertansiyon, ailede kolon, endometrium ve over kanseri hikayesi, hormon replasman tedavisi, tamoksifen kullanımı, sigara, oral kontraseptif kullanımı, rahim içi araç, gravidite, parite, menarş yaşı ve endometriyal kalınlık gibi endometriyum kanseri üzerine etkisi olabilecek risk faktörlerini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada postmenopozal kanama şikayeti ile başvuran toplam 400 hastaya transvajinal ultrasonografi yapılmış, probe küretaj sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ocak 2014-Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Polikliniği'ne başvuran 400 postmenopozal kanamalı kadının, bilgisayar ve dosya kayıtları temel alınarak, retrospektif olarak yapıldı. Transvajinal ultrasonda endometrial kalınlık 4m mm ve üzeri olan hastaların endometrial kalınlıkları ve biyopsi sonuçları karşılaştırıldı. Endometrial kalınlık ile menopoz yaşı, vücut kitle indeksi (VKI), diabetes mellitus(DM), hipertansiyon (HT), yaş, parite, BMI, menopoz yaşı, postmenopozal kanama atağı sayısı, reprodüktif dönem süresi, diyabet, hipertansiyon, ailede kolon, endometrium, meme ve over kanseri hikayesi, hormon replasman tedavisi, tamoksifen kullanımı, sigara, oral kontraseptif kullanımı, rahim içi araç, gravidite, parite, menarş yaşı arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan postmenopozal kanaması olan 400 kadının histolojik tanılarına göre dağılımları; 110(%27,5) olguda proliferatif endometrium, 155(%38,8) olguda atrofik endometrium,65 (%16,3) olguda endomtriyal polip, 40(%10) olguda adenokanser, 15(%3,8) olguda basit atipisiz hiperplazi, 5(%1,3) olguda kompleks atipili endometrial hiperplazi, 5(%1,3) olguda endometrit ve 5(%1,3) olguda sekretuar endometrium saptandı. Histopatoloji sonucu atrofik endometrium gelenlerin ortalama endometrial kalınlığı 6,44±2,23, sekretuar endometriumun ortalama endometrial kalınlığı 8±0, proliferatif endometrium gelenlerin ortalama endometrial kalınlığı 8,9±3,7, Endometrial poliplerin ortalama endometrial kalınlığı 12±5,16, endometrit ortalama 8+-0, basit atipiz endometrial hiperplazi ortalama kalınlığı 5,9+-1,6, kompleks atipili endometrial hiperplazi ortalama kalınlığı 20±0 ve adenokarsinom gelenlerin ortalaması 12,75±4,43 gelmiştir. Çalışmaya alınan gruplar arasında, yaş, menapoz başlama yaşı, menarş başlama yaşı, kanama atağı sayısı, gravidite, diyabet, hipertansiyon, aile hikayesinde birinci derece akrabalarında kolon, meme kanseri ve Hormon replasman tedavisi (HRT) açısından anlamlı fark bulunmadı. Grup 2'de reprodüktif dönem süresi, endometrium kalınlık, aile hikayesinde birinci derece akrabalarında Endometrium kanseri, grup1 de ise parite, ilk kanama atağına dek geçen süre, , sigara, tamoksifen, oral kontraseptif, rahim içi araç (RİA) kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bulundu Sonuç: Postmenopozal kanama yakınması olan hastalara transvajinal ultrasonografi (TVUSG) yapılarak, endometrial kalınlığının tespit edilip endometrium hakkında bilgi edinilmesinin hastaya sağlayacağı yarar açıkça görülmekle beraber, postmenopozal kanamalarda endometrial küretaj altın standarttır.
Özet (Çeviri)
x ABSTRACT Aim: Postmenopausal bleeding is a common gynecological complaint and is important because it can be a sign of endometrial carcinoma and other endometrial pathologies. Because of this, diagnosis and treatment are delayed in postmenopausal bleeding patients. In our study, patients were divided into two groups, group 1 and group 2, with endometrial findings, and the risk factors for endometrial pathology were investigated. The risk factors for endometrial pathology include age, parity, BMI, age of menopause, number of postmenopausal bleeding episodes, reproductive period, diabetes, hypertension, family history of colon, endometrium and overian cancer, hormone replacement therapy, tamoxifen use, smoking, oral contraceptive use, Intrauterine device, gravidity, parity, age at menarche and endometrial thickness. Materials and Methods: In this study, transvaginal ultrasonography was performed on 400 patients with postmenopausal bleeding and compared with probe curettage results. Our study was performed retrospectively using computer and file records of 400 postmenopausal bleeding women who were admitted to the Istanbul Okmeydani Research and Training Hospital clinic between January 2014 and November 2016. Endometrial thickness and biopsy results were compared among patients with endometrial thickness of >4 mm. The correlation between endometrial thickness and menopause age, BMI, diabetes mellitus (DM), hypertension (HT),smoking, age, parity, BMI, age of menopause, number of postmenopausal bleeding episodes, reproductive period, diabetes, hypertension, family history of colon, endometrium and overian cancer, hormone replacement therapy, tamoxifen use, smoking, oral contraceptive use, Intrauterine device, gravidity, parity and age at menarche were evaluated statistically. Findings: Distribution of 400 women with postmenopausal bleeding according to histological diagnosis; Proliferative endometrium in 110 cases (27.5%), atrophic endometrium in 155 cases (38.8%), endometrial polyp in 65 cases (16.3%), adenocancer in 40 cases Atypical hyperplasia, complex atypical endometrial hyperplasia in 5 (1.3%), endometritis in 5 (1.3%) and secretory endometrium in 5 (1.3%) cases. Histopathology the mean endometrial thickness of the atrophic endometrium was 6.44 ± 2.23, the mean endometrial thickness of the secretory endometrium was 8 ± 0, the mean endometrial thickness of the proliferative endometrium was 8,9 ± 3,7, the mean endometrial thickness of the endometrial polyps was 12 ± 5,16, Mean endometrial thickness of endometrial hyperplasia was 5.9 + -1.6, mean thickness of complex atypical endometrial hyperplasia was 20 ± 0, and average of adenocarcinoma incidence was There was no significant difference between the groups in terms of age, menopausal onset age, menarche onset age, number of bleeding episodes, gravidity, diabetes, hypertension, first degree relatives in terms of colon, breast, over and hormone replacement therapy (HRT) In Group 2 consisted of reproductive period, endometrium thickness, endometrium cancer in first degree relatives in family history, In group 1 parity, time to first bleeding, smoking, tamoxifen, oral contraceptive, intrauterine device (RIA) were statistically significant. Conclusion: Beside obviously seeing the benefit of getting a prior knowledge for the patients about the endometrium by detecting the thickness of the endometrium by conducting transvaginal ultrasonography on the patients who have postmenopausal bleeding, in the postmenopausal bleeding, endometrial curettage is the golden standard.