Nazal septum deviasyonunun total oksidan status (TOS) ve total antioksidan status (TAS) üzerine etkisi
Effect of nasal septum deviation on total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS)
- Tez No: 466943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT ALATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Total oksidan status, total antioksidan status, septoplasti, oksidatif stres, reaktif oksijen ürünleri, nazal septum deviasyonu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Toplumda oldukça sık görülen nazal septum deviasyonu patolojisinin ve KBB hekimleri tarafından oldukça sık yapılan bir operasyon olan septoplasti ameliyatının vücut oksidan ve antioksidan dengesi üzerine olan etkisi araştırıldı. Yöntem: Çalışmaya, Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Aralık 2016 ve Mart 2017 tarihleri arasında, oksidan aktiviteyi arttıracak ek hastalığı ve alışkanlığı olmayan, izole nazal septum deviasyonu tanısı konulup septoplasti operasyonu yapılan 49 hasta alındı. 45 sağlıklı gönüllü de kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Prospektif kontrollü bir çalışma amaçlandı. 2 grup planlandı (1. grup hasta grubu ve 2. grup da kontrol grubu). Kontrol grubu olarak herhangi bir nedenle polikliniğe müracaat eden ancak herhangi bir patoloji tespit edilmeyen sağlıklı gönüllüler alındı. Hastaların TAS ve TOS düzeyleri rutin septoplasti ameliyatından önce ve ameliyat sonrası birinci ayda ölçüldü. Kontrol grubunda ise 1 defaya mahsus TAS ve TOS düzey ölçümü yapıldı. Hastaların yaşı ve cinsiyet parametreleri ayrı ayrı istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Grup 1 [35 erkek (%73,5), 13 kadın (%26,5) /yaş ortalaması: 25.46 (18-37)] ve grup 2 [29 erkek (%64,4), 16 kadın (%35,6) /yaş ortalaması: 26.35 (19-36)] yaş ve cinsiyet parametreleri açısından değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Grup 1'in hem preoperatif hem de postoperatif TAS değerleri ile grup 2'nin TAS değerleri karşılaştırmasında yine istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p > 0,05). Grup 1 'in preoperatif TOS ve OSİ değerleri ile grup 2'nin TOS ve OSİ değerleri karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p < 0,05*). Sonuç: Septal deviasyona sahip hastaların total antioksidan ve oksidan aktiviteleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında özellikle oksidan aktivitenin ve oksidatif stres indeksinin yüksek olduğu görüldü. Septoplasti ameliyatının postoperatif 1. ayda değerlendirildiğinde oksidatif aktiviteyi düşürdüğü ve oksidatif stresi azalttığı görüldü. Fakat bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı izlendi. Daha geniş vaka serilerinde bu parametrelerin değerlendirilmesi ve uzun dönem sonuçlarının görülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF NASAL SEPTUM DEVIATION ON TOTAL OXIDANT STATUS (TOS) AND TOTAL ANTIOXIDANT STATUS (TAS) Purpose: It was aimed to investigate the effects of nasal septum deviation, which is very common in society, and septoplasty, which is a frequently performed operation by ENT physicians, on the oxidant-antioxidant balance in the body. Method: This study included 49 patients without any additional or habit disorders (which would increase oxidant activity) who were diagnosed with isolated nasal septum deviation and underwent septoplasty in the ENT Clinic of Konya Education and Research Hospital between December 2016 and March 2017. 45 healthy volunteers were also included in the study as control group. It was aimed to conduct a prospective controlled study. Two groups were planned (Group 1: patient group and Group 2: control group). The healthy volunteers who were admitted to the outpatient clinic for any reason but had no any pathology were included in the study as control group. TAS and TOS levels of the patients were measured before septoplasty and at the 1st postoperative month. TAS and TOS levels were measured once in the control group. The age and gender of the patients were statistically and separately evaluated. Findings: There was no statistically significant difference between Group 1 [35 men (73.5%), 13 women (26.5%)/mean age:25.46 (18-37)] and Group 2 [29 men (64.4%), 16 women (35.6%)/mean age:26.35 (19-36)] in terms of age and gender. There was no statistically significant difference between Group 1 and Group 2 in terms of both the preoperative and postoperative TAS levels (p>0.05).