Behçet hastalığında plazma 25-hidroksi vitamin d3 düzeylerinin, hastalık aktivitesi ve inflamasyon belirteçleri ile ilişkisi
Plasma levels of 25-hydroxyvitamin d3 in behcet disease and their relationship wi̇th disease aktivity and inflammatory marker
  1. Tez No: 466986
  2. Yazar: VEYSEL SUCU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MÜBERRA VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, 25-Hidroksi Vitamin D3, Otoimmünite, Behcet Disease, 25-Hydroxyvitamin D3, Autoimmunity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Behçet hastalığı patogenezi günümüzde henüz kesin aydınlatılamasa da çeşitli genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin patogenezde rol aldığı düşünülmektedir. Otoimmünite, Behçet hastalığı patogenezinde son yıllarda üzerinde durulan önemli bir faktördür. Behçet hastalığı ile otoimmünite arasındaki ilişkiye dair çalışmalarda güçlü kanıtlar elde edilmiştir.Vitamin D' nin uzun yıllardır kemik sağlığı için önemli olabileceği düşünülmekteydi. Son çalışmalarda Vitamin D'nin immün sistem fonksiyonu için de önemli olabileceği gösterildi. Plazma 25-Hidroksi Vitamin D3 ölçümü vücuttaki vitamin D durumunun en iyi belirteçi olarak kabul edildi. Bu çalışmada, Aktif ve İnaktif Behçet hastalarında 25- Hidroksi Vitamin D3 düzeylerini karşılaştırarak, 25-Hidroksi Vitamin D3'ün hastalık aktivitesiyle ve inflamasyon belirteçleriyle ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2016 - Haziran 2016 tarihleri arasında Hastanemizin Dermatoloji polikliniğine başvurup tanısı Uluslararası Çalışma Grubu Tanı Kriterleri esas alınarak konulan 28 aktif, 39 inaktif Behçet hastası ile 32 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 99 olgu dahil edildi. Serum C-reaktif protein düzeyleri turbidimetrik; eritrosit sedimantasyon hızı Westergren, 25- Hidroksi Vitamin D3 ise likit kromotografi tandem kütle spektrometri yöntemi ile ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 17.0.1 paket programı ile yapıldı. Bulgular: Plazma 25-Hidroksi Vitamin D3 düzeyi Aktif Behçet hastalarında ortalama 13,25±8,8 ng/mL, inaktif Behçet hastalarında ortanca 11,06 ng/mL ve kontrol grubunda 21,99±6 ng/mL bulundu. Aktif Behçet ve İnaktif Behçet hasta grubunda plazma 25-Hidroksi Vitamin D3 konsantrasyonları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu.(p0,05) İnaktif Behçet hastalarında 25-Hidroksi Vitamin D3 düzeyi ile CRP ve Eritrosit Sedimantasyon hızı arasında negatif korelasyon bulundu. (CRP için r= -0,426 p=0,007, ESR için r= -0,340 p=0,034) Sonuç: Biz çalışmamızda plazma 25-Hidroksi Vitamin D3 düzeylerini Behçet hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptadık. Bu sonuç bize Vitamin D eksikliğinin Behçet Hastalığı için predispozan faktör olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca Behçet hastalarında 25-Hidroksi Vitamin D3 düzeyi ile hastalık aktivitesi ve inflamasyon belirteçleri arasında ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Although to date Behçet's disease of which pathogenesis has not been elucidated so far, various genetic, environmental and immunologic factors are considered to have role in its pathogenesis. Autoimmunity is an important factor in the pathogenesis of Behcet Disease emphasized in recent years. Strong evidences have been obtained from the studies on the relationship between autoimmunity and Behçet's disease. Vitamin D has long been known to be important for bone health and turnover. In recent studies, vitamin D has been demonstrated to play a significant role in immune system functioning. The measurement of plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels, is accepted as a clinical indicator of vitamin D status. This study aimed to investigate plasma levels of 25-hydroxyvitamin D3 in patients with Behcet disease and to evaluate their raltionship to disease activity and inflammmatory markers. Methods: Twenty eight active behcet disease and thirty nine inactive Behcet disease patients diagnosed according to the International Study Group Criteria for Behcet Disease and fourty two healthy volunteers as control group were included in this study. They were recruited from the impatient and outpatient clinics of Dermatology of Okmeydani educational and researching hospitals in the period between March 2016 and June 2016. The erythrocyte sedimentation rate (ESR) was determined according to the Westergren method and C-reactive protein (CRP) by turbidimetric method. 25-hydroxyvitamin D3 levels were determined by Liquid chromotagraphy tandem mass spectrometry. Statistical analysis of data was performed with SPSS 17.0.1 package program. Results: The plasma 25-hydroxyvitamin D3 of patients active , inactive and controls were 13,25±8,8 ng/mL, 11,06 ng/mL and 21,99±6 ng/mL respectively. In patients with Behcet's Disease, 25-hydroxyvitamin D3 values were significantly lower than those of the healthy controls.(p0,05) Significant negative correlations of plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels with ESR and CRP were found in the Inaktive Behcet Diseases.( CRP r= -0,426 p=0,007, ESR r= -0,340 p=0,034) Conclusions: As the result of this study, Plasma levels of 25-hydroxyvitamin D3 were significantly low in Behcet Disease patients compared to control groups. On account of our study suggests that deficiency of 25-hydroxyvitamin D3 may be predisposition factor for Behcet Disease. However, we weren't any relationship found between 25-hydroxyvitamin D3 levels and disease activity as well as ESR and CRP in the Behcet Disease patients.