Behçet hastalarında plazma vitamin D konsantrasyonları
Plasma vitamin D concentrations in patients with Behcet's disease
- Tez No: 426482
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS AYDINOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, D vitamini, 25-hidroksivitamin D, etyopatogenez, HPLC, Behcet's disease, vitamin D, 25-hydroxyvitamin D, etiopathogenesis, HPLC
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Behçet Hastalığı (BH) otoimmün, nüksedici ve multisistemik vaskülit olarak tanımlanmaktadır. D vitamini immün sistemde immünmodülatör olarak rol oynamaktadır. Dolayısıyla bazı otoimmün hastalıklarda D vitamini eksikliği bildirilmiştir. Türkiye dünyada en yüksek BH prevalansına sahip ülkedir. Bu çalışmada Behçet hastalarında ve sağlıklı kontrollerde plazma D vitamini konsantrasyonlarının tespit edilmesi amaçlandı. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Dermatoloji ve Fizik Tedavi polikliniklerine başvuran 30 Behçet hastası ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılar için eritrosit sedimantasyon hızı, C-reaktif protein, serum kalsiyum, serum fosfor, serum alkalen fosfataz ve plazma D vitamini seviyeleri Dicle Üniversitesi Hastaneleri Merkez Laboratuvarı'nda çalışıldı. D vitamini seviyelerini belirlemek için plazma 25-hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyleri ölçüldü. Plazma 25(OH)D düzeyleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi/HPLC ile saptandı. Hasta ile kontrol grubu arasında demografik veriler açısından anlamlı fark saptanmadı. Plazma 25(OH)D konsantrasyonları hasta ve kontrol grubu için sırasıyla 14,2 ± 8,8 ve 20,8 ± 13,1 g/L olarak tespit edildi. 25(OH)D düzeyleri Behçet hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p=0,027). 25(OH)D düzeyleri ile hiçbir demografik, klinik ve laboratuvar değeri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Hem hasta hem kontrol grubunda erkek ile kadın 25(OH)D düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Plazma D vitamini konsantrasyonları açısından; hastaların % 43'ünde ciddi eksiklik (30 ng/ml); kontrol grubunun % 20'sinde ciddi eksiklik, %63'ünde yetersizlik/eksiklik ve % 17'sinde yeterli olarak tespit edildi. Sonuç olarak, plazma D vitamini düzeyleri Behçet hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
Behcet's Disease (BD) is an autoimmune, recurrent and multisystem disease. Vitamin D has immunomodulator role in immune system. So that vitamin D deficiency was reported in some autoimmune diseases. Turkey has highest prevalence of Behcet's disease in the World. The aim of this study was to detect the plasma level of vitamin D in patients with Behcet's disease and healthy control group. Thirty patients with BD who attended to Dicle University Hospitals Dermatology and Physical Therapy polyclinics and thirty healthy controls were enrolled into this study. Laboratory investigations including erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, serum calcium, serum phosphorus, serum alkaline phosphatase and plasma vitamin D were performed for all participants in Dicle University Hospitals Central Laboratory. Plasma 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] were measured as a vitamin D status. Plasma 25(OH)D levels were determined using high performance liquid chromatography (HPLC). There were no significant differences between the two groups regarding demographic data. The plasma 25(OH)D concentrations of patients and controls were 14,2 ± 8,8 and 20,8 ± 13,1 g/L respectively. 25(OH)D values in patients with Behcet's Disease were significantly lower than those of the healthy controls (p=0,027). There was no correlation between 25(OH)D levels and any demographic, clinical and laboratuary data. There were no significant differences regarding plasma 25(OH)D levels between male and female partipicants in both groups. Plasma vitamin D concentrations in patients; serious deficiency rate was 43% ( 30 g/L), in the control group rates were 20%, 63% and 17% respectively. In conclusion, plasma vitamin D levels were significantly lower in patients with BD compared to controls.