ICD-10 ve ıcpc kodlama sistemlerinin tanı dağılımı üzerine etkisi
Effect on diagnostic distribution of ICD-10 and icpc coding systems
  1. Tez No: 467004
  2. Yazar: YUNUS BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ICD-10, ICPC-2-R, Aile hekimliğine başvuru nedenleri, ICD-10, ICPC-2-R, Reasons for recourse to family medicine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastaların geliş nedenlerine karşılık olarak verilen ICD-10 ve ICPC-2-R tanı kodlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 2146 kadın (%67,7) ve 1026 erkek (% 32,3) hasta olmak üzere toplam 3172 hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, geliş nedenleri, ICD-10 ve ICPC-2-R tanı kodları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastalara en sık konulan ICD-10 tanısı I10 (Esansiyel hipertansiyon) tanı kodu olup hastaların geliş nedenleri yaklaşık olarak % 90 oranında ilaç yazdırma ve kan testi yaptırma olarak saptanmıştır. Hastalara geliş nedenlerine uyumlu olarak %45,7 A50 (Genel ilaç isteği), %45,3 K50 (Dolaşım bölümü ilaç isteği) ve %6,7 K34 (Dolaşım bölümü kan testi yaptırma) ICPC-2-R tanıları konulmuştur. Akut hastalık tanıları değerlendirildiğinde en sık konulan ICD-10 tanısı J06.9 (Akut üst solunum yolu enfeksiyonu) tanı koduydu. Bu hastaların geliş nedenleri sırasıyla öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı olarak saptanmış ve hastaların hepsine ICPC-2-R tanı kodu olarak R74 (Akut üst solunum yolu enfeksiyonu) tanısı konulmuştur. ICD-10 tanısı olarak Z00.8 (Genel muayeneler) tanı kodu verilen hastaların geliş nedenleri incelendiğinde %62,8'i kan testi yaptırma olduğu görülmüştür. Bu hastalara geliş nedenlerine uyumlu olarak %64,3 oranında A34 (Genel kan test isteği) ICPC-2-R tanı kodu verilmiştir. Çalışmamızdaki veriler değerlendirildiğinde hastalar aile hekimliği polikliniklerine çok çeşitli semptom, şikayet ve isteklerle başvurabildiği görülmektedir. Akut hastalık belirti veya semptomları ile ilgili poliklinik başvurularında her iki sınıflandırma sistemi uyumludur. Ancak, kronik hastalık için kontrol, ilaç isteği gibi poliklinik başvurularında ICPC-2-R sınıflandırma sistemi uyumluyken ICD-10 uyumsuzdur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the ICD-10 and ICPC-2-R diagnostic codes in response to the reasons for recourse to the family medicine polyclinics. A total of 3172 patients were included; 2146 women (67,7%) and 1026 men (32,3%) were applied to the polyclinics of Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital Family Medicine. The sociodemographic characteristics of the patients, the reasons for recourse, and ICD-10 and ICPC-2-R diagnostic codes were compared. The most common ICD-10 diagnosis was I10 (Essential Hypertension) diagnosis code, and the reasons for the recourse of the patients were found to be approximately 90% due to drug demand and blood test. In accordance with the reasons for the recourse of the patients, 45,7% A50 (General Drug Request), 45,3% K50 (Circulatory department drug request) and 6,7% K34 (Circulatory department blood test) ICPC-2-R diagnostic codes were given. When the acute disease diagnoses was evaluated, the most commonly identified ICD-10 diagnosis was J06.9 (acute upper respiratory tract infection) diagnosis. Reasons for the recourse of the patients were cough, sore throat and cold, respectively, and all patients were given with R74 (acute upper respiratory tract infection) as the ICPC-2-R diagnostic code. When patients who were given Z00.8 (general examinations) as the ICD-10 diagnostic code were evaluated, the most common reason for the recourse was that they had a blood test with 62.8%. In accordance with the reasons for the recourse of these patients, A34 (General blood test request) ICPC-2-R diagnostic code was given in 64.3% When the data in our study are evaluated, it is seen that patients can apply to family medicine clinics with a variety of symptoms, complaints and wishes. Both classification systems are compatible with polyclinic admissions for signs and symptoms of acute illness. However, ICD-10 is incompatible with the ICPC-2-R classification system in outpatient admissions, such as control and medication for chronic illness.