Acil tıp kliniği'ne başvuran akut koroner sendromu hastalarında nötrofil/lenfosit oranının değerliliği
Validity of neutrophil / lymphocyte ratio in acute coronary syndrome patients attending to emergency medicine department
  1. Tez No: 467030
  2. Yazar: BUKET MELEKOĞLU AYVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, akut koroner sendrom, nötrofil/lenfosit oranı, mortalite, anjiografi, ral, Emergency department, acute coronary syndrome, neutrophil / lymphocyte ratio, mortality, angiography, rale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya sağlık örgütü aterosklerozun, yakın gelecekte tüm dünyada en fazla görülen mortalite nedeni olacağını bildirmiştir ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde koroner arter hastalığı halen 35 yaş ve üzeri ölümlerin yaklaşık üçte birinden sorumludur. Avrupa'da ise yıllık 4,3 milyon ölümün % 48'i başta koroner arter hastalığı ve inme olmak üzere kardiyovasküler hastalıklara bağlı olmaktadır. Akut koroner sendromtanım itibarıyle koroner arter kan akımının azalması sonucu miyokard iskemisinin neden olduğu klinik tabloların tamamını ifade etmektedir. Çalışmamızda; Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurusu sonrası akut koroner sendrom tanısı alarak kardiyoloji kliniğine yatırılan hastalarda nötrofil/lenfosit oranının, koroner arter tutulumu, yaş, ral mevcudiyeti, kısa dönem mortalite ve tanı olarak NSTEMI ve STEMI hastalarındaki değerliliği incelendi. Gereç ve Yöntem: Acil servise 01/01/2014 ile 01/01/2016 tarihleri arasında başvuran; Probel Hastane Yönetim Sistemi'ne kayıtlı, akut koroner sendrom tanısı ile kardiyoloji kliniğine yatırılan 1762 hasta geriye dönük olarak çalışmaya alındı. Akut koroner sendrom dışında tanısı olan ve dosyalarına ulaşılamayan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Çalışmaya alınan hastalar yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, başvuru saati, başvuru şikayeti, özgeçmiş, EF(%), ral varlığı, WBC, nötrofil, lenfosit sayıları, nötrofil/lenfosit oranı, troponin, tanı, koroner anjiografi sonuçları ve sonlanım açılarından incelendi. Bulgular: Acil Tıp Kliniğinden kardiyoloji kliniğine yatırılan 1762 hasta incelendi. Bu hastaların 498'si (% 28,2) kadın, 1266'sı (%71, 8) erkekti. Tüm hastaların yaş ortalamaları 59,67 ±13,646 idi. Hastalar acile en sık göğüs ağrısı şikayeti ile başvurdu (%89,2). Hastaların %42'si STEMI, %57'si NSTEMI tanısı aldı. Çalışmada ex olan hastaların EF ortalamalarının taburcu olanlara göre düşük, nötrofit/lenfosit oranlarının anlamlı yükseklikte olduğu görüldü. STEMI hastalarında NLO'nun NSTEMI hastalarına göre anlamlı yükseklikte olduğu tespit edildi. Sonuç: Nötrofil/lenfosit oranı literatürde koroner kollateral gelişimi, akut koroner sendrom sırasında tutulan infarkt alanı, hastane içi mortalite, koroner anjiografi sonuçları ile ilişkilendirilmiştir. Çalışma sonuçlarımız özellikle kısa dönem mortalite anlamından NLO'nun kullanlabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The World Health Organization has reported that atherosclerosis will be the most common mortality cause in the world in the near future, and at the same time in the United States the coronary artery disease is still responsible for about 35 years of age and over deaths. In Europe, 48% of the 4.3 million deaths annually are due to cardiovascular diseases, mainly coroner artery diseases and stroke. Acute coronary syndrome is by definition a decline in coronary artery blood flow, which is the entirety of the clinical charts that cause endocardial ischemia. In our study; we evaluated the neutrophil / lymphocyte ratio, coronary artery involvement, age, presence of ral, short term mortality, and the diagnostic value of NSTEMI and STEMI patients in patients admitted to the cardiology clinic with the diagnosis of acute coronary syndromeafter admission to Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Emergency Medicine Department. Materials and Methods: 1762 patients who applied to Emergency Medicine Department between 01/01/2014 and 01/01/2016 enrolled in the cardiology clinic with the diagnosis of acute coronary syndrome and registered with Probel Hospital Management System were retrospectively studied. The patients who have other diagnosis different from acute coronary syndrome and have unreachable files were excluded from the study. The patients studied were examined by age, gender, date of application, application time, application complaint, history, EF (%), presence of ral, WBC, neutrophil, lymphocyte count, neutrophil / lymphocyte ratio, troponin, diagnosis, coronary angiography results and outcome. Results: A total of 1762 patients admitted to the cardiology clinic from the Emergency Medicine Department were examined. Of these patients, 28.2% (n = 498) were female and 71.8% were female (n = 1266). The mean age of all patients was 59,67 ± 13,646. Patients most frequently complained of chest pain (89,2%). Of the patients, 42% received STEMI and 57% received NSTEMI as a diagnosis. It was observed that in the mortal group the neutrophil / lymphocyte ratios were significantly higher and EF mean values were lower than that of the discharged patients. STEMI patients were found to have significantly higher neutrophil/ lymphocte ratio than NSTEMI patients. Conclusion: Neutrophil / lymphocyte ratio has been correlated with coronary collateral development, infarct area maintained during acute coronary syndrome, in-hospital mortality and coronary angiography results in the literature. Our study results show that neutrophil / lymphocyte ratio can be used especially in terms of short-term mortality.