Halkla ilişkilerde ölçme değerlendirme
Measurement and evaluation in public relations
- Tez No: 467340
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkilerde Ölçme Değerlendirme, Stratejik Yönetim, Değerlendirme Modelleri, Etkinlik Ölçümleri, İlişki Ölçümleri, Measurement and Evaluation in Public Relations, Strategic Management, Measurement and Evaluation Models, Measurement of PR Activities, Measurement of Organization and Public Relationships
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Halkla ilişkilerde ölçme değerlendirme; 1960-70'lerden beri süregelen, bu disiplinin en tartışmalı konularından biridir. O zamandan bu zamana kadar halkla ilişkiler disiplinin tam anlamıyla ve doğru bir şekilde hem kuruma kattığı değerin hem de faaliyetlerinin ölçümü konusunda ciddi araştırmalar yapılmış; dünya çapında faaliyet gösteren ICCO, AMEC gibi sadece ölçme değerlendirme araştırmasına, sorun ve çözümlerine kendilerini adamış koalisyon, birlik ve dernekler kurulmuştur. Ölçme değerlendirmenin değeri kadar gerçek arasındaki fark halkla ilişkilerin stratejik bir şekilde yönetilip yönetilmediği sorusunu akıllara getirmektedir. Çünkü stratejik yönetimin esaslarına göre ölçme değerlendirme stratejik planlama aşamaları olan araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarının her birinde yer almak zorundadır. Ölçme değerlendirme ile stratejik yönetim arasında güçlü bir bağ olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada; halkla ilişkilerin en etkin uygulandığı yerler olarak halkla ilişkiler ajansları düşünülmüş ve yöneticileri ve/veya çalışanları ile ölçme değerlendirmenin faaliyetlerindeki yeri, önemi ve kullanılan yöntem ve teknikler hakkında derinlemesine görüşme yapılmıştır. Sonuç olarak iletişim uzmanlarının ölçme değerlendirmeyi önemsedikleri fakat uygulama konusunda güçlükler yaşandığı tespit edilmiştir. Halkla ilişkilerin tek ölçeğinin reklam eşdeğeri ve/veya medya yansımaları olduğu görülmüş, etkinliklerin hedef kitle ile ilişkiler üzerine etkilerinin ise nadiren algı veya itibar araştırmaları ile ölçüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Measurement and evaluation in PR have been one of the most controversial and ongoing issues since 1960-70s. Since then, serious studies have been done on the measurement and evaluation of both PR activities and real value of PR to the organizations properly; in addition to this, worldwide- active coalitions, associations and organizations such as ICCO and AMEC dedicated to the measurement and evaluation of PR and its issues have been founded. The difference between the importance of PR measurement and the reality makes it possible to think if PR is actually managed strategically. Because measurement and evaluation must take place in every single phase of strategic planning of PR, according to the principles of strategic management. Thus, there is a strong correlation between measurement, evaluation and strategic management. In this study, because of the fact that PR agents are the most active places implementing PR activities, depth interviews have been conducted with the managers and specialists of the agents about the importance and methods of PR measurement and evaluation in their activities. The results have shown that PR managers and specialist care about the measurement and evaluation of PR but experience some challenges while implementing. It has been detected the only measurement of PR is advertising value equivalency and media coverage; besides, the impact on organization and public relationship is hardly ever measured and evaluated by reputation and perception researches.