Boğazlıyan(Yozgat)-Özvatan (Kayseri) arasındaki alt-orta eosen birimlerinin organik jeokimyasal ve diyajenez özellikleri
Organic geochemical and diagenetical properties of lower to middle eocene units between boğazliyan (Yozgat)-Özvatan (Kayseri̇)
- Tez No: 467502
 - Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN AYYILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kozaklı havzası, Çandır formasyonu, Uzunlu formasyonu, Eosen iklimi, Kozaklı basin, Çandır Formation, Uzunlu Formation, Eocene climate
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tez çalıĢmasının amacı, Kozaklı havzası içerisindeki Boğazlıyan (Yozgat) - Özvatan (Kayseri) ilçeleri arasında yer alan bölgenin Alt-Orta Eosen yaĢlı birimlerinin kaynak kaya ve diyajenez özelliklerinin araĢtırılmasıdır. ÇalıĢma alanında Alt-Orta Eosen birimleri transgresif ve regresif istifler ile temsil edilmekte olup organik jeokimyasal potansiyele sahip olabilecek birim Orta Eosen yaĢlı Çandır formasyonu' dur. Çandır formasyonu genel olarak kalın marn, kireçtaĢı ve kumtaĢı ardalanmasından oluĢmaktadır ve %TOC değerlerine göre zayıf-orta kaynak kaya potansiyeli bulunmaktadır. Uzunlu ve Çandır formasyonu – Keklicek üyelerine ait karbonat ve Çandır formasyonu klastikleri hazne kaya potansiyeli açısından değerlendirilmiĢtir. Uzunlu formasyonu bank karbonatı Ģeklinde geliĢmiĢ olup yoğun sparikalsit ve demiroksit çimento geliĢimi nedeniyle, taneler arası gözenekliliğin azaldığı gözlenmiĢtir. Çandır formasyonu örneklerinde erken diyajenez sonu geç diyajenez aralığında stilolitleĢme ve çatlak oluĢumları gözlenmiĢtir. Bununla birlikte, çatlakların ikincil kalsit ve demiroksitle dolduğu belirlenmiĢtir. Keklicek Üyesi kireçtaĢlarında gözlenen erime olayları muhtemelen meteorik sular etkisiyle geç diyajenetik dönemde gerçekleĢmiĢ olaylardır. Uzunlu- Çandır formasyonlarına ait kireçtaĢı örnekleri analiz sonuçlarına göre fakir hazne kaya potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, Çandır formasyonu klastik seviyelerinin hazne kaya potansiyeli daha iyi olup hedef seviye olma potansiyeli vardır. Temmuz 2017, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of thesis is investigated source rock characteristics and diagenesis of the Lower to Middle Eocene aged units within the Kozaklı basin between Boğazlıyan (Yozgat) and Ozvatan (Kayseri) region. The Lower to Middle Eocene is represented by transgressive and regressive units in the study area, and Çandır formation, Middle Eocene aged unit may have organic geochemical potential. The Çandır formation is composed of generally thick marl and sandstone alternation with sandstone, and weak-to-moderate source rock potential according to the TOC %wt values. Uzunlu and Keklicek member of the Çandır formation's carbonate and the Çandır formation's classics were evaluated in terms of reservoir rock potential. The Uzunlu formation is a bank carbonate characters, and decreased intergranular porosity due to spary-clacite and iron oxide cement development. Styolitization and fracture formation were observed in early diagenesis and late diagenesis in Çandır formation's samples. However, it was determined that the fractures were filled with secondary calcite and iron oxide. Dissolution events observed in the Keklicek Member's limestones that occurred during the late diagenetic period, probably due to meteoric waters. Limestone samples of Uzunlu- Çandır formations have poor reservoir rock potential according to the porosity-permeability analysis results. However, the Çandır Formation's clastic levels have better reservoir rock potential and it will be potential to target level. July 2017, 98 pages.