Parklanma davranış analizi: Fatih ilçesi örneği
Parking behavior analysis: For Fati̇h municipality
  1. Tez No: 467538
  2. Yazar: SELİM AKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBİKE ÖNGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Yol Kenarı Otopark, Yol Dışı Otopark, Devinim, Çok Değişkenli Lojistik Regresyon Analizi, On-Street Parking, Off-Street Parking, Parking Turn Over, Multinomial Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İstanbul'un en eski tarihe ve en karma arazi kullanımına sahip ilçesi olan Fatih, yerel yönetimlerin otopark hizmetleri konusunda alternatif politikalar üretmeye çalıştığı bir bölgedir. Özellikle arazi kullanımı olarak ulaşım akslarının birleştiği bir noktada yer almasından ve çekim merkezi kabul edebileceğimiz çok sayıda işyeri ve ticarethanelerin bulunmasından dolayı Fatih İlçesi büyük önem arz etmektedir. Öncelikle homojen bir dağılıma sahip olmak için ilçe geneline hitap edecek şekilde toplam on iki adet otoparkta 480 adet sürücü ile yol kenarı ve yol dışı otoparklarda anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri kullanılarak sürücülerin sosyo-demografik özellikleri ve parklanma davranışlarının parklanma süresine etkileri analiz edilmiştir. Analiz çalışmasında çok değişkenli lojistik regresyon analizi (multinomial logistic regression) metodu kullanılmıştır. Bu analiz yöntemi ile anket verileri ve anket yapılan otopark tipi bağımsız değişkenler olarak kullanılarak parklanma süresinin kategorik ve sürekli formlarına olan etkileri incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda sürücülerin otoparklardaki parklanma sürelerine ve araçların gün içerisinde yaptıkları devinimlere etki eden faktörler belirlenmiştir. Parklanma süresi sürekli değişken olarak analize sokulduğunda, sürücülerin park ettikleri otoparktan nereye gidecekleri ve parklanılan otopark tipinin parklanma süresini etkilediği gösterilmiştir. Parklanma süresi kategorik değişken olarak analize sokulduğunda ise, sürücülerin otoparka park etme sebepleri, parklandıkları otopark tipi, park ettikleri otoparktan gidecekleri yere nasıl gidecekleri ve otoparkı tercih nedeni verilerinin parklanma süresini etkilediği gözlemlenmiştir. Bu analizlerin kullanılmasının ileride otopark kapasitelerinin hesaplanmasına katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Fatih District, which has the oldest history and the most hybrid land use in Istanbul, has been one of the neighborhoods where local governments try to generate alternative policies regarding parking services. This district has a paramount importance in terms of land use as it serves as a transportation hub and includes many commercial and retails services. In this study, first, a questionnaire of 480 drivers was conducted in 12 on-street and off-street parking lots in Fatih. Then the effects of socio-demographic attributes and parking behavior of drivers on the parking duration were analyzed using multinomial logistic regression method. Parking duration was evaluated both as a continuous and a discrete variable. When parking duration was evaluated as a continuous variable, it was found that type of the parking lot and the destination of the driver affect the parking duration significantly. When parking time was used as categorical variable, it was found that the reason for choosing the respective parking lot, the reason for parking, type of the parking lot, mode choice for reaching the destination were shown to be significantly affecting the parking duration. It is expected that these analyses may help determine the capacity of required parking lots in the future.