Geri Dön

Mycochemical investigation on sarcosphaera crassa (Santi) pouzar and cytotoxic activity

Sarcosphaera crassa (Santi) pouzar türünden sekonder bileşiklerinin eldesi, yapılarının aydınlatılması ve sitotoksik aktivitenin belirlenmesi

  1. Tez No: 467586
  2. Yazar: ZAIN ULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 347

Özet

Güneybatı Anadolu'da gıda olarak tüketilen Sarcosphaera crassa (Santi) Pouzar mantar türünün, pişirilmiş ve pişirilmemiş örneklerinden elde edilen ekstrelerin seconder metabolitleri ve sitotoksik aktiviteleri ilk defa bu tez çalışmasında çalışıldı. Sarcosphaera crassa türünün bir kısmı taze halde 200°C'de etüvde pişirildikten sonra havalandırma ortamında meyve kurutucuda 30°C'de kurutuldu. Diğer kısmı ise hiçbir mudahale yapılmadan meyve kurutucuda kurutuldu. Kuru pişirilmiş mantara SCC, pişirilmemiş mantara SCN kodları verildi. Her bir örnek sırası ile petrol eteri, aseton, methanol ile oda şartlarında üçerkez ekstre edildikten sonar 80°C su ile infüzyonları alındı. Su ekstreleri oda sıcaklığına soğutulduktan sonar üzerine hacminin üç katı kadar etanol eklenerek polisakkaritlerin çökmesi sağlandı. Çökelek bir filtere kağıdından süzüldükten ayrıldı ve çözelti kısmı rotary evaporatörde uçurularak ekstre elde edildi. Etanol ile çöken kısma HWEP, çözünen kısma ise HWES kodları verildi. Her bir ekstrenin, HeLa (rahim) ve MCF-7 (meme) kanser hücrelerine karşı sitotoksik aktiviteleri belirlendi. Sitotoksik aktivite sonuçlarına göre, HeLa ve MCF-7 kanser hücrelerine karşı en etkili ekstrelerin, pişirilmiş ve pişirilmemiş ekstrelerin aseton ve methanol ekstrelerinin etkili oldukları belirlendi. Bu nedenle aseton ve methanol ektrelerinin çalışılmasına karar verildi. HeLa kanser hücre hattına karşı pişirilmemiş metanol ve aseton ekstreleri (IC50: 37,66 ve 51,78 μg/mL), pişirilmiş methanol ve aseton ekstrelerinden (IC50: 42,81 ve 56,20 μg/mL) daha yüksek sitotoksik aktivite gösterdiler. MCF-7 kanser hücresi hattına karşı da pişirilmemiş metanol ve aseton ekstreleri (IC50: 37,66 ve 66,61 μg/mL), pişirilmemiş aseton ve metanol ekstrelerinden (IC50: 42,51 ve 71,05 μg/mL) daha yüksek sitotoksik aktivite sergilediler. Sitotoksik aktivite gösteren ekstrelerden biyoaktif bileşiklerini izole etmek için kromatografi teknikleri kullanıldı. Ekstrelerin fraksiyonları DPPH serbest radikal süpürme yöntemiyle kontrol edildi. Fraksiyonlardan yağlı olanlar metillenerek GC-MS cihazına verildi. Genelde linoleik, palmitik, oleik ve stearik asitlerin majör yağ asitleri oldukları belirlendi. Kromatografik teknikler kullanılarak toplamda elde edilen 20 maddenin yapı tayinleri 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, APT, COSY, HSQC ve HMBC teknikleri ile MS teknikleri kullanıldı. Yapılar, UV ve IR spektrumları ile desteklendi. Kristal elde edilen maddeler için X-Ray verileri de kullanıldı. Bu çalışmada, lanostan steroid, seramid, sülfürlü, aziridin, ftalat, digliserol ve şeker grubu bileşikler izole edildi ve yapıları aydınlatıldı. Sonuç olarak, dört farklı eksteren izole edilen maddelerden toplamda 20 maddenin yapıları aydınlatıldı. Litaratür bilgisine göre bu maddelerin 10 tanesinin ilk defa doğal ürünlerden elde edilen yeni bileşikler olduğu tespit edildi. Geri kalan ve literatüde izole edilmiş diğer maddeler ise ilk defa Sarcosphaera cinsinden elde edilmiş oldu.

Özet (Çeviri)

In this thesis, secondary metabolites and cytotoxic activities of various extracts of baked and unbaked mushroom materials of Sarcosphaera crassa (Santi) Pouzar which has been consumed as food in southwestern Anatolia were studied for the first time. The mushroom was divided into two parts. One part of the fresh Sarcosphaera crassa was baked at 200°C for 30 minutes and then baked part was dried using a food drier machine at 30°C. Dried baked mushroom part was coded as SCC. The unbaked part was also dried using the same drier machine, and dried unbaked part was coded as SCN. Both baked and unbaked samples were extracted with petroleum ether, acetone, and methanol, successively. The remaining mushroom residues were extracted with water at 80°C. After the water extract cooled to room temperature, 3 times fold volume of ethyl alcohol was added. The precipitated part was filtered and coded as HWEP, while the aqueous ethanolic part was coded as HWES. The rotary evaporator was used for evaporation of the aqueous ethanolic solvent. The cytotoxic activity of the extracts was determined against HeLa (cervical) and MCF-7 (breast) cancer cell lines. According to cytotoxic activity results, both unbaked and baked acetone and methanol extracts were the most effective extracts against HeLa and MCF-7 cancer cell lines. The unbaked methanol and acetone extracts exhibited 37.66 and 51.78 µg/mL IC50 values. The baked methanol and acetone extracts, however, indicated 42.81 and 56.20 µg/mL IC50 values against HeLa cancer cell line. Against MCF-7 cancer cell line, unbaked methanol and acetone extracts (IC50: 37.66 and 66.61 µg/mL), exhibited lesser activity than baked acetone and methanol extracts (IC50: 42.51 and 71.05 µg/mL), as well. For this reason, acetone and methanol extracts of both unbaked and baked materials were decided to study phytochemically using chromatographic techniques. The DPPH radical scavenging assay-guided fractionation procedure was followed to control the activity. The oily fractions were studied through GC-MS after methylation of the fractions. Linoleic, palmitic, oleic and stearic acid were found in highest amount. 20 pure compounds were isolated using chromatographic techniques, and their structures were elucidated using 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, APT, COSY, HSQC, HMBC, and MS techniques. The UV and IR spectra were also used to support the structures. For the obtained crystal X-Ray crystallography technique was also used. In this study, lanostane steroids, ceramides, sulfinyl, aziridine, phthalate, diglycerol and sugar type compounds were isolated and elucidated. As a result, total of 20 compounds from four different extracts were isolated and elucidated. According to literature 10 of them were new compounds isolated for the first time from natural sources. On the other hand, remaining known compounds were isolated for the first time from Sarcosphaera species.

Benzer Tezler

  1. Jeotektonik ortamları açısından Batı Anadolu kromit yataklarının karşılaştırmalı incelenmesi

    Comparative investigation of Western Anatolia chromite deposit in aspect of geotectonic environment

    CEM KASAPÇI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK

  2. Mineralogical and geochemical study of tefenni area (Burdur – Turkey) chromite deposits

    Teffeni (Burdur) mineralojik ve jeokimyasal incelemesi

    MUSTAFA ALGBURI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    Prof. Dr. EMİN ÇİFTÇİ

  3. AISI 4140 çeliğin ısıl işlem ve yağlama/soğutma ortamları ile tribolojik özelliklerin iyileştirilmesi

    Improving tribological properties of AISI 4140 steel with heat treatment and lubrication/cooling environments

    MEHMET YALNIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Makine MühendisliğiKarabük Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET ERDİ KORKMAZ

  4. Seramik ve metal buluntuların arkeometrik karakterizasyonu

    Archaeometric characterization of ceramic and metallic findings

    MELİH ÖZÇATAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    ArkeometriAnadolu Üniversitesi

    Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERVET TURAN