Raf-1 kinaz inhibitörleri olarak sübstitüe olmuş üreaz üzerine mcet metodunda fukui indisleriyle 4d-qsar analizi
4d-qsar analysis by fukui distribution in mcet method on substitute ureas as raf-1 kinase inhibitors
  1. Tez No: 467797
  2. Yazar: EKREM MESUT SU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Raf-1 Kinaz, 4D-QSAR, LOO-CV, ETM, MCET, Raf-1 Kinase, 4D-QSAR, LOO-CV, ETM, MCET
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Biyoaktif-yapıyı belirlemek için, ligand temeline dayanan Moleküler Konformer Elektron Topolojiksel (Moleculer Conformer Electron Topological-MCET) metot, üreaz türevine sahip olan ligandlara uygulandı. Biyoyapı, 5 farklı bileşiğe ait seçilmiş konformerlerin 3D alt-yapılarından bulundu. Elektron Topolojiksel Matris (ETM) içinde hazırlanmış atomların elektronik özellikleri, moleküllerin 3D Yapısal Tanımlayıcıları (3DSDs) olarak kullanıldı. Aktivitede rol oynayan bu tanımlayıcıları analiz etmek ve bağlanma yatkınlığını öneren bir model oluşturmak için Genetik Fonkisyon Yaklaşımı (Genetic Function Approximation-GFA) kullanıldı. Ligandın reseptöre bağlanma yatkınlığını değerlendirmek üzere bölgesel reaktivite parametreleri olarak Atomic Fukui indeksleri ele alındı. Ligandın reseptör bağlanma noktaları ile olan nükleofilik ve elektrofilik atak doğası hakkında görüş kazanmak için etkileşim alanları tanımlandı. Birini Dışarda Bırakarak Çapraz Doğrulama (Leave One Out-Cross Validation-LOO-CV) uygulanarak modelin geçerliliği ispat edildi. Farmakofor (Pharmacophore-Pha) yapı ile birlikte Aktiviteyi artırıcı (Auxiliary Group-AG) ve Aktiviteyi Azaltıcı (Anti-Pharmacophore Shielding Group-APS) grupları aktivitede rol aldı. 4D-QSAR model lineer olmayan eşitlikten türetilerek oluşturuldu. Sonuç olarak Q2 ve R2 için elde edilen, sırasıyla, (0.71 ve 0.60) yüksek verimli değerleri yeterlidir.
Özet (Çeviri)
To detect the bioactive structure, the ligand-based Molecular Conformer Electron Topological (MCET) method was applied to ligands having a urease derivative. The electronic properties of the atoms prepared in the Electron Topological Method (ETM) were used as 3D Structural Definers (3DSDs) of the molecules. The Genetic Function Approximation (GFA) was used to analyze these identifiers that play an active role and to create a model that suggests the binding propensity. Atomic Fukui indices were used as regional reactivity parameters to assess ligand-receptor binding potency. Points of interaction have been identified to gain insight into the nature of nucleophilic and electrophilic attack with receptor binding sites of the ligand. The validity of the model was verified by applying Leave One Out-Cross Validation (LOO-CV). Auxiliary Group AG and Anti-Pharmacophore Shielding Group (APS) groups were involved in the activity with the Pharmacophore-Pha structure. The 4D QSAR model was derived from a nonlinear equation. As a result, the high efficiency values for Q2 and R2 are satisfactory (0.71 and 0.60), respectively.