İlkokul mekanlarında tasarım bileşeni olarak renk olgusunun etkileri
Color phenomenon's effect as a design element in primary school spaces
- Tez No: 467886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL KURUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Color, color perception, color in primary school buildings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bir toplumun geleceği, eğitime verilen öneme dayanır. Okul öncesi eğitim sonrasındaki ilk aşama olan ilköğretim, toplumun gelecekteki bireyleri olan çocukların akademik, psikolojik, sosyal ve kültürel gelişimini amaçlar. Bireyler ilköğretim sürecindeki kazanımlarının izlerini; belleklerinde, duygu ve düşüncelerinde, sosyal hayata katılış biçimlerinde taşımaktadır. İnsanın hayatı boyunca sürdüreceği sosyal ve kültürel etkileşimler ve toplumsal davranış kalıplarının edinildiği ilk fiziksel mekan olan ilkokul yapılarının taşıdığı önem yadsınamaz. İlkokul yapılarının tasarımından uygulanmasına kadarki süreçte çoklu bir yaklaşım sergilenmelidir. Bu yapıların bulunduğu coğrafya ve konumu gibi özellikler gözetilmeli; başta öğrenci olmak üzere öğretmen, personel, veli vb. kullanıcılarının fiziksel ve psikolojik konforları sağlanmalıdır. Renk olgusu görsel konfor, dikkat ve odaklanma, davranış gibi alanlarda eğitim sürecinde etkili olmaktadır. Bu yüzden ilkokul mekanlarında renk bir tasarım bileşeni olarak ele alınmalıdır. Çalışmada renk kavramı ve renk ilişkileri incelenecek, rengin fiziksel ve psikolojik etkilerinin ilköğretim okullarındaki yeri açıklanacaktır. Bu bağlamda renk ve mekan algısı arasındaki ilişki ve öğrencilerin okul çevrelerindeki renk tercihleri anketle ortaya konulacaktır. Anahtar Kelimeler : renk, renk algısı, ilkokul mekanlarında renk
Özet (Çeviri)
A societies future based on the value it gives to the education. Primary education after preschool education aims at academic, psychological, social and cultural development of children who are future members of the society. Traces of their acquisition from primary education; It is carried in memory, in emotions and thoughts, in social forms of participation. The importance of primary school structures can not be denied in terms of social and cultural interactions and social behaviors that people will live throughout their lives. A multi-layered approach should be demonstrated primary school buildings designing and construction. The features such as geography and location should be observed; physical and psychological comfort of its users children, teacher, staff, parents physical and psychological must be ensured. Color is effective in areas such as visual comfort, attention and focus, and behavior in education process. Therefore, the phenomenon of color should be considered as a design element in primary school. In the study, color and the physical and psychological effects of color will be explained in primary schools. In this context, the relationship between color and spatial perception and color preferences of students in education spaces will be revealed by questionnaire.