İstanbul'daki rezidans projelerinin sürdürülebilir mimarlık bağlamında analizi
Analysis of residence projects in istanbul with continuable architecture
- Tez No: 468068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖZDE ÇAKIR KIASIF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, sürdürülebilir rezidanslar, sustainable, sustainable residence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsan ve çevre sağlığı meselelerine bir çözüm olarak tavsiye edilen sürdürülebilirlik kavramının güncel yasam için muamele yöntem, diğer birçok düzende olduğu gibi mimarlık alanında da araştırılmaktadır. Rezidanslar, üretim aşamalarından itibaren enerji ve kaynak tüketmekte, biyoçesitliliğe zarar vermekte ve atık üretmektedir. Yapım, kullanım ve yıkım aşamalarında, büyük ölçekleri ve barındırdıkları yoğun kullanıcı nüfusu nedeni ile çevre yükleri diğer yapı tiplerine göre çok daha fazla olan rezidans yapılarının, sürdürülebilir mimarlık ilkeleri ile tasarım yöntemlerinin geliştirilmesi, sürdürülebilirlik kavramının uygulama araştırmaları içinde önemli bir yere sahiptir. Bu çerçevede, konut yapıları gibi çevresel etkisi yüksek yapılarda, sürdürülebilir mimarlık uygulamalarının yaygınlaştırılması ve bu tür yapıların tasarım ve yapımını teşvik amacıyla bir çevresel performans analizi modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir mimarlık ilkeleri tanımlanmıştır. Bu kavram çerçevesinde konut yapıları değerlendirilmiştir. Bu çalışanın amacı, sürdürülebilirlik bağlamında gelecek nesillere daha doğru, rahat, yaşaması daha güzel rezidanslar bırakmak ve bir o kadar da daha yeşil bir çevre bırakmaktır. Rezidansların her geçen gün artan özellikleri sayesinde tercih edilme oranı da artmaktadır. Sürdürülebilir rezidans diğer seçenek evlere göre daha çok tercih edilmiştir Bu çalışmada sürdürülebilir rezidans ve sürdürülebilir rezidans yapıları hakkında bilgi verilmiştir. İstanbul'da ki en yeni sürdürülebilir rezidanslar incelenmiş ve birçok örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a solution to human and environmental health issues, the term sustainability is proceeding for daily life just like in many other layouts is also researched in architecture. Residences, starting from construction consume energy and resources, damages biodiversity and produces waste. During construction, use and demolition stages, because of the large measure and the dense user inhabitants, residence buildings with its environmental load is much larger compared to other structures. The development of sustainability architectural principles along with design methods, the term sustainability holds an important place for application research. In this case, with structures that have large environmental impact such as housing buildings, the objective to design a model for environmental performance analysis was to promote the dissemination of sustainable architectural methods as well as similar structures and production. In the first section of the research, the meaning of the term sustainability and sustainable architectural principles have been explained. Within this term, office structures were evaluated and in the light of the constructed design criteria similar to foreign environmental performance analysis model was suggested for Turkey. The purpose of this project, is to allow the future generations to live right, comfortable and create good residence in terms of sustainability, at the same time to developed a Greener environment. Every year, demand for residence living increases along with the continuous expansion of their various features. The demand for sustainable residence are higher compared to the demand of other forms of housing.This paper provides information about sustainable residences and their structures. There are several examples of the newest sustainable residences from around the world as well as İstanbul from the year that have been thoroughly analyzed.