Konut mutfaklarının geçmişten günümüze gelişimi
The development of the housing kitchen from the past to the present
  1. Tez No: 468067
  2. Yazar: GÜLTEN CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak, Teknoloji, Mutfak Gelişimi, Kitchen, Technology, Kitchen Development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlar yaşadıkları her dönemde yaşamlarını devam ettirebilmenin koşulu olan beslenme gerekliliklerinden dolayı sürekli yeni teknikler geliştirmişlerdir. İnsanların beslenme ihtiyaçları ile ilişkili olan mutfaklar bu ihtiyaçlar sonucunda ortaya çıkmış ve her zaman toplumların odak noktası özelliğini korumuştur. Mutfak her toplumda, her zaman sürekli gelişen ve değişen bir yapı içinde olmuştur. Yemek yeme unsurunun insanlar için vazgeçilmez oluşu bu gelişimi ve değişimi ortaya çıkarmıştır. Hangi toplumda olursa olsun mutfak, toplumların istek ve ihtiyaçlarına göre şekillenmiş ve onların kültürlerini yansıtmıştır. Günümüz mutfaklarında ise ihtiyaçlara cevap verebilmek ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için planlamada bir takım değişikliklere ihtiyaç duyulmuştur. Bu değişimler yine bizim için asıl olan mutfak örneklerinden yola çıkılarak yapılmıştır. Bu tez içeriğinde geçmişten gelen mutfaklar, dönemler, mutfak şekillerin ve mutfak konusunda başarılı tasarımcılar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
People have constantly developed new techniques because of the nutritional requirements that keep them alive every time they live. The kitchens associated with people's nutritional needs have emerged as a result of these needs and have always maintained the focal point of societies. The kitchen has always been in a constantly evolving and changing structure in every society. The indispensable element of eating is what makes this development and change. In any society, the kitchen is shaped by the needs and desires of the societies and reflects their culture. In today's kitchens, a number of changes were needed to plan and respond to needs and to catch up with the developing technology. These changes have been made for us from the old culinary examples. In this thesis, there are successful designers in kitchens, periods, kitchen shapes and kitchens from the past.