Diş tedavisinde kullanılan bazı dolgu ve kaplama malzemelerinin gama radyasyonu soğurma katsayılarının belirlenmesi
Determination of gamma radiation attenuation coefficients of some filling and coating materials used in dental treatment
- Tez No: 468169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAĞATAY TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üstel soğurma kanunu, Soğurma katsayısı, HPGe, NaI(Tl), Exponential absorption law, Absorption coefficient, HPGe, NaI(Tl)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, diş tedavisinde kullanılan kompozit dolgu, zirkonyum ve akrilik kaplama malzemelerinin gama radyasyonunu soğurma özellikleri belirlenmektedir. Bu bağlamda malzemelerin soğurma katsayıları tespit edildi. Bunun için örnekler çapı 2,5 cm olan çeşitli kalınlıklarda pelletler haline getirildi. Hazırlanan örnekler Ondokkuz Mayıs Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümündeki Nükleer Fizik Araştırma Laboratuvarında bulunan NaI(Tl) ve HPGe dedektörlü gama spektrometre sistemlerinin her ikisinde de incelendi. Laboratuvarda mevcut bulunan Co-60, Ra-226 ve Eu-152 radyoaktif kaynakları kullanılarak 13 farklı enerji için soğurma katsayıları belirlendi. Karşılaştırma amacıyla örneklerin soğruma katsayıları teorik olarak XCOM ve EGSnrc bilgisayar programlarında da hesaplanarak, deneysel veriler ile karşılaştırıldı. Buna göre yaklaşık 2 mm kalınlıktaki zirkonyumun gelen radyasyonun % 5 ila 37, kompozitin % 2 ile 19, akriliğin ise % 1 ile 4 arasındaki oranlarda gelen radyasyonun şiddetini azalttığını görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, absorption properties of gamma radiation of composite filler, zirconium and acrylic coating materials used in dental treatment are identified. In this context, the absorption coefficients of the materials were determined. For this case the samples were made into pellets at various thicknesses of 2.5 cm in diameter. The prepared samples were examined at both the NaI (Tl) and HPGe detector gamma spectrometer systems in the Nuclear Physics Research Laboratory at the Physics Department of Ondokkuz Mayıs University, Faculty of Science and Arts. Absorption coefficients for 13 different energies were identified using Co-60, Ra-226 and Eu-152 radioactive sources available in the laboratory. For comparison purposes, the absorption coefficients of the samples were theoretically calculated in XCOM and EGSnrc computer programs and compared with the experimental data. According to this study, we can see that zirconium in the thickness of about 2 mm reduces the intensity of the radiation coming from 5 to 37%, 2 to 19% of the composite and 1 to 4% of the acrylic.