Kayseri ili tıbbi atık yönetimi
Medical waste management in Kayseri
  1. Tez No: 468171
  2. Yazar: FATMA HİLAL BAHÇIVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi atık, tıbbi atık yönetimi, Kayseri, Medical waste, medical waste management, Kayseri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı Kayseri'deki tıbbi atık yönetimini incelemektir. Tıbbi atık yönetimi organizasyonundan Kayseri Büyükşehir Belediyesi sorumludur ve belediye yetkilileri bu organizasyonu özel sektör kuruluşlarını kullanarak mümkün hale getirmişlerdir. Tıbbi atıkların toplanma, taşınma ve sterilizasyon aşamaları yetkili özel kuruluşlar tarafından düzenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yönetimin son aşaması sterilize edilen tıbbi atıkların Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir merkezindeki evsel nitelikli atıklarla birlikte düzenli depolanmasıdır. Çalışmanın amacına ulaşabilmesi için şehir merkezi ve ilçelerinde bulunan 10 hastanenin tıbbi atık yönetimi incelenmiştir. Bu hastaneler Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İncesu Devlet Hastanesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Develi Devlet Hastanesi, Yahyalı Devlet Hastanesi, Bünyan Devlet Hastanesi, Pınarbaşı Devlet Hastanesi, Tomarza Devlet Hastanesi, Yeşilhisar Devlet Hastanesi, Dünyam Hastanesidir. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen veriler Kayseri'de incelenen hastanelerin ortalama tıbbi atık miktarı 0,69 kg/yatak.gün - 0,67 kg/yatak.gün arasında olduğu ve en yüksek ortalama tıbbi atık miktarının Pınarbaşı Devlet Hastenesi'nde, en düşük ortalamanın ise Yeşilhisar Devlet Hastanesi'nde ortaya çıktığı görülmektedir. İncelenen hastanelerin tıbbi atık miktarlarında mevsimler arasında belirgin bir değişim görülmemiştir. Araştırmaya konu olan hastanelerde bina içindeki tıbbi atık toplama şeklinin genellikle özensiz olduğu, özellikle geçici depolama bölümleri hijyenik sorunlara neden olabileceği görülmüştür. Taşıma ve sterilizasyon aşamalarının ise yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the management of health care waste in the metropolitan city of Kayseri. Kayseri Metropolitan Municipality is responsible from the organisation of medical waste management. Municipal Authority makes this organisation possible by using private sector companies. Collection, transportation and sterilization stages are well organized by the authorized private companies. The final stage of management is to store sterilized medical wastes by the Metropolitan Municipality regularly together with domestic waste in the city center. To reach the aim of the study, medical waste management of 10 hospitals in the city center and districts was examined. These hospitals are Kayseri Education and Research Hospital, Incesu State Hospital, Erciyes University Medical Faculty, Develi State Hospital, Yahyalı State Hospital, Bünyan State Hospital, Pınarbaşı State Hospital, Tomarza State Hospital, Yeşilhisar State Hospital, World Hospital. The results obtained from this study indicate that the average amount of medical waste in the hospitals examined in Kayseri is between 0,69 kg / day and 0,67 kg / day and that the highest average amount of medical waste is obtained at Pınarbaşı State Hospital with the lowest average Has appeared at Yeşilhisar State Hospital. There is no significant variation between the seasons in all hospitals under investigation. In all hospitals investigated, the collection of the medical wastes within the buildings are generally poor organised. Particularly temporary deposition places pose some hygenic problems. The transportation and sterilization stages generally fit with the legal instructions.