Okul müdürlerinin sürdürülebilir liderlik stratejilerini uygulama düzeyleri
School principals' implementation levels of sustainable leadership strategies
- Tez No: 468221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ÇINKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, sürdürülebilir liderlik, derinlik, genişlik, süre, Leadership, sustainable leadership, depth, breadh, length
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, Antalya ili kamu ilkokullarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenlerin okul yöneticilerin sürdürülebilir liderlik stratejilerini uygulama düzeyleriyle ilgili görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma betimsel tarama modelinde ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2016-2017 Eğitim - Öğretim Yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki merkez beş ilçede (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa) kamu ilkokullarında görev yapan 445 okul yöneticisi ve 3237 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise 217 okul yöneticisi ve 356 öğretmen temsil etmektedir. Çalışmaya gönüllülük esasına dayalı okul yöneticilerinde % 49; öğretmenlerde ise % 78 oranında katılım sağlanmıştır. Çalışma grubunda bulunan okul yöneticisi ve öğretmenler araştırmacı tarafından geliştirilen“Sürdürülebilir Liderlik Ölçeğini”doldurarak verilerin toplanmasına katkıda bulunmuşlardır. Toplanan veriler SPSS 22 programında analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre cinsiyet, okul müdürlüğü yapma, liderlik eğitimi alma ve mezuniyet alanı değişkenlerine göre sürdürülebilir liderliğin tüm boyutlarında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Eğitim durumu değişkenine göre adalet ve koruma boyutlarında anlamlı bir farklılığın olduğunu görülmüştür. Bu farklılığın önlisans mezunlarının görüşlerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yaş değişkenine göre koruma boyutunda; kıdem değişkenine göre ise süre, farklılık ve koruma boyutlarında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, sürdürebilir lider olarak okul müdürleri eğitimde yeni eğilimleri takip ederek ve okul kültürünü koruyarak okul toplumu arasında sosyal adalete, yaşamboyu öğrenmeye ve güvene dayalı şekilde dengeyi sürdürmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine public school administrators' and teachers' opinions on school administrators' implementation levels of sustainable leadership strategies in Antalya. This study was conducted as a descriptive survey model. The quantitative research method was used. The target population consisted of 445 public primary school administrators and 3237 teachers, working in five central districts of Antalya (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa) in 2016-2017 academic year. Public school teachers were represented by 356 participants and primary school administrators were represented by 217 participants in the sampling. However out of 108 school admisinstrators and out of 277 teachers were voluntarily participated in this study. While gathering data“Sustainable Leadership Scale”developed by the researcher was used. Data was analyzed by using SPSS 22 program. According to results, there has been no statistically significant difference determined in all sub-dimensions of sustainable leadership in terms of gender, worked as a school administrator, had leadership training and bachelor degree. In terms of education variable, there has been a statistically significant difference found in justice and protection sub-dimensions. The reason of this difference was coming from the associate degree graduates' opinions. There are also statistically significant differences found between age variable and protection sub-dimension, and seniority variable and time, differences and protection sub-dimensions. In this context, school administrators as a sustainable leaders, should maitain the balance among school community in regard to social justice, life long learning, trust by protecting school culture and following new trends in education.