Kurum kültürü ve dönüşümcü liderlik tarzının ürün inovasyonu üzerindeki etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
Corporate culture and transformational leadership method's effect on product innovation
- Tez No: 468220
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL İZMİRLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Dönüşümcü Liderlik, İnovasyon, Corporate Culture, Transformational Leadership, Innovation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Değişimin olağanüstü hızı yaşandığı günümüzde, kurumların bu hıza ayak uydurabilmeleri için sağlam bir temele sahip olmaları gerekmektedir. Sadece teknolojik anlamda değil sosyal ve kurumsal yaşamın her düzeyinde değişim yaşanmaktadır. Bu değişimle başarabilmek kurum için doğru yapılanmış bir yönetim tarzı ve kültürü geçmektedir. Kurum kültürü, bir kurumu diğer kurumlardan farklılaştırır ve böylelikle kurumun algı, düşünce ve davranışını belirlemektedir. Kurum kültürü iç bütünleşme ve dış çevreye uyumu sağlayarak kurumun en alt kademesinden en üst kademesine kadar çalışanların felsefesini yansıtır. Bu kapsamda değerlendirilen kurum kültürü kurum üyelerince kabul edilip paylaşılan; varsayımlar, değerler, semboller, yorumlar, sloganlar, maddi kültür unsurları ve kurumsal uygulamaların bütününü oluşturmaktadır. Son yıllarda inovasyon, literatürde daha fazla araştırma yapılmasına ve iş dünyasında daha fazla yatırıma sebep oldu. Yaşanan teknolojik gelişmeler inovasyonu, iş dünyasının gündeminin ana maddelerinden biri haline getirdi. Kurum kültürü ise öteden beri ilgi çeken ve araştırılan bir kavram olma özelliğini devam ettiriyor. Bununla birlikte, kurum kültürü ile ilgili son yılların literatürüne bakılınca, inovasyon ile ilişkilendirilen birçok çalışma bulunmaktadır. Kurum kültürü ve inovasyonun birbiriyle ilişkilendirildiği birçok çalışma bulunmakla birlikte, inovasyonu destekleyen kurum kültürünün belirleyicileri konusunda bir görüş birliği bulunmamaktadır.Bu çalışmada dönüşümcü liderlik tarzının ürün inovasyonu üzerinde ki etkisini ele alırken diğer yandan dönüşümcü liderlik tarzının kurum kültürü ile ilişkisi de incelenmiştir. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kurum Kültürü; ikinci bölümde, Dönüşümcü Liderlik Tarzı, üçüncü bölümde, Ürün İnovasyonu ele alınmıştır, dördüncü bölümde, literatürde yapılan ilgili çalışmalar ve son bölüm ise, araştırmanın sonuçları ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, when the change is phenomenal fast and for the institutions to keep pace with this speed, they need to have a solid foundation. There is a change not only technologically but also at all levels of social and institutional life. To be succeeded in this changing environment, the corporates should have a well-structured management style and culture. Corporate culture differentiates an institution from other institutions and thus determines the institution's perception, thoughts and behavior. And corporate culture from the lowest level to the highest levels of the organization reflects the philosophy of the employees by ensuring compliance with internal integration and external environment. The institutional culture evaluated in this context is accepted and shared by the institutional members; constitutes assumptions, values, symbols, interpretations, slogans, elements of material culture, and the whole of enterprise applications. Innovation in recent years led to further research in the literature and caused more investment in the business world. Technological developments in life made innovation one of the main items of the business world's agenda. Institutional culture, on the other hand, continues to be a concept that has attracted attention and research. However, in the literature of corporate culture in recent years, there are many studies related to innovation. There are many studies related to institutional culture and innovation, but there is no consensus on the determinants of institutional culture that support innovation. In this study, when considering the impact of transformational leadership style of product innovation, on the other hand, the relationship with the corporate culture of transformational leadership style was also investigated. The study consists of five main sections. In the first chapter, Corporate Culture; in the second part, Transformational Leadership Style, in the third section, Product Innovation is discussed. And in the fourth part, related studies in the literature and the last part revealed the results of the research.