Geri Dön

Türkiye'de halk eğitimi merkezlerinde açılan yabancı dil kursları ve kursiyerlerine ilişkin bir çözümleme

An analysis of foreign language courses and participants at public education centers in turkey

  1. Tez No: 468239
  2. Yazar: NURBEN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, yetişkin eğitimi, yabancı dil kursları, halk eğitimi, Halk Eğitimi Merkezi (HEM), Foreign language, adult education, foreign language courses, public education, Public Education Centre (PEC)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355

Özet

Küreselleşen dünyada yabancı dil öğrenmenin önemi artmıştır. Özellikle 1980 sonrası neo-liberal politikalarla hızlanan dışa açılma ve dış ilişkilerdeki gelişmeler sonucu artan küresel ticaret, hızla değişen ve gelişen teknolojilere ayak uydurma isteği, bilişim alanındaki baş döndürücü gelişmeler sonucu doğan kültürel etkileşim, Türkiye'de yabancı dil öğretimine duyulan ihtiyacı daha da önemli kılmıştır. Yabancı dil öğrenmenin zorunlu bir hal aldığı ülkemizde, başta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları olmak üzere, çeşitli kurum ve kuruluşlarca her yaştan bireye yabancı dil öğretim hizmeti sunulmaktadır. Örgün eğitimin dışına çıkmış ya da örgün eğitimden yararlanmamış yetişkin öğrenenlerin yabancı dil ihtiyaçlarına ise kamusal olarak karşılık veren en kapsamlı kurum halk eğitimi merkezleridir. Bu araştırmada, 2009-2015 yılları arasında ülke genelinde halk eğitimi merkezlerinde 13 farklı dil ve iki farklı sınav türünde açılmış olan yabancı dil kursları ve bu kurslara katılan kursiyerlerin dağılımı incelenmektedir. Araştırmaya kaynak teşkil eden nicel veriler Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından elde edilmiştir. Araştırma verileri incelendiğinde, ülke genelinde sayısı 900'ü geçen halk eğitimi merkezlerinde araştırma kapsamındaki altı yıl toplamında Almanca, Arapça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça, Yunanca, Yabancılar için Türkçe dillerinde ve“Akademik Personeli YDS'ye Hazırlama”,“Kamu Personelini YDS'ye Hazırlama”sınav türlerinde toplamda 72.297 yabancı dil kursu açıldığı ve bu kurslara çoğunluğu kadın 1.646.493 kursiyerin katıldığı tespit edilmiştir. En fazla kurs açılan ve yine en fazla kursiyerin katılım gösterdiği diller sırasıyla İngilizce, Arapça, Almanca ,Yabancılar için Türkçe ve Rusça olmuştur. En az kursun ise“Akademik Personel Yabancı Dil Sınavlarına Hazırlık”,“Kamu Personelini Yabancı Dil Sınavlarına Hazırlama”kursları başta olmak üzere Çince, Bulgarca ve Boşnakça dillerinde açıldığı ve yine en az katılımın da bu yabancı dil kurslarında gerçekleştirildiği görülmüştür. Ayrıca araştırma sonucunda, en fazla yabancı dil kursunun ülkenin sosyoekonomik bağlamda gelişmiş olarak kabul edilen benzer bölgelerinde açıldığı ve tüm yabancı dil kurslarına yine en fazla katılımın da yaşları 23-44 (%36.47) ve 15-22 (%36.08) yaş arasında değişen ve geneli lise (genel) mezunu (%36.47) olan kursiyerler tarafından gerçekleştirildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

The importance of foreign language learning has increased in the globalizing world. Turkey's need for foreign language teaching has become more important as a result of global trade following international expansion and development of foreign affairs, which accelerated with neo-liberal policies especially after 1980s as well as desire of rapidly changing and developing technologies and stunning developments in IT sector that leads to cultural interaction. In Turkey, where foreign language learning has become compulsory, foreign language teaching services are provided to individuals of all ages by various institutions and organizations, particularly formal and non-formal education institutions under Ministry of National Education. Public education centers are the most comprehensive public institutions that provide services for meeting foreign language needs of adult learners, who fall outside of formal education or could not benefit from formal education. This study probes distribution of foreign language courses and participants, who attend those courses that were run for 13 different languages and two different types of examination in public training centers throughout Turkey between 2009 and 2015. Quantitative data that constitute the basis for this study were obtained from Ministry of National Education Directorate of Strategy Development. The analysis of the data obtained shows that 72.297 foreign language courses were offered and 1.646.49 participant, the majority of whom were women, attended those courses that were offered for German, Arabic, Bosnian, Bulgarian, Chinese, French, English, Spanish, Italian, Japanese, Russian, Greek, and Turkish for foreigners and for courses called“Preparing Academic Personnel for Foreign Language Examination”and“Preparing Civil Servants for Foreign Language Examination”in public education centers, number of which is over 900 throughout Turkey, in 6 years in total within the framework of this study. The most frequently offered and attended language courses were respectively English, Arabic, German, Turkish for foreigners, and Russian. It was found out that the least frequently offered language courses were primarily“Preparing Academic Personnel for Foreign Language Examination”,“Preparing Civil Servants for Foreign Language Examination”, Chinese, Bulgarian and Bosnian languages. In addition, the lowest attendance was for these foreign language courses. Moreover, the findings of the research indicate that the most foreign language courses were offered in similar regions of Turkey, which are recognized as developed regions in socioeconomic context of Turkey. In terms of attendance, in all these language courses, most of the participants were between 23- 44 (36.47 %) and 15-22(36.08%) years old, and in general most of them (35.9%) were high school (general) graduates.

Benzer Tezler

  1. Halk eğitim merkezi kurslarının başarılı yaşlanmaya etkisinin incelenmesi

    Examination of the effects of public education center courses on successful aging

    ASLIHAN YETİŞ ABALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimBartın Üniversitesi

    Yaşam Boyu Öğrenme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL EDA ÖZKAYRAN

  2. Muhasebe eğitiminde halk eğitimi merkezlerinin rolü: Bilecik Halk Eğitimi Merkezi uygulaması

    The role of public education centers in accounting education: Bilecik Public Education Center application

    TUĞBA FAKUÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Eğitim ve ÖğretimBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MERAL EROL FİDAN

  3. Halk eğitimi merkezi kursiyerlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile girişimcilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Sakarya örneği)

    Analysing the relationship between the lifelong learning tendencies and entrepreneurship levels of public education center trainees (A case of Sakarya)

    ÇİĞDEM AYANOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Eğitim ve ÖğretimSakarya Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEYNEP DEMİRTAŞ

  4. Türkiye'de yetişkin eğitimi kurumu olarak halk eğitimi merkezleri

    Public education centers as an adult education institution in Turkey

    GÜLÇİN YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET YILDIZ

  5. Halk eğitimi merkezi yönetici ve öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme algısı ile mesleki doyum arasındaki ilişki

    The relationship between lifetime learning perception and professional satisfaction of public education center manegers and teachers

    ALPAY TÜRKKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve Öğretimİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET ŞİRİN