Üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde kıskançlıkla başa çıkma biçimlerinin çeşitli değişkenlerle ilişkisi
The association of the ways the university students cope with jealousy in romantic relationships with diverse variables
- Tez No: 468276
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, Romantik İlişkilerde Kıskançlık, Başa Çıkma, İlişki Doyumu, Akılcı Olmayan İlişki İnançları, Cinsiyet Rolleri, Romantic Relationship, Jealousy in Romantic Relationships, Coping, Relationship Satisfaction, Irrational Relationship Beliefs, Gender Roles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerde kıskançlık ile başa çıkma biçimlerini bazı değişkenler açısından incelemek ve bunun yanı sıra öğrencilerin romantik ilişkilerde kıskançlık ile başa çıkma biçimleriyle ilişkili olan değişkenlerin belirlenmesine ilişkin bir model test etmek ve modelde yer alan değişkenlerin kadın ve erkek katılımcıları ne derece ayırdığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma; 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında Ankara Üniversitesi'nde öğrenim gören 527 gönüllü üniversite öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler İlişki Durum Belirleme Ölçeği, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği, Romantik İlişkilerle İlgili Kalıp Yargılara İlişkin Tutumlar Ölçeği, Türk toplumuna uyarlaması yapılan Kıskançlık Karşısında Gösterilen İletişim Tepkileri Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada ölçek uyarlama çalışması için Faktör Analizi, kişisel bilgi formundaki değişkenleri analiz etmek için çok değişkenli ANOVA (MANOVA) ve yapısal modelin doğrulanıp doğrulanmadığını belirlemek için Yol Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerde kıskançlıkla başa çıkmak için kullandıkları başa çıkma biçimlerinin cinsiyete, aldatılma durumuna ve ilişki sayısına göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği; öte yandan, ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Model test etmeye yönelik sonuçlar, tüm katılımcılardan elde edilerek oluşturulan ve kadın ve erkek katılımcılardan ayrı ayrı elde edilerek oluşturulan modellerin uyum iyiliği değerlerinin, mükemmel uyum sınırları içerisinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ways the university students cope with the jealousy in romantic relationships were analyzed in terms of some variables, a model was tested for determining variables associated with the ways the students cope with romantic jealousy and the model's prediction of female and male students was investigated. The study was conducted with the participation of 527 voluntary university students studying at Ankara University during the 2015-2016 Academic Year. The data in the study were collected by using Relationship Assessment Scale, Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale, Attitudes Toward Gender Stereotypes About Romantic Relationships, The Communicative Responses to Jealousy Scale, which was adapted to Turkish culture, and Personal Information Form. In the study, Factor Analysis was used for scale adaptation, multivariate ANOVA (MANOVA) was used to analyze the variables in the personal information form and path analysis was used to find out whether the structural model was confirmed. The results of the study showed that the ways used by university students in coping with jealousy in romantic relationships differed significantly in terms of gender, state of having been cheated and the number of relationships; while they were not found to differ significantly in terms of the duration of the relationship. The results of model testing showed that the goodness of fit values of the models which were formed from all of the participants and those which were formed separately from female and male participants were within perfect fit limits.