Geç kuvarterner dönemde bir kalsik katena üzerinde oluşan toprakların ayrışma oranları ve gelişimi
Soil formation and weathering rates of soils developed on a calcic catena in semi-arid condition from Central Anatolia
  1. Tez No: 468294
  2. Yazar: LAMINE COLY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÖZAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak oluşumu, Ayrışma indeksi, konuklar, Sarayönü, soil formation, weathering index, Konuklar, Sarayönü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kayaçların kimyasal ayrışması, elementlerin jeolojik döngüsünde ve dünya yüzeyinin değişmesinde ana jeolojik süreçtir. Bu yüzden farklı doğal ortamlarda toprak oluşum süreçlerinin belirlenmesi toprakların daha iyi tanımlanmasına imkân vermektedir. Bu çalışmada Konya Sarayönü ilçesinde benzer anamateryal ve farklı fizyografik üniteler üzerinde oluşan 4 adet profilde fiziksel, kimyasal, mineralojik, jeokimyasal ve morfolojik özelikler belirlenmiştir. Toprakların Kimyasal Alterasyon İndeksi (CIA), Kimyasal Ayrışma İndeksi (CIW), Parker Ayrışma İndeksi (WIP), Product İndeks (P), Plajiyoklas Alterasyon İndeksi (PIA), Bazlar/Seski Oksit Oranı (Baz/R2O3), bazı genetik oranlar ve mineralojik özellikler topografyaya bağlı olarak pedejenik süreçleri karşılaştırmak için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bölgede ayrışma indeksleri, minerolojik özellikler ile diğer fiziksel ve kimyasal değişimler bakımından profiller arasında topografyaya bağlı olarak önemli bir farklılaşmanın bulunmadığı, toprak oluşumunu belirleyen ana faktörlerin ana materyal ile yıkanma rejimini ve ayrışmanın derecesini belirleyen iklim olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Chemical weathering of rocks is the geological cycles of elements and main geological processes in changing the Earth's surface. Therefore, the determination of soil formation processes in different natural environments allows soil to be defined better than that. In this study, similar main material in the Sarayönü district of Konya, but on different physiographic units consisting of 4 profiles dug, For the physical, chemical, mineralogical, and geochemical and morphological anlysis soil samples were taken from each the horizon. The index of soil chemical alteration (CIA), Chemical Weathering Index (CIW), Parker Segregation Index (WIP) Product Index (PI), plagioclase Alteration Index (PIA), Bases / sesquioxide Rate (Base/R2O3) some genetic ratios and mineralogical characteristics are used to compare the pedegenic processes depending on the topography. Weathering indices in the region according to the obtained results, and other physical and chemical changes in the profile with mineralogical properties shown that there isn't any important differentiation depending on topography. It was also found that the main factors determines the soil formation are parent material and climate determines the leaching regime and degree of weathering