Akümülatör geri kazanım ağı için bir tersine lojistik optimizasyonu
A reverse logistics optimization for an accumulator recovery network
- Tez No: 468293
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tersine ve İleri Tedarik Zinciri, Yeşil Yönetim, Sürdürülebilir Çevre, Geri Kazanım, Karışık Tamsayılı Programlama, Supply Chain, Reverse and Forward Supply Chain, Green Management, Sustainable Environment, Recycling, Mix Integer Programming
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tedarik zincirlerinin etkin olarak yönetilmesi, zincirdeki her halkanın anlık kontrolünün yanı sıra, tersine lojistik ve yeşil yönetim yaklaşımları olmadan mümkün olamamaktadır. Ayrıca, çevrenin etkisi ve AB'nin bu konudaki düzenlemeleri üreticilere yeni sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluklar altında enerji kullanımını, maliyetleri ve açığa çıkan atık miktarını minimize eden ve tüm ürün yaşam çevrimini, ileri ve tersine tedarik zinciri proseslerinin tamamını entegre eden ürün tasarımı gerekli olmuştur. Sürdürülebilir bir çevrede Tedarik Zinciri Yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek için çevresel yönetim ve operasyonlar üzerindeki odak nokta, çevresel faktörlerin lokal optimizasyonundan tedarik zincirinin tamamına doğru kaymıştır. Firmalar, israfın azaltılması ve kaynakların uygun olarak kullanılabilmesi için çevrelerine duyarlı üretim politikaları geliştirmek ve bu politikaları malzemenin satın alınmasından ürünün son kullanıcıdan geri dönüşünü sağlayacak tersine lojistik faaliyetleri ile düzenleme zorunluluğunu hissetmektedirler. Çalışmada, ülkemizdeki mevcut akümülatör geri kazanım tesisleri, geçici depoları ve üretim tesisleri incelenerek farklı senaryolar altında sistem kârını hesaplayan bir Tersine Lojistik optimizasyonu uygulaması geliştirilmiştir. Yapılan çalışmaya ait verilerin belirsizliği birçok varsayımda bulunulmasına neden olmuş; Karışık Tamsayılı Programlama Yöntemi kullanılarak çözülen modelde söz konusu varsayımlar altında elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır. Her senaryoda pazarın ihtiyacı daha fazla karşılanmak istenmiş ve oluşan işleme/bertaraf/üretim ve taşıma maliyetlerinin değişiminin kâra olan etkisi gösterilmiştir. Son olarak Tersine Lojistiğin belirsizliklerini azaltabilecek yöntemlere değinilerek; ileriki çalışmalarda söz konusu yöntemlerin kullanılabileceği tavsiyesinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
To manage supply chains efficiently that the segment of the chain should control instantly and it is impossible to think this control without reverse logistics and green management applications. Adding to all these, the regulations of European Union and the effects of enviroment supress to the manufacturers. The focus on environmental management and operations has now moved from local optimization of environmental factors to considerations of the entire supply chain. It is necessary to integrate to all of the reverse and forward supply chain processes and product life cycle which are minimizing costs and wastes under these responsibilities. Companies are required to regulate all of their businesses and develop sensitive production policies, these policies satisfy a cycle that is to say reverse logistics which begins from obtaining the materials to recovering the product from end-users for enviroment to minimize the wastes and to use the facilities appropriately. It was developed a Reverse Logistics optimizition application which is calculating system profit under the different scenarios investigating available temporary warehouses, production and recycling facilities in our country in this study. Under the obscurity of data which belongs to study caused to a lot of hypothesises; The mix integer programming method was used to compare the results of under the related assumptions in model. The demand of market wanted to supply excessively in every scenario and the alteration of processing/destruction/production and transportation costs which affect the profit was shown. Finally, the methods which can lessen the uncertainties of reverse logistics were mentioned; it was advised that related methods can be used for future studies.