Konya ili sulama birliklerinin tarımsal sulama işletmeciliğindeki yeri; Çumra Sulama Birliği örneği
The role of irrigation association in agricultural irrigation management; A case study Konya-Cumra Irrigation Association
  1. Tez No: 468324
  2. Yazar: NURCAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Sulama Yönetimi, Sulama Birliği, Sulama İşletmecilik Sorunları, Sulama Oranı, Sulama Randımanı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, Konya-Çumra Sulama Birliği'nin yapısal ve işletmecilik sorunları incelenmiştir.Bu amaçla sulama sahasındaki çiftçilerle yüz yüze görüşme şeklinde anket uygulanmıştır. Araştırma Sonucunda; Sulama Birliği'nin 1995 yılında kurulduğu, meclistehalen 83 üyenin olduğu, birlik kayıtlı üye sayısının 1104, su kullanıcı sayısının 6000, sulama alanın 34.638 ha, sulama oranın % 75, sulama randımanın % 42,50 ve 2014 yılı verilerine göre ihtiyaç duyulan suyun karşılanma oranın da 2.32 olduğu tespit edilmiştir. Yapılan anket sonuçlarına göre; Çiftçilerin % 84'ü sulama suyu kalitesini bilmediklerini, % 24 'ü sulama zamanını toprak ne durumuna bakarak, % 64'ü bitki gelişimine bakarak ve % 12 'de tecrübelerine göre belirlediklerini, % 93'ü toprağın faydalı su kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, % 85 'i yağmurlama ve damla sulama metodunu uyguladıklarını, % 90 'nı sulama konusunda herhangi bir seminere katılmadıklarını,ve % 65'i ise sulama ücretinin debiye göre belirlenmesini ifade etmişlerdir. Çalışma sonucunda birlikte; kuruluştan kaynaklanan, yapısal, eğitim ve mali ve işletmecilikten kaynaklanan sorunların olduğu tespit edilmiş ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, structural and managerial problems of Konya-Çumra Water User Association were examined. In this regard, face-to-face survey was performed with the farmers. The results showed that such association was established at 1995, and number of member in council, number of registered member, number of water users, irrigation area, irrigation ratio, irrigation efficiency and meeting the required irrigation water ratio for 2014 were determined as 83, 1104, 6000, 34618 ha, 75%, 42.50% and 2.32, respectively.According to the survey results, 84% of farmers have no idea about irrigation water quality, and 24% of them have determined to irrigation time by looking the soil moisture content, 64% of them by observing the crop growth, 12% of them by their past experience. About 93% of farmers had no information about available water capacity and 85% of the farmers have used sprinkler and drip irrigation techniques. About 90% of the farmers have not participated to the any irrigation issue so far, and 65% of them stated that water fee should be collected in accordance of volumetric basis. In result, structural, educational, financial and managerial problems were detected and some recommendations were developed. KeyWords: Irrigation, Irrigation Management, IrrigationAssociation, Irrigation Management ProblemsIrrigation Rate, IrrigationEfficiency,