Türkiye muhasebe standartları çerçevesinde dış ticaret işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
Accounting of foreign trade transactions within the frame of Turkey accounting standards
  1. Tez No: 468427
  2. Yazar: HİLAL BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAYDIN TOPCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Teslim Şekilleri, Ödeme Şekilleri, Türkiye Muhasebe Standartları, Foreign Trade, Delivery Types, Payment Types, Turkish Accounting Standards
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde uluslararası ticaret ülkeler ve firmalar için çok önemli bir yere sahiptir. Dış ticaret ithalat ve ihracat açısından gün geçtikçe daha da artış göstermektedir. Ülkelerin birbirlerinden farklı kaynaklara sahip olması ve farklı ihtiyaçlarının olması dış ticareti zorunlu kılmaktadır. Dış ticaret tarafların birbirleri ile yaptıkları sözleşme ile başlamaktadır. Yapılan sözleşmede satılan ürünlerin ne şekilde teslim edileceği ve ödemenin nasıl gerçekleşeceği açık bir şekilde belirtilmektedir. Teslim ve ödeme şekilleri, dış ticareti oluşturan ve dış ticaret yapan firmaların bilmesi gereken önemli iki konudur. Dış ticarette seçilen teslim şekli, satıcının sorumluluklarının nerede bittiğini, alıcının sorumluluklarının ise nerede başladığını belirlemektedir. Seçilen ödeme şekline göre ödemenin zamanı değişmektedir ve bu durum alıcı ile satıcının sorumluluklarını belirlemektedir. Bu çalışmada öncelikle dış ticaret ve dış ticaret kavramları geniş çapta anlatılmıştır. Daha sonra teslim ve ödeme şekilleri farklı bölümlerde ele alınıp açıklanmıştır. Çalışmanın amacı, dış ticarette teslim ve ödeme şekillerinin Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde ele alıp incelenerek, dış ticaret işlemlerinin Türkiye Muhasebe Standartları açısından muhasebeleştirilmesini açıklamaktır. Çalışmada söz konusu standartlar TMS 18- Hâsılat Standardı, TMS 21- Kur Değişiminin Etkileri Standardı, TMS 2- Stoklar Standardı ve TMS 23- Borçlanma Maliyetleri Standardı ele alınmıştır. Bu standartlar ayrıntılı olarak açıklanarak daha sonra söz konusu standartlar çerçevesinde dış ticaret işlemlerinin muhasebeleştirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, international trade has a big importance for countries and firms. Foreign trade has been gradually increasing with regard to import and export. Countries has a different obligations and needs, because of this condition, foreign trade became necessary for them. Foreign trade starts with the contract that signs from each side. The contract explicilty includes how good should be deliver and the form of payment. Particularly, firms should know this two important topic. Type of delivery represent where sellers' responsibility ends, where buyers start. Also, time of payment can change, according to form of payment and this condition specifies the responsibility of two sides. In this study, firstly, foreing trade and the concept of foreign trade are explained comprehensively. Then, delivery and form of payment are approached in different parts. The aim of this study is, investigating delivery and form of payment in foreign trade as a part of Turkish Accounting Standards and how foreign trade transactions became appropriate according to Turkish Accounting Standards. Therefore, this situation examined with regard to TAS 18- Revenue Standards, TAS 21- Foreign Exchange Effects, TAS 2 and TAS 23. This standards be explained detailed, then foreign trade transactions are accounted in the framework of this standards.