Soğuk savaş sonrası Moğolistan dış politikasının Çin, Rusya ve ABD ekseninde incelenmesi
The examination of the post-cold war Mongolian foreign policy in the axis of China, Russia and USA
  1. Tez No: 468431
  2. Yazar: TUĞÇEM KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN DİYARBAKIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Moğol Dış Politikası, Denge Politikası, Çin, Rusya, ABD, Mongolian Foreign Policy, Balance Policy, China, Russia, USA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Moğolistan'ın Soğuk Savaş sonrasındaki dış politikası araştırılmıştır. Komşuları olan Çin ve Rusya ile, Üçüncü Komşuluk Politikası bağlamında ABD ile olan ilişkileri üzerine odaklanılmıştır. Çin, Rusya ve ABD ile Moğolistan'ın gerçekleştirmiş olduğu tarihi, siyasi ve ekonomik ilişkiler çerçevesinde, Moğolistan'ın dış politika yaklaşımları incelenmiştir. Jeopolitik önemi ve tarihi geçmişi ile bölgede önemli bir aktör olan Moğolistan'ın günümüzdeki ilişkileri ve bu ilişkilerdeki önemi ele alınmıştır. Moğolistan'ın Küçük Devletler Yaklaşımına uygun davranışlarının dış politikaya etkileri incelenerek, siyasi ve ekonomik ilişkilerdeki önemi üzerinde durulmuştur. Büyük güçler arasında konumlanmış olan Moğolistan; Çin, Rusya ve ABD ile olan ilişkileri temelinde kurulmuş olan denge politikasını uygulayarak, ulusal çıkarlarını koruyarak güvenliğini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the Post- Cold War foreign policy in Mongolia. It focuses on Mongolia's Relations with its neighbours China and Russia and with the United States in the contex of the Third Neighbourhood Policy. Mongolia's foreign policy approaches have been examined within the framework of historical, political and economic relations that China, Russia and the US. The geopolitical importance of Mongolia is an important actor in the region with its historical past and the present relations and the importance of these relations is discussed. The effects of Mongolia's attitude toward the Small States Approach were examined and the importance of political and economic relations was emphasized. Mongolia, located between the great powers; which is founded on the basis of relations with China, Russia and the United States by implementing a policy of balance, to ensure the safety of protecting the national interests.