Soğuk savaş sonrası dönemde Moğolistan'ın aldığı dış yardımlar: Çin, ABD ve Rusya ile dış yardım ilişkileri
The external aid that ongolia received in the post-cold war era: Foreign aid relations with China, USA and Russia
- Tez No: 532057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Moğolistan, dış yardım, dış politika, Mongolia, foreign aid, foreign policy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tarih boyunca Çin ve Rusya'nın etkisinde kalan Moğolistan, Soğuk Savaş'ın ardından Batı tipi demokratikleşme ve serbest piyasa ekonomisiyle bütünleşme sürecine girmiştir. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin dış ekonomik yardımlarına bağımlı olan ülke, bu yardımlarla ekonomisini iyileştirmeye çalışmıştır. Soğuk Savaş sonrasında ise özellikle ''Üçüncü Komşuluk'' politikası ile, gerek bölgesel güçler gerekse küresel güçler ile düzenli ilişkiler kurmaya çalışan Moğolistan, Çin, ABD ve Rusya'dan düzenli olarak dış yardım almaya başlamıştır. Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası dönemde Moğolistan'ın Çin, Rusya ve ABD ile kurduğu dış yardım ilişkileri incelenmiştir. Bu üç ülkeden alınan yardımlarının kapsamı ve ilişkilere etkileri genel olarak irdelenmeye çalışılmıştır. Moğolistan dış politikasının bir boyutu olarak dış yardımların önemli ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Mongolia was under the influence of China and Russia throughout history and it has entered into the process of integration with Western democratization and free market economy following the Cold War period. During Cold War, Mongolia was dependent mainly on the Soviet Union's foreign economic aid and tried to improve its economy through these aids. After the Cold War, by means of the ''Third Neighborhood Policy'', Mongolia started to receive foreign aids from other regional and global powers, mainly from the United States, from the European Union and from Japan. This study examines foreign aid relations of Mongolia with China, Russia and with the US in the post-Cold War era. The scope and relevance of the aid received from these three countries was examined briefly as they constituted an important dimension of contemporary Mongolian foreign policy. The study has tried to argue that foreign aid has become one of the major determinants of Mongolian foreign policy in the post-Cold War period as it has increased the importance of the country in the eyes of its neighbors and of the United States.