Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış ve almamış çocukların ebeveynlerinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı, mükemmeliyetçilik ve manevi gelişim kavramları açısından karşılaştırılması
The comparison of the parent's of the children who are and are not diagnosed with attention defict disorder and hyperactivity disorder in terms of attention deficit disorder and hyperactivity disorder diagnosis, perfectionism and spiritual development concepts
  1. Tez No: 468461
  2. Yazar: HANDE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEREM DOKSAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Mükemmeliyetçilik, Manevi Gelişim, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Perfectionism, Spiritual Development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma ile 7-18 yaş arasında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı almış çocuklar ile almamış çocukların ebeveynlerinin DEHB tanısı, manevi gelişim ve mükemmeliyetçilik kavramları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini; Bursa ilinde ikamet eden 7-18 yaş arasında çocuğu olup, çocuklarında DEHB tanısı olan 135 ebeveyn ile çocuklarında DEHB tanısı olmayan 135 ebeveyn oluşturmaktadır. Katılımcılar; Kişisel Bilgi Formu, Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II-Manevi Gelişim Alt Ölçeği ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Araştırmada toplanan verilerin istatistiksel analizleri için SPSS v.21 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Veriler arasındaki ilişkiler için Perarson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki farkı anlamlılığı için ki-kare analizi, normal dağılım gösteren iki grup arasındaki karşılaştırmalar için bağımsız örnekler t-testi, ikiden fazla grup için tek yönlü varyans analizi tek yönlü varyans analizinde farkın hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek içinde Tukey post hoc analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; DEHB olan çocukların ebeveynlerinde DEHB'nin daha sık görüldüğü, yaş ve cinsiyet değişkenleri ile DEHB aralarında anlamlı bir ilişki bulunduğu, DEHB ile mükemmeliyetçilik kavramları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. DEHB ve manevi gelişim arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Bu bulgular güncel yayınlar eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research was to compare the parents of the children between 7-18 years of age with and without Attention Defici and Hyperactivity Disorder diagnosis, in terms of Perfectionism and Spiritual Growth concepts. The sample of the research was composed of 135 parents residing in Bursa province, who had children between the ages of 7 to 18, who were diognised with ADHD and 135 parents whose children did not have a diagnosis of ADHD. The participants were evaluated with Personal Information Form, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale ( ASRS), Healthy Lifestyle Behaviour II, Spiritual Growth Subscale and Multidimentional Perfectionism Scale. SPSS v21 ( Statistical Package for Social Sciences ) programme was used to analyze the data. SPSS v21 (Statistical Package for Social Sciences ) programme was used for statistical analysis of the data collected in the research. Pearson Correlation Analysis was used for evaluating the relation between the data. Chi-square analysis was used to determine the significance of the differences between the categorical variables, independent samples t-test for the comparison between the two groups with normal distribution, one way ANOVA variance analysis for more than two groups, and Tukey post hoc analysis to determine which group caused the differences in unidirectional variance analysis. As a result of the research it was detected that ADHD was seen more frequently in the parents of the children with ADHD. There was a significant relation between ADHD and age and gender variables, and there was a significant relationship between ADHD and perfectionism concepts. Any relations between ADHD and spiritual development had not been determined. These findings were discussed with recent literature