Din öğretimi modelleri ve mezhepler üstü bir program tasarımının nitelikleri
Religious education approaches and characteristics of a non-confessional program design
  1. Tez No: 468484
  2. Yazar: PINAR USTA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA SELÇUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Öğretimi, Din Öğretimi Modelleri, Mezhepler Üstü Din Öğretimi Modeli, Eğitimde Program Geliştirme, Mezhepler Üstü Program Tasarımı, Religious Education, Religious Education Approaches, Non-Confessional Religious Education Approach, Educational Program Design, A Non-Confessional Program Design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
II. Dünya savaşı sonrası başlayan yoğun göç ve nüfus hareketlilikleri günümüze oranla daha homojen sayılabilecek toplumların demografik yapısını değiştirmiştir. Bu durum doğal olarak eğitimde özellikle bir arada yaşama kültürünü besleyen politikalar geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Süreçten en fazla etkilenen derslerden birisi, hem uzlaşmanın hem de çatışmanın kaynağı olarak görülebilen din dersleri olmuştur. Dinin okul programlarında yer alıp almamasından öğretime konu olması durumunda hangi modellerin kullanılmasının ihtiyaçlara daha iyi cevap vereceğine değin pek çok tartışma hem akademik hem de politik çevrelerin gündemini oluşturmuştur ve oluşturmaya da devam etmektedir. Araştırmamızın ana çerçevesini“dinler arası”,“fenomenolojik”,“yorumlayıcı”,“mezheplere göre”,“mezhepler üstü”ve“mezhepler arası”din öğretimi modellerinin ana hatlarıyla tanımlanması ve alanında uzman dokuz akademisyen ile yapılan görüşmeler bağlamında mezhepler üstü bir din dersi programının, program geliştirmenin temel basamakları olan“amaç”,“içerik”,“eğitim durumları”ve“değerlendirme”açısından özelliklerinin tespiti oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular program tasarımının dört temel niteliği olan amaç, içerik, eğitim durumları ve değerlendirme basamakları açısından sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Intense migration and population movements that started after World War II have changed the demographical structures of societies that can be deemed as more homogenous compared to our day. This situation has naturally created the necessity of developing policies that feed especially the culture of coexistence. One of the courses that are mostly affected of the process has been the religion courses, that can be deemed as the origin of both conciliation and confrontation. Many discussions from religion being within the school programs to in case it is subject matter of education, using which approaches would better meet the requirements have occupied and will continue occupying the agendas of both academic and politic circles. Within the context of these explanations, the main frame of our research comprises the identification of“inter-religious”,“phenomenological”,“interpretive”,“confessional”,“non-confessional”and“inter-confessional”religion education approaches with the main lines, and within the context of the interviews made with nine academicians specialists in their fields, determination of the properties of a non-confessional religion education in terms of“purpose”,“content”,“education statuses”and“evaluation”, which are the basic stages of program development. The findings achieved as the result of the research are ranked as purpose, content, education statuses and evaluation stages, which are the four basic characteristics of the program design.