Ana tanrıça kültü bağlamında Hinduizm'de tanrıça Pārvatī, Durgā ve Kālī
Goddess Pārvatī, Durgā and Kālī in Hinduism in context of mother goddess cult
  1. Tez No: 468554
  2. Yazar: BEYZA AYBİKE DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ana Tanrıça, Din, Medeniyet, Hinduizm, Pārvatī, Durgā, Kālī, Mother Goddess, Religion, Civilization, Hinduism, Pārvatī, Durgā, Kālī
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ana tanrıça kültü, toprakla bağ kurmuş ve politeist inancı benimsemiş top-lumların yüce varlık anlayışı içinde yer almıştır. Bu inanç söz konusu toplumlarda çoğunlukla bereketle ilişkilendirilmesine rağmen savaşla, ölümle ve ölüm sonrası hayatla da bağdaştırılmıştır. Varlığını günümüzde de devam ettiren Hindu dinî gele-neğinde tanrıça inancının yoğun bir şekilde görülmesi bizi“Ana Tanrıça Kültü Bağ-lamında Hinduizm'de Tanrıça Pārvatī, Durgā ve Kālī”başlıklı tezimizi çalışmaya teşvik etmiştir. Ele aldığımız bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmuştur. Tezimizin giriş kısmında yerleşik hayatı benimsemiş antik kültür ve medeniyetlerdeki ana tanrıça inancı hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Ayrıca yaşayan bazı dinlerde bu inancın yansımaları şeklinde değerlendirilebilecek inançlardan söz edilmiştir. Birinci bö-lümde Hinduizm'deki ana tanrıça inancının kökeni, onunla bağlantılı olan kavramlar ve öne çıkan bazı tanrıçalar ele alınmıştır. İkinci bölümde söz konusu inancın teza-hürlerinden olan ve Hindu dinî geleneğinde çok önemli sayılan üç tanrıça (Pārvatī, Durgā ve Kālī) hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mother goddess cult has been taken part in the understanding of supreme be-ing of societies which is established a bond with earth and adopted a polytheist faith. Although this belief mostly has been associated with abudance in societies, it has been corrolated war, death and postmortem life. The faith of goddess intensely has been seen Hindu religious tradition which continues its existence today. This case has been encouraged us to study our thesis entitled“ Goddess Pārvatī, Durgā and Kālī in Hinduism in context of mother goddess cult”. This work consists of an introduction and two chapters. At the introduction of our thesis was informed a general knowledge about the mother goddess cult in anci-ent culture and civilizations that has been embraced setted life. In addition to living some religions was metioned that it can be regarded as reflections of this belief. In the first chapter was discussed the origin of the mother goddess, the concepts relating to it and some important goddess in Hinduism. In the second chapter detailed infor-mation was given about three goddess (Pārvatī, Durgā, Kālī) who are the manifestati-ons of this belief and very important in the Hindu religious tradition. In the conclu-sion, a general evaluation of the study was made.