Nutrisyonel anemilerin tanısında yeni tam kan parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of new whole blood parameters in the diagnosis of nutritional anemias
- Tez No: 932874
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nutrisyonel Anemi, RET-He, Demir eksikliği anemisi, Delta-He, Nutritional Anemia, RET-He, Iron Deficiency Anemia, Delta-He
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Anemi hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde nüfusu etkileyen küresel bir sorundur ve genel toplumda, özellikle kadınlarda ve yaşlılarda oldukça sıktır. Anemi tanısı genel olarak düşük hemoglobin (HGB) ve hematokrit (HCT) değeri konulur. Ayrıca kırmızı hücre sayısı (RBC), ortalama korpusküler hacim (MCV), kan retikülosit (RET) sayısı, periferik yayma (PY), serum demiri (SD), ferritin düzeyi, transferin satürasyonu (TSAT), çözünebilen transferrin reseptör (sTfR) düzeyi ile hemoglobin elektroforezi ve invazif bir yöntem olan kemik iliği aspirasyonu kullanılarak aneminin detaylı klinik ayırıcı tanısı yapılır. Klinik uygulamada, HGB konsantrasyonu kullanılan en yaygın hematolojik değerlendirme yöntemidir. Günümüz tam kan analizörlerinde çalışılan ve eritroid seri parametrelerine dayanarak aneminin olası nedenlerine araştırmada ve takibinde kullanılabilecek bir laboratuvar yaklaşımı sunuyoruz. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla Gaziantep Üniversite Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi biyokimya laboratuvarına ayaktan başvuran poliklinik hastalarının verilerine 2023/164 Nolu etik karar sayısı ile 2021-2023 yılları arası retikülosit parametreleri bakılan hasta grubunun verileri tarandı. Taranan hasta grubu 18-65 yaş arası cinsiyet bağımsız, gebe olan, malignite, kronik hastalık tanısı alan, akut enfeksiyon tanısı ve tedavisi alan, hematolojik kronik hastalık öyküsü olan ve demir tedavisi alan hasta grubunun verileri alınmadı. Çalışmaya alınan hasta grubunun laboratuvar verileri poliklinik başvurusu sonrası rutin olarak bakılan parametrelerdir. Gruplandırma yapılabilmesi için hastalardan eş zamanlı istenen serum demiri, UIBC (Doymamış demir bağlama kapasitesi), CRP (C-reaktif protein), Beckman Coulter AU5800 cihazında çalışılmış veriler ile saptandı. Sysmex XN-1000 serisi otomatize tam kan parametrelerinden; HGB, HCT, MCV, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), RBC, retikülosit indeksleri ve Retikülosit hemoglobin içeriği (Ret-He), DELTA-He (RBC-He ve Ret-He arasındaki fark), PLT (trombosit), WBC (beyaz kan hücresi) çalışılmış veriler saptandı. DXI hormon cihazında çalışılmış ferritin, transkobalmin, folat düzeylerine bakıldı ve Transferrin satürasyonu (TSAT) ve Toplam Demir Bağlama Kapasitesi (TIBC) hesaplanarak elde edilen parametrelerimiz olup sonuç verileri kullanıldı. Bulgular ve Sonuç: Çalışmada IRF'nin (İmmatür retikülosit fraksiyonu) sensitivitesi %63, spesifitesi %64 olarak hesaplanmıştır. Optimal cut off değeri 15,55 olarak tespit edilmiş. RET-He'nin sensitivitesi %81, spesifitesi ise %70 olarak bulunmuştur. Bu test için kesme değeri 28,15 pg olarak hesaplanmıştır. Her iki parametre için de ROC analizi sonuçları, bu testlerin belli koşulları tanımlama potansiyeline sahip olduğunu ve yüksek derecede güvenilir olduğunu gösterir. Ancak RET-He'nin daha yüksek AUC değeriyle daha güçlü bir ayırt edici güce sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada RET-He'nin genel nutrisyonel eksikliğe bağlı anemi tanısında ve özellikle DEA tarama parametresi olarak rolünü gözden geçirdik.
Özet (Çeviri)
Objective: Anemia is a global issue affecting populations in both developing and developed countries and is quite common in the general population, particularly among women and the elderly. Anemia is generally diagnosed based on low hemoglobin (HGB) and hematocrit (HCT) values. Additionally, a detailed clinical differential diagnosis of anemia is performed using red blood cell count (RBC), mean corpuscular volume (MCV), blood reticulocyte (RET) count, peripheral smear (PS), serum iron (SI), ferritin level, transferrin saturation (TSAT), soluble transferrin receptor (sTfR) level, hemoglobin electrophoresis, and invasive methods such as bone marrow aspiration. In clinical practice, HGB concentration is the most commonly used hematological assessment method. We present a laboratory approach that utilizes complete blood count analyzer parameters based on the erythroid series to investigate and monitor possible causes of anemia. Materials and Methods: For this purpose, data from outpatients who applied to the biochemistry laboratory of Gaziantep University Faculty of Medicine, Şahinbey Research and Application Hospital, were reviewed under the ethical decision number 2023/164. The data of patients whose reticulocyte parameters were examined between 2021 and 2023 were screened. Patients aged 18-65 years, regardless of gender, were included, while data from patients who were pregnant, diagnosed with malignancy, chronic disease, acute infection, hematological chronic disease, or receiving iron therapy were excluded. The laboratory data of the included patient group were parameters routinely examined after their outpatient clinic visits. To facilitate grouping, simultaneously requested serum iron, UIBC (Unsaturated Iron Binding Capacity), CRP (C-reactive protein), and data obtained from the Beckman Coulter AU5800 device were recorded. The following automated complete blood count parameters from the Sysmex XN-1000 series were analyzed: HGB, HCT, MCV, mean erythrocyte hemoglobin concentration (MCHC), RBC, reticulocyte indices,IRF(Immatur Reticolocte fraction) ,reticulocyte hemoglobin eqiuvalent (RET-He), DELTA-He (the difference between RBC-He and Ret-He), PLT (platelet), and WBC (white blood cell). Additionally, ferritin, transcobalamin, and folate levels were analyzed using the DXI hormone device, and transferrin saturation (TSAT) and Total Iron Binding Capacity (TIBC) were calculated to obtain the necessary parameters. Results and Conclusion: In this study, the sensitivity of IRF was calculated as 63% and its specificity as 64%. The optimal cut-off value was determined to be 15.55. The sensitivity of RET-He was found to be 81%, and its specificity was 70%. The cut-off value for this test was calculated as 28.15 pg. The ROC analysis results for both parameters indicate that these tests have the potential to define specific conditions and are highly reliable. However, RET-He has a higher AUC value, indicating a stronger discriminative power. Therefore, in this study, we reviewed the role of RET-He in the diagnosis of anemia due to general nutritional deficiencies, particularly as a screening parameter for iron deficiency anemia (IDA).